Szoboszlai két góljával vezetünk: Bosznia-Hercegovina–Magyarország élőben a Mandineren

2024. október 14. 20:23

A Nemzetek Ligája elitjében maradás és a kedvező világbajnoki sorsolás a tét Marco Rossi csapata számára.

2024. október 14. 20:23
null

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

A győzelem, de legalább a pontszerzés reményében lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott Bosznia-Hercegovinában a Nemzetek Ligájában. A harmadik helyen álló Magyarország egy ponttal megelőzi riválisát, így kulcsfontosságú lesz a zenicai találkozó az A divízióban maradás szempontjából. Szoboszlai Dominikék szeptemberben Budapesten nem bírtak a bosnyákokkal (0-0). 

Retro hangulat

Puritán körülmények várták Szoboszlai Dominikéket a régimódi Bilino Polje Stadionban. 

Gyakorlatilag egy iskolai öltözőben készülődtek a mérkőzésre a mieink, akik a skótok elleni (1-0) heroikus Európa-bajnoki találkozó után ismét tiszta fehérbe öltöztek. 

Marco Rossi szövetségi kapitány nem számíthat a hollandok ellen megsérült Dárdai Mártonra. A mieink szövetségi kapitánya a Hertha BSC védője helyett Botka Endrét jelölte a kezdőtizenegybe. Ezen kívül nincs változás, tehát a pénteken Hollandia ellen pályára lépett csapat veszi fel a küzdelmet a győzelmi kényszerben lévő házigazdákkal. A túloldalon Szergej Barbarez  két kulcsembere eltiltott: a védő, Adrian Leon Barisic (FC Basel) és a csatár, Ermedin Demirovic (VfB Stuttgart). Íme a kezdőcsapatok!

Magyarország: Dibusz –Botka, Orbán, Fiola – Bolla, Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. – Szoboszlai, Sallai, Varga

Bosznia-Hercegovina: Vasilj – Gazibogovic, Bicakcic, Katic, Kolasinac – Bajrakterevic, Tahirovic, Gigovic, Burnic – Hajradinovic, Dzeko

Fogadkozás

Természetesen mindkét oldalon bizakodóak a játékosok és a szakvezetők. „Nem ronthatunk neki ész nélkül az ellenfélnek, és azt gondolom, Marco Rossi csapata is óvatosan áll majd az összecsapáshoz” – mondta még vasárnap Szergej Barbarez, aki azt nagyvonalúan elhallgatta, hogy nyilván saját közönségük előtt „megnyomják” majd a meccs elejét, azaz próbálnak mielőbb vezetést szerezni. Került hasonló helyzetbe a Balkánon korábban Szerbiában és Montenegróban is a magyar csapat, amely Belgrádban hátrányból is képes volt fordítani... 

Marco Rossi kapitánysága alatt a 70. mérkőzése előtt áll Magyarország. Az olasz-magyar szakember közvetlenül a kezdés előtt elmondta: úgy érzi, jól felkészítette Orbánékat.

„A saját taktikai tervünkre kell összpontosítani, hogy elkerüljük a meglepetéseket. Megpróbálnak majd presszionálni, kerülnünk kell a kockázatos megoldásokat, és a pálya talajához is szükséges alkalmazkodnunk!”

A játékoskijáróban Szoboszlai Dominik közel 24 éve minden tapasztalatát bevetve ápolja a jó kapcsolatot Anthony Taylor játékvezetővel, akit az angol bajnokságból ismer. Néhány szót váltanak, csapatkapitányunk széles mosoly kíséretében „nyeri el” a bíró barátságát. A másik csk-val, Edin Dzeóval is lepacsizik, ám jóval távolságtartóbb stílusban...

Nagy a készültség Zenicán, ahol remélhetőleg a játéké lesz a főszerep
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

1. félidő

Mintegy tízezer néző a lelátókon, valamivel több mint félezer magyar szurkoló segíti Szoboszlaiékat a helyszínen. A hazai drukkerek megtapsolják a magyar Himnuszt – említésre méltó gesztus, ami sajnos nem túl gyakori... 

Hatalmas hazai gólhelyzettel indul a mérkőzés: Gazibegovic távoli lövését blokkoljuk, a lepattanót megszerzi a Sturm Graz játékosa, jobbról betör a tizenhatoson belülre, lefutja Orbánt, majd kissé kisodródva, jobbról elemeli Dibusz Dénes és a kapunk mellett is a labdát, amely keresztbe elgurul. 

Folyamatosan a bosnyákok diktálják az iramot, egy-egy Szoboszlai által indított letámadással igyekszünk visszaszorítani őket. A 8. percben indíthatnánk egy ellenakciót, ám Sallai majdnem a félpályáról ellövi – rosszul találja el, alig vánszorog el a tizenhatosig a labda. 

A 10. percben már eltaláljuk a kaput: Sallai csúsztatása és egy pattanás után habozás nélkül tüzel Varga, 19 méteres próbálkozása pont Vasilj kapus ölében landol. 

Varga Barnabás lába lövésre lendül
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

A 13. percben már bravúrra van szüksége a hazaiak Bundesliga-hálóőrének, szögletet követően Bolla jobbról, 18 méterről kapásból lő, Gigovicon megpattan, így is középre megy, reflexből kiüti. 

Mint egy összefoglalóban, pörögnek az események. A 14. percben egy bal oldali akció végén Tahirovic kapja a visszagurítást, jobb elsővel veszi célba Dibusz kapuját – alig hibázta el lapos kísérletével a bal alsó sarkot.

Ezt a lehetőséget leszámítva, átvesszük a játék irányítását. Nagy Zsolt beadásába Sallai akrobatikus mozdulattal ér bele, kapura nem veszélyes, viszont látványos a megmozdulás. Vasilj vetődése is figyelemre méltó a 22. percben, amikor Varga lefejelt labdáját kapujától öt méterre önfeláldozóan elüti a berobbanó Sallai elől. 

Az egy éve nyeretlen Bosznia-Hercegovina játékosainak időnként akkora örömet okoz, ha üggyel-bajjal megfékezik Szoboszlait, mintha gólt szereznének. 

Arra a játék képe alapján nem sok sanszuk van, a Liverpool játékosától meg tartanak, mint a tűztől. Csapatkapitányunk szabadrúgást harcol ki mintegy 22 méterre a kaputól, kissé jobbról, de csúnyán fölé csavar. Vakarja is a fejét, nem így akarta.

Edin Dzeko az orrát vakarja, miután Nikitsher Tamás magasra lendülő lába elérte a Fenerbache jelenlegi, a Wolfsburg, a Manchester City, az AS Roma és az Inter korábbi csatárát.

A 38. percben Sallai lendületből vezetheti fel a labdát Orbán kemény belépője után, 20 méterről alig téveszti el a bal felső sarkot.

A 39. percben megszerzi a vezetést Magyarország! Nagy Zsolt futtatja a balösszekötő helyén felbukkanó Szoboszlai Dominiket, aki emberrel a nyakán, az ötésfeles sarkától, éles szögből bal lábbal a hosszú sarokba helyez a spárgázó Vasilj mellett, 0-1. 

A félidő egyperces ráadásában Edin Dzeko is villan, elfekteti a kicsit megcsúszó Orbánt, majd ballal, 14 méterről fölé teker. Megérdemelt magyar vezetéssel vonulnak pihenőre a csapatok.

A döntő mozdulat: Szoboszlai Dominik szorongatott helyzetből lőtt a bosnyák kapuba
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

2. félidő

A hazaiak egyet cserélnek (Gazibegovicsot Omerovic váltja), Marco Rossi nem változtat. Nincs is rá oka. 

Alig telik el három perc játék után, megduplázhatjuk az előnyünket, miután Nagy Zsolt remekül futja le emberét (a most beállt Omerovicsot), aki addig rángatja, amíg össze nem akad a lábuk – már a tizenhatoson belül. Taylor habozás nélkül befújja a tizenegyest. A felcsúti focista gólpassza után azzal felérő extrát nyújt, és a hollandok ellen is ő hozta kihagyhatatlan helyzetbe a gólszerző Sallait.

A büntetőnél Szoboszlai Dominik áll a labda mögé, és nagy erővel, pontosan a jobb sarokba lő, a kapus a másik irányba mozdult, esélye sem volt, 0-2.

Magabiztossá vált a vezetésünk és a játékunk is, ellenben Edin Dzeko nem nyugszik bele a vereségbe. Közelről fejelhet a 38 esztendős klasszis, Dibusz Dénes gyors vetődéssel kiüti a labdát a bal kapufa tövénél – a németek ellen 0-2-nél gólt fejelt, ugyanabba a sarokba... A 65. percben is ő próbálkozik, 16 méteres, lapos lövése után a labda engedelmesen gurul kapusunk kezébe. Kézben van a meccs, de tilos lazítani!

Nagy sorozat: Nagy Zsolt újra kulcsember lett a magyar válogatottban
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

Volt NB I-es légióssal próbál életet lehelni a hazai támadójátékba Szergej Barbarez, Dzeko mellé beküldi a Debrecen és a Diósgyőr korábbi csatárát, Haris Tabakovicsot. Nálunk Marco Rossi is elérkezettnek látja az időt a frissítésre a 68. percben: két Dániel, gazdag és Gera kap játéklehetőséget Sallai és Bolla helyén.

Dzeko igazi harcos és ravasz. Sarokkal húzza kapura a labdát takarásból, Dibusz Dénes erre is odaér – megint a bal kapufa tövénél csípi el a labdát. Hatalmas bravúrral hárított a Ferencváros kapusa!

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2024. október 14. 22:11
Tivadaj ma is szomorú lesz
kulakman
2024. október 14. 22:04
Játék, és mint minden játéknál, legyen az akár sport, örülünk a magyar sikernek .pont!
pandalala
2024. október 14. 22:04
na! még egy hoppá!! ;-)))
Turán
2024. október 14. 22:02
Csuti fc ide vagy oda Nagy Zsolti a király. 🍻
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!