Nógrádi György: A Nyugattal szemben mutatott erőt a globális Dél és Kelet, Putyin meghívására (VIDEÓ)

2024. október 25. 22:02

A BRICS-csoport vezető országai, Kína, India és Brazília is azt hangsúlyozta, fegyverszünetre és békére van szükség Ukrajnában. A Nyugat ezzel szemben folytatja a fegyverszállítást és Kijev pénzügyi támogatását.

2024. október 25. 22:02
BRICS

Nyitókép: MTI/AP/AFP /Alekszandr Nyemenov

Fegyverszünetre és békére van szükség Ukrajnában – hangsúlyozták a globális Dél és a globális Kelet vezető államait tömörítő a BRICS csoport oroszországi ülésének résztvevői. A tömörülést 2009-ben alapította Oroszország, Brazília, India és Kína, de mára a nyugati országok kivételével a világ minden tájáról érdeklődnek a gazdasági együttműködésként indult tömörüléshez csatlakozás iránt. 

A BRICS tehát eltérő vallású és kultúrájú országokat tömörít, ezeknek az államoknak egy közös célja van, hogy visszaszorítsák az Egyesült Államok hegemóniáját 

– emelte ki Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő rámutatott, a BRICS-szövetségbe egyre többen jelentkeznek, így ma még ugyan nem befolyásolják érdemben a Nyugat döntéseit, de a jövőben megkerülhetetlen lesz a tömörülés.

Nógrádi György felidézte, India 2030-ra a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz, de a BRICS tagja Kína és Oroszország is, de a gazdasági szövetség jó kapcsolatot ápol a NATO-tag Törökországgal is. A szakértő emlékeztetett, a kazanyi találkozón is világossá vált, hogy míg a Nyugat továbbra is fegyverekkel és pénzzel támogatja Ukrajnát, a világ többi része a fegyverszünetet és a békét sürgeti.

Nógrádi György azt is kiemelte, hogy a Nyugat háborúpártisága láthatóan csak az elitet jellemzi, miközben a lakosság – főleg Európa lakossága – unja a háborút. Ezt jól mutatja, hogy a németek is azt várják el ma már Olaf Scholz kancellártól, hogy kezdjen tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A biztonságpolitikai szakértő szerint egyébként  háttérben már javában zajlanak a titkos tárgyalások Moszkva és a nyugati országok egy része között. A globális konfliktusokban az igazi fordulatot az amerikai elnökválasztás jelentheti. Nógrádi emlékeztetett, ha Donald Trump nyer, akkor az orosz-ukrán háborúnak belátható időn belül vége lehet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Kamala Harris győzelme esetén sem borítékolható a Nyugat és Oroszország közötti eszkaláció, bár nem egyértelmű, hogy a demokratáknak győzelmük esetén mi a szándékuk.

A szakértő hozzátette, hogy látható, hogy Európa, elsősorban az európai lakosság már másképp tekint a konfliktusra és annak lezárását szeretné, de a brüsszeli, a londoni és a washingtoni elit továbbra is a háborút támogatja, ezért a változás és a politika jobbra tolódása lassabb folyamat.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000126
2024. október 26. 00:22
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­­­e­l­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­­­i­­ ­p­­u­n­c­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
gilou-au-clavier
2024. október 26. 00:22
Magyarország és a fehér keresztény ember utolsó reménye a BRICS, csak ez!
Nasi12
2024. október 26. 00:10
Érdekes, hogy a putyin házigazdájú BRICS -nél a béke (min Orbán és a Pápa esetén) a G7 -nél meg a háború a kulcsszó. Mi egyiknek sem vagyunk tagjai de én a békére szavazok. Igen erősen.
Vasalo
2024. október 25. 22:51
Azért felettébb érdekes, hogy Europából alig tolta valaki oda az orrát, mégis hányan kezdtek midenféle elemzésbe. Vajon milxxn forrásokból? Talán csak a svájci Roger Köppel volt ott meg a Berliner Zeitung külsö munkatársa ( aki amugy is félig meddig otthon van Oroszországban.). Szoval vagy nagyon ne vannak sokan tojva, és nem mernek meg ilyen fontos esemenyre sem elmenni, vagy csak megkapták az ukázt mit kell mondani ( ahhoz valoban alig van szükség ujságirora). Szégxen megint az europai demokráciára. A világ lakosságának a 60% sem éri el az ingeküszöböt vagy a kiváncsiságot, hogy mit is akarnak ezek az emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!