Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Tényleg mindig ők nyernek a végén? – íme következő Eb-ellenfelünk, a német válogatott

2024. június 18. 21:10

A nyitómeccsen gálázó együttes kerete tele van világklasszisokkal, és az egyik legtehetségesebb fiatal edző irányítja őket. A házigazda Nationalelf egyértelműen a kontinenstorna egyik nagy esélyese.

2024. június 18. 21:10
14 June 2024, Bavaria, Munich: Soccer, UEFA Euro 2024, European Championship, Germany - Scotland, preliminary round, Group A, match day 1, Football Arena Munich, the German team at the team photo. Jamal Musiala front row from left), Joshua Kimmich, Maximilian Mittelstädt, Florian Wirtz, Ilkay Gündogan, goalkeeper Manuel Neuer (back row from left) Toni Kroos, Antonio Rüdiger, Kai Havertz, Robert Andrich and Jonathan Tah.
Pálfy Dániel Ábel

Nyitókép: Federico Gambarini / dpa Picture-Alliance via AFP

Magyarország nemzeti együttese legfontosabb mérkőzésére készül szerdán a házigazda németek ellen. A Nationalelf az elmúlt években nem a legsikeresebb korszakát élte, de Julian Nagelsmann szövetségi kapitány egy év alatt újjáélesztette a csapatot, amely ennek köszönhetően a kontinenstorna egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő. Ezt megmutatták a nyitómérkőzésen is, hiszen 5-1-re verték meg a skót csapatot

Ezt is ajánljuk a témában

A német labdarúgó-válogatottat egyetlen focirajongónak sem kell bemutatni, hiszen a világ egyik legsikeresebb nemzeti együtteséről van szó. A német labdarúgó-szövetséget (DFB) 1900. január 28-án alapították, alapító tagja FIFA-nak és UEFA-nak. 

„A futball egyszerű játék. Huszonkét ember kilencven percig kergeti a labdát, és a végén mindig a németek nyernek.”

 – szól Gary Lineker szállóigévé vált mondata, és ha a történelmet nézzük, ennek bizony van némi alapja. Németország csapata négyszeres világ-  és háromszoros Európa-bajnok. Első világbajnoki győzelmét éppen a Puskás Ferenc nevével fémjelzett magyar labdarúgó-válogatott ellen nyerte 1954-ben. A németek emellet négyszer voltak vb-ezüstérmesek és vb-bronzérmesek, az Európa-bajnokságokon pedig három második és négy harmadik helyet értek el. 

  • Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
  • Csapatkapitány: Ilkay Gündogan
  • keretérték: 831 millió euró
  • Eb-selejtezős mégleg: rendező országként automatikus a részvételi joguk
  • Eb-győzelmek: 3 (1972, 1980, 1996)
  • Legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos: Thomas Müller (130)
  • Legtöbb gól a keretben: Thomas Müller (45)

Más kérdés, hogy legutóbbi nagy győzelmük, a 2014-es világbajnoki cím óta  nem épp a legjobb időszakát éli a Nationalelf. A németek 2016-ban ugyan bronzérmet szereztek a franciaországi Eb-n, 2017-ben pedig megnyerték a konföderációs kupát, de innen lefelé vezetett az út. A 2018-as világbajnokságon már a csoportkörben kiestek, és az első helyről a 15.-re zuhantak vissza a FIFA világranglistáján.

A 2021-ben rendezett Európa-bajnokságon a magyar szempontból is emlékezetes csoportmérkőzésen Münchenben egy 85. percben szerzett góllal mentették meg a mieink elleni meccset, megúszva ezzel a kiesést. 

A Nemzetek Ligája döntőjében kikaptak a spanyoloktól, majd egy hónappal később otthon  2–1-es vereséget szenvedtek Észak-Macedónia válogatottjától. Joachim Löw szövetségi kapitány 16 év után távozott, a helyére pedig Hans Flick érkezett. 

A Nemzetek Ligája következő kiírásában már Magyarország is az A-divízióban szerepelt egy csoportban a németekkel, akik a végül bronzérmet nyerő olaszokat egy jó napjukon rendesen megverték, de tőlünk hazai pályán vereséget szenvedtek, és a Puskás Arénában is csak egy döntetlent sikerült elérniük, így mögöttünk is végeztek. 

A feketeleves azonban a decemberi vb-n következett, ahol megismétlődött a négy évvel korábbi gyászos szereplés – a Nationalelf már a csoportkörben kiesett.

A négyszeres világbajnok németek tekintélye ezzel olyan csorbát szenvedett, hogy még Gary Lineker is kiegészítette mondatát, azzal, hogy „már amennyiben túljutnak a csoportkörön”

A német labdarúgó-válogatott helye a FIFA-világranglistán az elmúlt 5 évben
Forrás: FIFA
A német labdarúgó-válogatott helye a FIFA-világranglistán az elmúlt 5 évben Forrás: FIFA
Forrás: FIFA

A német válogatott jelenleg az Élő-pontszámok alapján állandóan változó FIFA-világranglista 16. helyén áll, azaz tíz hellyel előrébb, mint mi. Az adat azonban csalóka lehet, mert tavaly óta nagyot változott az Eb-rendező nemzeti együttese. 

Az új szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann feltámasztotta a csapatot

A német szövetség 2023 szeptemberében szakított a hagyományokkal, és a válogatott 123 éves történetében példátlan dolgot tett – menesztette a szövetségi kapitányt, Hansi Flicket. Az eredeti jelölt Rudi Völler beugróként segített, de nem akarta hosszú távon betölteni a tisztséget, Jürgen Klopp pedig foglalt volt, ezért „elkérték” a Bayerntól a Julian Nagelsmannt. 

A még mindig csak 36 éves tréner ifjú kora ellenére óriási tapasztalattal rendelkezik. Nagelsmann labdarúgóként kezdte, de sorozatos sérülései miatt 20 évesen kénytelen volt felhagyni a labdarúgással, ezért az edzői pálya felé fordult. 

Eleinte német klubok ifjúsági csapatainál dolgozott, majd mindössze 25 évesen, 2012 végén segédedző lett a TSG 1899 Hoffenheim-nél. Négy évvel később, – a valaha volt legfiatalabb élvonalbeli edzőként – pedig vezetőedző lett a Bundesliga-középcsapatnak mondható klubnál, amellyel két év alatt messze a várakozásokon felül teljesítve egy negyedik és egy harmadik bajnoki helyezést ért el. Naglesmannt ezután érthető módon leigazolta az RB Leipzig, amellyel a Bajnokok Ligájában is kiváló eredményeket ért el, és ismét rekordot állított fel, hiszen a legfiatalabb edző lett, aki nyert a sorozat történetében. 2021-ben a szövetségi kapitányi tisztség miatt távozó Flicket váltotta a Bayernnél, amellyel egy kupát és két bajnoki címet nyert, és innentől ismert a történet.  

A válogatottnál nem indultak könnyen a dolgok – egy győzelem az amerikai válogatott és döntetlen  Mexikó ellen még belefért, de 2023 év végén a törököktől és az osztrákoktól is kikaptak. Törökország ráadásul otthon verte meg őket 3-2-re. Nagelsmann is érezhette, hogy ez így nem lesz jó, 

és zseniálisat húzott –  visszahívta a nemzeti csapattól négy éve visszavonult Toni Kroost, a csapat pedig megtáltosodott.

A Real Madrid 34 évesen láthatóan ereje teljében és 6. Bajnokok Ligája győzelmével a zsebében visszavonoulásra készülő középpályásának reaktiválása azonnali változást eredményezett.  Rendezőként nem kellett Eb-selejezőn részt venniük, ám a felkészülési mérkőzéseikre komoly ellenfeleket választottak – és nyertek ellenük. A Nationalelf megverte a franciákat, a hollandokat és a görögöket, az ukrán válogatott ellen pedig döntetlent játszott.

Germany's midfielder #08 Toni Kroos and Germany's forward #13 Thomas Mueller celebrate after winning the UEFA Euro 2024 Group A football match between Germany and Scotland at the Munich Football Arena in Munich on June 14, 2024.
Világbajnok legendák - a hatszoros Bl-győztes madridi ikon, Toni Kroos és a válogatottsági és gólrekorder Thomas Müller
Forrás: Miguel Medina / AFP

Az Eb-t pedig egy 5-1-es győzelemmel indították, és ez figyelmeztetés volt mindenkinek, hogy pontosan úgy van, ahogy Gulácsi Péter mondta lapunknak:  

ez a német válogatott egy teljesen más csapat, mint amelyik 3 éve az előző Eb-n szerepelt. 

És nem csak azért, mert időközben beépültek a keretbe olyan elképesztően tehetséges fiatalok, mint Kai Havertz, Jamal Musiala és a legújabb sztár Florian Wirtz. Előbbi hajszállal maradt le az angol bajnoki címről az Arsenal csapatával, amelyben alapember lett, a 21 éves Musiala, aki a Bayern jövőjét jelenti, szintén ezüstérmes lett, épp a vele egykorú Wirtz csapata, a bajnokságot Xabi Alonso vezetésével veretlenül megnyerő Bayer Leverkusen előtt, amellyel ezüstérmes lett az Európa Ligában. 

A fenti három ifjú világsztár együttes értéke 320 millió euró – ez, összehasonlításképpen, nagyjából a duplája a magyar keret egészének. A mient 165,5, a német válogatott kerete 831 millió euró értékű, ezzel pedig az angolok, a franciák, a portugálok és a spanyolok mögött az ötödik legértékesebb Eb-résztvevő csapat. 

Ezt is ajánljuk a témában

A keret szinte minden tagja topklubokban játszik ezért incs is értelme felsorolni az összeset. Nagy részük legalább klasszis játékos, és legalább 6-8 olyan labdarúgójuk van, aki világklasszisnak számít a posztján. 

A német labdarúgó-válogatott Eb-kerete
Kapus: Oliver Baumann (Hoffenheim), Manuel Neuer (Bayern München), Alexander Nübel (VfB Stuttgart), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 
Védők: Waldemar Anton (VfB Stuttgart), Benjamin Henrichs (RB Leipzig), Joshua Kimmich (Bayern München), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)  
Középpályások: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (VfB Stuttgart), Pascal Gross (Brighton and Hove Albion – Anglia), Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), Jamal Musiala (Bayern München), Aleksandar Pavlovic (Bayern München), Leroy Sané (Bayern München), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Támadók: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Kai Havertz (Arsenal – Anglia), Thomas Müller (Bayern München), Deniz Undav (VfB Stuttgart)

Erősségeik

Nr. 1.: Toni Kroos – korábbi cikkünkben statisztikai adatok alapján részletesen bemutattuk, mennyit változott a a csapat játéka – főként a passzjáték, és az ezzel összefüggő dominancia tekintetében, de álljon itt egy beszédes adat a skótok elleni meccsükről: a 34 éves középpályás lecseréléséig 102-szer próbált passzolni, és ez 101 alkalommal pontosan is tette (ráadásul nem ám ilyen hátra-oldalra küldött alibi-passzokról beszélünk. 

A németek legnagyobb erőssége egyértelműen a kreativitás, első ránézésre még soknak is tűnik ennyi szervező – véli a Eurosport, amely a The Athletic cikke alapján szedte össze a legjobb tulajdonságaikat. És valóban,  három – vagy Havertz-cel együtt négy – támadó középpályás mellett ott van a mélységből irányító Toni Kroos is, akit a Bayer Leverkusen középpályásának, Robert Andrich-nak kell fedeznie. – 

Julian Nagelsmann alapvetően intenzív támadófocit játszat a csapattal, feltolt védekezéssel, az ellenfél letámadásával

. Ehhez rendkívül gyors, és nagy állóképességű játékosokra van szüksége, de ezek – mint fent említettük – nagy számban állnak rendelkezésére. És amennyiben elfáradnának a prdról olyan játékosok érkezhetnek a helyükre – ahogy a nyitómeccsen is láttuk –, mint Füllkrug, Müller vagy épp Sané, akik bármikor képesek csereként is gólt szerezni. 

Gyengeségeik

Az egyik gyengeségük épp a játékstílusukból fakad – a magasan meghúzott védvonalak és a letámadás egy labdavesztés esetén kockázatos a jól kontrázó csapatok – mint például a mieink – ellen. Hiába vannak olyan klasszis védők a keretben mint Rüdiger és Tah, ha az ellenfél létszámfölényben rohamoz. Ebben az utóbbi időszakban látszólag fejlődtek, de Nagelsmann irányítása alatt a válogatott gólaránya 18-11, és ez a skótok elleni meccs előtt 13-10 volt, amit azt jelzi, több gólt kapnak, mint kellene. 

A másik gyengeségük, hogy bár Füllkrug ott van a keretben, egyelőre nem állandó kezdő, azaz a csapatnak nincsen klasszikus centere, így főleg a gyors passzokkal kijátszott helyzetekre és a távoli lövésekre támaszkodhat, ami kisebb ellenfelek ellen jó lehet, de hosszú távon kell valaki, aki befejezi a támadásokat. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb a skótoknak is betaláló Füllkrug lesz ez a játékos. 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. június 19. 07:03
Lipcsikék, a pofátokat befogjátok. A Fidesz kormány akatt már harmadszor vagyunk kint az EB-n. A ti időtökben hogyan is állt a magyar sport? 3 pekingi arany..Na ugye..
files32
2024. június 19. 06:12
Még hamar magyarázzátok a bizonyítványt és mivan, ha győzünk? Vicceltem.
lynx
2024. június 19. 05:11
Ádám Martint Rüdigerre, Szoboszlait meg Kroosra kell ráállítani. Nem lesz védelmük se eszük se. Már csak jól ki kell tömni őket.
pandalala
2024. június 19. 02:12 Szerkesztve
mindegy, ha ők nyernek a végén, az egy dolog .... van ilyen. De, most nekünk kéne! :-) / Ha jól emléxem, volt már olyan, hogy az elején még vertük a későbbi világbajnokot!! :-) /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!