Két klasszis, külön utakon: miért különleges ez a nap a válogatott sikerkovácsai számára?

2024. október 25. 06:01

Október 25-én Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás is jeles évfordulóhoz érkezett.

2024. október 25. 06:01
Szabó Péter

Fotó: Facebook/MLSZ

Együtt, de legalábbis egy napon ünnepli a születésnapját a magyar labdarúgás jelenkorának két meghatározó játékosa, a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik és a csatárklasszis, Varga Barnabás. Amíg a liverpooli középpályás 24 éves lett október 25-én, addig a ferencvárosi csatár kereken 30 – ami azonban közös, mindketten 1–0-ás hétközi sikerrel hangoltak a nagy napra a nemzetközi kupában!

Szoboszlaiék egygólos győzelmet arattak a német RB Leipzig otthonában, így továbbra is 100 százalékosak a Bajnokok Ligájában, míg Vargáék hazai pályán gyűjtötték be a három pontot a francia OGC Nice ellen az Európa-ligában.

Ezt is ajánljuk a témában

Marco Rossi kulcsemberei között tehát napra pontosan hat év van, a közös születésnap és a sors azonban két teljesen eltérő életutat jelölt ki számukra.

Korán érő típus

Szoboszlai Dominik sokáig az édesapja, Szoboszlai Zsolt irányítása mellett készült a labdarúgó pályafutására, akivel már egészen kiskorától rendkívül tudatosan építette a karrierjét. A székesfehérvári Főnix Goldból Közép-Európa egyik legjobb játékosmegfigyelő-hálózatával rendelkező klubjához, az osztrák Salzburghoz került, 2016. júliusában hároméves szerződést kötött az egyesülettel. A felnőttek között történő bemutatkozására 17 évesen mégis egy kölcsönösen előnyös megállapodás értelmében a Liefering együttesében került sor az osztrák másodosztályban.

Elszántságának és végtelenül profi hozzáállásának köszönhetően hamar letette a névjegyét ebben a ligában, így 2018 telén már ismét Salzburgban készülhetett – ahol szoros barátságot kötött a norvég Erling Haalanddal is. Wolfgang Amadeus Mozart szülővárosában sem fukarkodott remek teljesítményekkel, miközben a magyar korosztályos válogatottakban is megismerkedhettünk a nevével. Felnőtté válásával egy időben felgyorsultak az események, bajnoki cím, kupagyőzelem is került a tarsolyába, 2019. szeptember 17-én pedig a szezon első BL-meccsén kezdőként betalált a belga Genk ellen 6–2-re megnyert találkozón,

ezzel Szoboszlai lett a legfiatalabb magyar játékos, aki pályára lépett és gólt lőtt a legrangosabb kupasorozatban.

A parádés mutatók meggyőzték a Salzburg testvércsapatának, az RB Leipzignek a képviselőit is, így újabb szintet léphetett a karrierjében a magyar klasszis: 2020. december 17-én négy és fél évre szóló, 2025 nyaráig érvényes szerződést írt alá a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató klubhoz.

Modernkori David Beckhamként tudom jellemezni. Neki volt ilyen képessége, mint amit láthatunk Dominiknál, egyszerre tud indítani ívelt és erős, lőtt passzokkal ugyanolyan pontosan. Szoboszlai tárháza azonban ennél is színesebb, és megvan hozzá a kellő rúgóerő”

– jellemezte őt Jesse Marsch, aki Salzburg után Lipcsében is Szoboszlai edzője volt.

Varga Barnabás, Szappanos Péter és Szoboszlai Dominik a magyar válogatott szerelésében
Fotó: Facebook/MLSZ

Az ifjú titán további BL- és Bundesliga-tapasztalattal gazdagodott a Bikáknál, miközben Német Kupa-győzelmeket ünnepelhetett Gulácsiékkal, száguldott a világhírnév felé, így senkit sem lepett meg, hogy 2023. július 2-án az angol Liverpool bejelentette Szoboszlai átigazolását. Az akkor még csak 22 éves magyar játékos újabb lépcsőfokot ugrott, 2028-ig tartó szerződést írt alá a Premier League egyik legjobbjával.

Első évében Ligakupa-sikert ünnepelhetett, ezzel pedig folytatta a sorozatát, felnőtt pályafutása minden évéből büszke lehet egy trófeára!

Válogatott debütálására 2019-ben, egy szlovákok elleni idegenbeli találkozón került sor – mindössze 18 esztendősen, majd ugyanebben az évben, szintén a szlovákok ellen lőtte első gólját a nemzeti csapatban. Szoboszlai 24 éves korára 49 válogatottságra és 14 gólra lehet már büszke – és a csapatkapitányi karszalagra!

Ezt is ajánljuk a témában

Későn érő típus

Ezzel az úttal szinte teljesen ellentétes Varga Barnabás pályája. A Ferencváros támadója 26 éves koráig többségében osztrák alacsonyabb osztályú csapatokban szerepelt. Az SV Eberau, a Mattersburg és a Lafnitz színeiben is bizonyított, jól termelt, de összességében igaz, pályafutása nagy részében a csúcsfutballtól távol játszott. Ezt követte a hazatérése: 2020. januárjában a magyar másodosztályú Gyirmót szerződtette, így bemutatkozhatott az NB II-ben, 24 bajnokin 12 gólt szerzett, házi gólkirályként az élvonalba jutott a csapatával.

Első NB I-es idényében 13 góllal zárt, 2022. júniusában le is csapott rá a Paks. Az Atomvárosban nem sokat váratott magára a berobbanása, 26 góllal a bajnokság gólkirálya lett, a HLSZ szavazásán pedig őt választották a szezon legjobb mezőnyjátékosának. Mindössze egy szezon adatott meg neki Pakson, de maradt zöld-fehérben: a Ferencváros szerződtette, ahol első évében szintén gólkirály lett és nem mellesleg magyar bajnoki aranyérmes labdarúgó.

Még paksi színekben, 28 évesen debütált címeres mezben a Bulgária elleni győztes hazai Eb-selejtezőn, de az első gólját már ferencvárosi támadóként jegyezte 2023. nyarán, a Litvánia elleni mérkőzésen. Azóta 18 találkozón 7 gólig jutott – legutóbb a nyári Eb-n Svájc ellen talált be.

Varga akaraterejét jól példázza, a skótok elleni sokáig emlékezetes, hátborzongató arccsonttörése után sem pihent sokat, így ahogy lehetett, Marco Rossi kiválasztottjai közé is visszatért.

A pályájuk tehát élesen ellentétes, de küzdeni tudásban nagyon is hasonlít egymásra a két játékos: a magyar labdarúgó-válogatott két kulcsfigurája, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás – akik nélkül jelenleg nem is lehetne elképzelni a nemzeti csapatot.

Ezt is ajánljuk a témában

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik Varga Barnabás mezében a Skócia–Magyarország Eb-meccs lefújása után
Fotó: Illyés Tibor/MTI

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000126
2024. október 25. 21:24
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­­­e­l­­­d­­ ­­­a­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­p­­u­­n­­c­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
frankie-bunn
2024. október 25. 07:33
25. péntek: Pannonhalmi SZENT MÓR
states-2
2024. október 25. 07:11
Egyik sem produkál különösebben semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!