Brillírozik a magyar csatár, aki nagyon kellett volna Marco Rossi csapatába

2024. szeptember 09. 09:00

Alig kezdődött el a szezon 10 gólnál jár a végül Svédországot választó Viktor. Miért nem Magyarországot választotta, ha magyarok a szülei? Egy másik, Rossi által csábított játékos ügyének végére is svéd pecsét került...

2024. szeptember 09. 09:00
null

Nyitókép: AFP/Jonathan NACKSTRAND 

***

Ihletett formában van Gyökeres Viktor. A 26 éves támadó vasárnap duplázott a Svédország – Észtország (3-0) labdarúgó Nemzetek Ligája mérkőzésen, csütörtökön is góllal és két gólpasszal vette ki a részét az Azerbajdzsán elleni idegenbeli sikerből (3-1 a svédek javára). Mielőtt legyintenék, hogy mindez a C ligában történt, ne feledjük, összesen 23 fellépésén 11 gólnál tart a Zlatan Ibrahomovics visszavonulása utáni új éra egyik legjobbja. Klubjában, a Sporting Lisszabonban (ahol egykor Cristiano Ronaldo bontogatta a szárnyait) remek kezdte a második szezonját: két gólpassz a Porto ellen hosszabbításban elvesztett (3-4) portugál szuperkupa-mérkőzésen, a bajnokságban négy fellépésen 7 gólnál és egy asszisztnál jár! Persze volt némi előjele, hogy jó a srác: a 2023/2024-es idényben 29 találattal és 9 gólpasszal robbant be a Liga Portugalba...

De miért is érdekes számunkra a magyaros nevű focista tündöklése? Mert 

a Svédországban, Stockholmban született magyar származású (magyarok a szülei!) labdarúgó lehetne „futballmagyar” is! 

Meg nem erősített hírek szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség Marco Rossi szövetségi kapitány kezdeményezésére fel is vette a kapcsolatot vele. Sajnos, ez még nagyon a kapitányi korszaka elejére esett, amikor még kereste a csapatát az olasz tréner. Tény, hogy Gyökeresre – aki ott nevelkedett, végigjárta a korosztályos válogatottakat az északi országban – gyorsan „lecsapott” Svédország. az éppen az angliai légkört a Brightonnál ízlelgető 20 éves csatárt 2019 január 8-án be is állította Janne Andresson a felnőtt válogatottba egy fél órára a finnek elleni barátságos meccsen, három nap múlva Izland ellen már végig játszatta, Gyökeres pedig góllal tett végleg hűségesküt Svédországnak.

Gyökeres Viktorral egy különösen értékes játékost nyertek. A játékjogát jelenleg 65 millió euróra taksálják (közelíti Szoboszlai Dominik értékét), s ha így folytatja topligában fog játszani. Másrészt közel 190 centiméteres magasságát jól kamatoztatja, ugyanakkor termete ellenére mozgékony, kreatív, gyors, jól cselező, sokoldalú labdarúgó.

Nanasi is svéd lett

Vasárnap az is biztossá vált, hogy Sebastian Nanasi sem lesz magyar válogatott, aki először lépett pályára tétmeccsen  a svéd felnőtt válogatottban. Az Origo arról ír, hogy a Liverpoolba vágyó fiatal focista korábban elmondta, hogy ha Magyarországról hívnák, akkor bizony átgondolná a dolgokat, de egyelőre a svéd együttesre koncentrál. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is nyilatkozott Nanasiról.
Ami Nanasit illeti, oda kell figyelnünk. A múltban

 volt pár játékos, akinek volt opciója arra, hogy a magyar válogatottat válassza, amit ezek a labdarúgók a saját maguk reklámozására fordítottak. Méghozzá azért, hogy meghívót kapjanak attól az országtól, amelyben futballoznak.

 De velünk nem lehet viccelődni. A magyar válogatottal nem lehet viccelődni" – mondta Marco Rossi 2023-ban.

A Rossi-éra igazolásai

A Mandiner tavasszal – amikor Marquinhos neve is felmerült – csokorba gyűjtötte az elmúlt időszak eseteit, amikor nem Magyarországon született játékosokat „csábított el” labdarúgó-válogatottunk. 

Dárdai Márton – a válogatottban épp a márciusi felkészülési mérkőzéseken debütált Dárdai-fiú Berlinben született, születése révén német, de szülei révén magyar állampolgár. Szinte minden korosztályos német válogatottban szerepelt, de a Nationalelfben nem lépett pályára. Magyar állampolgársággal rendelkező játékosként így dönthetett arról, melyik felnőtt csapatban kíván szerepelni, és ő a szívére hallgatott, és a magyar nemzeti együttes mellet döntött. 

Willi Orbán – Németországban született magyar apától és német állampolgárságú lengyel anyától, szintén kettős állampolgár. Korábban szerepelt az u21-es német nemzeti együttesben, de felnőttként ő is a magyar válogatottat választotta. Callum Styles – Angliában született, de magyar nagymamája révén választhatta a magyar nemzeti csapatot. 

Kerkez Milos – Szerbiában született, szintén magyar nagymamája révén lehetett magyar válogatott. 

Loic Nego esete hasonlít legjobban Marquinhoséhoz, hiszen a francia labdarúgó nem rendelkezik magyar felmenőkkel, és nem Magyarországon született. Nego szerepelt a francia U19-es válogatottban. 2014- januárjában igazolt Magyarországra az Újpesthez, majd fél évet kölcsönben a Charlton Athletic-ben szerepelt. 2019-ben már a Fehérvár labdarúgójaként tette le a magyar állampolgársági esküt. A magyar nemzeti együttesben 2020 augusztusában egy bolgárok elleni Eb-selejtezőn szerepelt először. 

A korábbi válogatott kereteknek is voltak honosított tagjai, ilyen volt például Koman Vladimir, Holender Filip, Nemanja Nikolics, és két brazil születésű játékos is, Leandro de Almeida, a Ferencváros jelenlegi pályaedzője, aki 16 alkalommal szerepelt a magyar nemzeti együttesben és a hétszeres magyar válogatott Paulo Vinícius. 

 

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sweetcoetzee
2024. szeptember 11. 05:21
Na és miért játszik Nego a magyar válogatottban, ha franciák a szülei? Vagy Styles, ha az ő szülei britek? Baumgartner Zsolti ősei sem a Vereckei-hágón át jöttek... TE NAGY MARHA!
Alberto
2024. szeptember 09. 15:52
...es mi van a közölt foton látható 14es számú svéddel a trikójan "SALETROS" felirattal ..? valaha a nemetorszagi Magyar Gimnáziumban osztálytársam volt egy Saletros Laszlo névre hallgató nebulo , akinek a lakhelye a svéd Södertälje nevű varosban volt , erős a gyanúm hogy az ö fia vagy unokája lehet a srác , a foto után ítélve úgy tűnik hogy a svéd válogatott összetétele 50:50 alapon magyar es afrikai származású srácokból all..?
kunfia1
2024. szeptember 09. 11:02
Az ember alig hiszi, elvégre Svédországban migránshordák járnak, és ő mégsem a béketábort választja, hanem a háborút.
gyaloggos
2024. szeptember 09. 09:46
ÉSZTORSZÁGOT azért NE HASONLÍTSUK már NÉMETORSZÁGHOZ! SAPANYOLORSZÁG és NÉMETORSZÁG ma EURÓPA két legjobb csapata. SVÁJC otthon kapott ki 4:1-re a spanyoloktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!