Barátok közt Orbánnal és Gulácsival: Szoboszlai a lipcsei visszatérés előtt elárulta, mire nem tudott felkészülni

2024. október 23. 07:28

A Liverpool FC magyar sztárja ellenfélként lép pályára korábbi sikerei színhelyén. Mutatjuk, mit nyilatkozott, miért bizonytalan, valamint összeszedtük a németországi pályafutása legfontosabb mérföldköveit, buktatóit.

2024. október 23. 07:28
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: AFP/Odd Andersen

***

Szoboszlai Dominik farkasszemet néz korábbi csapattársaival, többek között Willi Orbánnal és Gulácsi Péterrel. A labdarúgó Bajnokok Ligája 3. fordulójának magyaros slágermérkőzésén a Liverpool vendégszerepel az RB Leipzig otthonában (szerda, 21.00). A három magyar válogatott kitűnőség tavaly még egy klubban szerepelt, most „Szobo” ellenfélként érkezett vissza Lipcsébe. A 24. születésnapja előtt álló középpályás érthetően érzelemdúsan várja a találkozót, ami apropót is ad számára (is), hogy kicsit visszatekintsen.

A mérkőzés természetesen különleges lesz számomra, mert két és fél nagyszerű évet töltöttem Lipcsében. Még mindig sok embert ismerek, és nagyon hálás vagyok a két kupagyőzelem és sok szeretet miatt. 

A végén az RB olyan játékossá tett, amilyen ma vagyok. Fiatal tehetségként érkeztem, kész férfiként távoztam. A lipcsei csapat nélkül valószínűleg nem ugrottam volna a világ legjobb bajnokságába

 – hálálkodott az RB Leipzig hivatalos oldalának adott exkluzív interjújában.

RB Leipzig - Celtic Glasgow
2022, október 5.: RB Leipzig - Celtic Glasgow Bajnokok Ligája csoportmérkőzés. A német csapatban három magyar szerepelt. Az álló sorban balról a negyedik Willi Orbán, jobbján Szoboszlai Dominik, a sor végén a kapus, Gulácsi Péter.
Fotó: DPA/ JAN WOITAS

Szintlépés

Szoboszlai valóban nem túlzott, amikor arra utalt, a kelet-német város kirakatcsapata kiváló ugródeszka volt ahhoz, hogy a világ élvonalába tartozó Bundesligából a még magasabban jegyzett angol Premier League-be kerülhessen. Élt a lehetőséggel, és tett is érte, hogy 70 millió eurót (28 milliárd forintot) sem sajnáljon a játékjogáért a Liverpool 2023 nyarán. Az osztrák testvérklub, a Salzburg (83 meccs: 26 gól, 34 gólpassz) „kinövését” követően jóval nagyobb kihívásoknak felelt meg, miközben a mutatói kiválóak maradtak (91 meccs: 20 gól, 22 gólpassz). A második pályára lépésekor, a hazai debütálásakor duplázott a Stuttgart ellen, a Leverkusen otthonában győztes gólt szerzett. Második szezonjában a Bayern München és a Borussia Dortmund kapuját is bevette. A habot a tortára a Német Kupa (DFP-Pokal) 2023-as döntőjében tette fel: 

a Leipzig 2-0-ra legyőzte a Frankfurtot a berlini mérkőzésen, Szoboszlai lőtte a második gólt, s ezzel Détári Lajos 1985-ös sorsdöntő szabadrúgása után 35 évvel volt eredményes a sorozat végjátékában honfitársunk.

Szoboszlai Liverpoolban sem torpant meg, első szezonjában 33 fellépésén 3 góllal és 3 assziszttal, illetve 2111 perc zakatolással járult hozzá PL-bronzérmes megszerzéséhez. Összesen 45 (!) mérkőzésen kapott lehetőséget, egyértelműen felvette a világ legerősebb bajnokságának iramát. Az új idényben mind a 8 fordulóban a pályán volt az éllovas csapatban, a Bajnokok Ligájában a Milan otthonában betalált, a Bologna ellen gólpasszt adott.

Tétlenségre kárhoztatva

A magyar szupertehetség 20 esztendősen érkezett Lipcsébe 2021 elején – sérülten. Az utolsó salzburgi meccsein már fájdalomcsillapítókkal játszó futballistánál szeméremcsont-gyulladást diagnosztizáltak, s teltek a hetek, hónapok, csak nem gyógyult meg. Januárban érkezett, augusztusban debütált – a Julian Nagelsmannt követő – Jesse Marsch együttesében. 

Hivatalosan 191 napot hagyott ki, 60 klub és válogatott találkozót, közte a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot, amelyre az ő góljával jutott ki Magyarország az előző esztendő végén.

 Alapesetben sem könnyű egy új környezetbe beilleszkednie egy ifjú játékosnak, hát még ilyen hátrányos helyzetből... S hogy még inkább kihívások elé állítsa a sors, Domenico Tedescónál sokszor a kispadra szorult. Marco Rose 2022 őszi érkezése igazi megváltást hozott Szoboszlainak, aki kivirágzott a vele a megfelelő hangot megtaláló német tréner kezei alatt. Nem csoda, hogy a 48 éves szakember kedden is áradozott róla.

Dominik hiányzik nekünk! Remekül teljesít Liverpoolban, nagyon fontos szerepe van. Talán szüksége volt egy kis időre, hogy beilleszkedjen. Most befolyásolja a meccseket, és hasznos része a csapatnak. Jelenleg remek formában van. Izgatottan várjuk, hogy láthassuk, de nyilvánvalóan nyerni akarunk” – mondta a hivatalos sajtótájékoztatón a lipcsei edző.

Ki nyer ma?

Kiváló érzékkel és nemes gesztust gyakorolva az angol sztárcsapat a kötelező média programra Szoboszlai Dominiket „küldte”. A magyar középpályás mindig lehet jobb, ezért nem elégedett a formájával, ugyanakkor szívesen elvégzi „a piszkos munkát”, s amíg vezetik az angol bajnokságot, azt sem bánja, ha nem lő gólt. A lipcsei visszatérésével kapcsolatban érdekes körülményre hívta fel a figyelmet.

Nem tudtam igazán elbúcsúzni tőlük, mert a legutóbbi transzferem egy kicsit gyors volt! Hogyan fognak a szurkolók fogadni engem? Őszintén szólva nem tudom.

 Ismerem a játékosokat, azt persze nem tudom, kik fognak játszani, de azzal tisztában vagyok: egy nagyszerű csapat, nagyon jól indult a szezon – hat Bundesliga-meccsen nem kaptak gólt.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy amíg a német bajnokságban remekel a Lipcse, a Bajnokok Ligájában két vereséggel nyitott Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a soraiban. Szoboszlai és a Liverpool mindkét eddigi meccsét megnyerte, s udvariaskodás ide, barátság oda, Németországban is esélyesként lép pályára. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 07:33
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­­­e­­l­­­d­ ­a­­­ ­­s­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­­­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!