Így változtathatja meg Marco Rossi a magyar válogatott játékát! – volt szövetségi kapitányt kérdeztünk

2024. augusztus 22. 13:13

A korábbi szövetségi kapitány azt is elemezte: a tervezett módosítások során mire kell különösen odafigyelni.

2024. augusztus 22. 13:13
ROSSI, Marco
Vámos Tamás

Nyitókép: A kapitány nem mindennel volt elégedett... Fotó: MTI/Illyés Tibor

***

Mint arról a Mandiner is beszámolt, Marco Rossi az M4 Sporton hosszabb interjút adott, melyben szót ejtett a németországi Európa-bajnokság tapasztalatairól és természetesen a közeljövő feladatairól is. A szövetségi kapitány elmondta: nem csak új játékosok kerülhetnek be a keretbe, hanem változhat a nemzeti csapat játékstílusa is: tervei szerint egy olyan csapatot alakít ki, amely magasan letámadja az ellenfelét, rendszeresen belemegy az egy-egy elleni párharcokba, és gyors mozgással pressingel.   

Ezt is ajánljuk a témában

Kíváncsiak voltunk arra: egy neves szakember véleménye szerint milyen változtatásokat láthatunk ősztől a válogatott játékában? A Mandiner megkeresésére Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány mondta el a véleményét:

Kétségtelen tény, hogy ha a fejlődési folyamatot megnézzük, a Nemzetek Ligája-sorozatban és a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon is kimagasló képességű ellenfelek ellen játszottunk, akik ellen a mélységi védekezés jelentette a megoldást. 

A legutóbbi Eb-selejtezők során viszont olyan ellenfelekkel is találkoztunk, akik ellen muszáj volt, így egy feljebb tolt pressingre volt szükség – nyilatkozta a Zalaegerszeggel bajnokságot nyert egykori szövetségi kapitány”. 

***

Marco Rossi önkritikus is volt: elmondta, az Eb-n leginkább a Svájc elleni első félidő nem tetszett neki, sok mindenre még mindig nem tudja a választ, és emiatt is vezet be változásokat.

A második csoportkörben az általunk legyőzött Skócia játszott Svájccal, és azon a meccsen egyértelműen megfigyelhető volt: McGregorék az egész pályán letámadták ellenfelüket, megzavarva ezzel a svájciak kényelmesnek mondható támadásépítését. Ezt látva, valószínűleg Rossi is ezért szeretne némi változást a játékstílusunkban. Én is üdvözlöm, ha magas pressinget alkalmazunk, hiszen ezzel a legtöbb ellenfelet zavarba lehet hozni. Ha ebben a kapitány lát potenciált, akkor csináljuk, de 

arra azért ügyelni kell, mennyire toljuk föl a védekezésünket, hiszen köztudott: nem a miénk Európa leggyorsabb védősora... 

Skócia legyőzése euforikus hangulatot  teremtett! Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kapitány azt is elárulta: jó néhány új játékost is meghív az őszi Nemzetek Ligája-találkozókra. Egyfajta generációváltásnak is szemtanúi lehetünk a magyar válogatottnál?

Mivel nem játszottunk rosszul az Eb-n, nem is kell fejeket követelni és alapvető reformokat végrehajtani. Ami tény:  a csapat elért egy elég magas szintre, ez egy látványosabb változás volt, mint innen továbblépni. Csupán apróságokon kell javítani, ám az is igaz: mindez a teljes csapatjátékra is hatással lesz. A lényeg: fejlődni kell! 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2024. augusztus 22. 16:49
Marco szeren volt/van/lesz!!! Hajrá!!!
machet
2024. augusztus 22. 14:56
Értelmes ember,amit tud megtesz.Felesleges támadni.
chief Bromden
2024. augusztus 22. 14:35
A citerát és a kishitűséget megtanulták az öltözőben hagyni, így születhettek bravúrok is. Az elvárasokat a realitás szintjén kellene hagyni.
zakar zoltán béla
2024. augusztus 22. 13:52
Cinti boy etikus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!