Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Varga Dániel, Varga Dénes és Varga Zsolt bűvkörében: éles konkurenciaharcra számít az olimpiáért a válogatott centere (VIDEÓ)

2024. június 03. 05:35

Megkezdi a felkészülést Párizsra a magyar férfi vízilabda-válogatott. Komoly rivalizálás várható a csapatba kerülésért, ami a center szerint a csapat javára válhat. 2021-ben bronzérmet szerzett az együttes, 16 éve nyertek legutóbb Benedek Tiborék...

2024. június 03. 05:35
BURIÁN Gergely; VIGVÁRI Vendel; MOLNÁR Erik; KOVÁCS Péter; VARGA Vince
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

***

A múlt héten munkába állt női vízilabda-válogatott után a férfiak is belevetik magukat az olimpiai felkészülésbe. Varga Zsolt szövetségi kapitány az első két hétben még nem számíthat a Bajnokok Ligája négyes döntőjére hivatalos Ferencváros 10 pólósára, valami Zalánki Gergőre (Pro Recco) és Vámos Mártonra (Olympiakosz Pireusz). Az első periódus kiváló alkalmat kínál az itthon dolgozóknak, hogy bizonyítsanak a szakmai stábnak. Kovács Péter, a BVSC-t tíz éve erősítő center is harcba száll azért, hogy bekerüljön a kiválasztottak közé, akik utazhatnak majd Párizsba. A 33 éves játékos kerüli az esélylatolgatást, inkább nagy lehetőségként tekint a felkészülésre. Kérdeztük a riválisokról, a szerepéről, az állapotáról és új edzőjéről is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kezdjük a klubjával, a BVSC-Zuglóval! Folyamatosan lépked előre a férficsapat, amelyhez most komoly erősítések érkeztek Konarik Ákos, Ekler Zsombor, Korom Dániel, Szeghalmi Zsombor és Jansik Dávid személyében. Ha eddig egy-egy lépcsőfokot haladtak, most egy nagyobb ugrás következik?

Én is így gondolom, és leginkább bízom benne, hogy ez tényleg így lesz. Nyilván egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a többi csapatnál hogyan alakulnak a játékosmozgások, de azt gondolom, akik jöttek, nagyon minőségi és meghatározó játékosai lesznek a csapatunknak. 

A legnagyobb név az igazolások között a Miskolcra távozó Kemény Kristófot váltó új vezetőedzőé, Varga Dánielé. A játékosként olimpiai- és világbajnok klasszis az elmúlt négy évben épen azt az OSC-Újbudát irányította, amely az idei bronzérmet a BVSC ellen szerezte meg. Önnek mit jelent az ő érkezése?

Ismerem a játékos-pályafutását, és a mai napig van, hogy újra nézek olyan mérkőzéseket,amelyek ő játszott. Tényleg nagyon markáns szerepe volt, rettentően jó játékosnak tartom. Ugyan még nincsen tapasztalatom róla edzőként, de azok alapján, amiket hallottam: nagyon jók a visszajelzések az edzői és az emberi kvalitásairól. 

Volt már lehetőségük négyszemközt beszélgetni, esetleg adott Önnek tanácsot a válogatotthoz?

Nem volt még rá alkalom, de lehet, hogy sor fog kerülni erre is.

A bő keretbe meghívott 21 játékosnak van még esélye bekerülni az olimpiára utazó 13-ba. Varga Zsolt szövetségi kapitány tudatta: megvan a csapat gerince, kevés a kiadó hely. Hogy látja az esélyeit azok után, hogy az idei Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is játszott?

Megmondom őszintén, nem szeretnék ezzel a részével foglalkozni, hogy milyen lehetőségeim vannak. Úgy megyek neki ennek is, mint ahogy az előző felkészülésnek: a 100%-ot próbálom kiadni magamból. Remélem, ez a végén sikerre vezet, és elegendő lesz majd ahhoz, hogy bekerüljek a szűkített keretbe! 

Azért sem szeretnék az esélyekkel foglalkozni, mert elvinné a gondolataimat és az energiáimat.

 Nekivágok hétfőtől, és szeretném kihozni magamból a maximumot. 

BÁNYAI Márk; PUSZTOVALOV, Anatolij
Doha, 2024. február 9. Kovács Péter (j) és a kazah Anatolij Pusztovalov a férfi vízilabdatorna csoportkörének 3. fordulójában játszott Kazahsztán - Magyarország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 9-én.
MTI/Kovács Tamás

A nemzeti együttessel kapcsolatban mindig nagy talány, mennyire tud egy pólós önazonos lenni. Az olimpiai- világ- és Európa-bajnok Varga Dénesnek ez persze nem kérdés. Önnek mennyire kell alkalmazkodnia?

A ritmus mindenképpen más, nagyon magas a színvonal a válogatottnál, és persze  a többinél is. A játékommal kapcsolatban szerintem nincsen nagyon más elvárás, mint amit a klubomban is nyújtok. Hasonló a centerjátékkal szembeni elvárás mindkét helyen: jó pozíciókat kell fogni, kiállításokat kiharcolni és a helyzeteket belőni. Más szerepem nem lesz, ugyanezt kellene hoznom!

Ebben Varga Zsolt minden szempontból hitelesen tud segíteni, hiszen centerként volt olimpiai bajnok. Foglalkozott Önnel külön, posztspecifikusan?

Abszolút. Télen pár hónap alatt úgy érzem, nagyon sokat tudtam fejlődni. Profitáltam belőle, és valamilyen szinten át tudtam hozni a klubszezonra is. Most is abban bízom, hogy ebben a felkészülési időszakban a válogatottnál folyamatosan tudok majd előre lépni. 

Mi a helyzet a riválisokkal? A Varga Zsolt által a Ferencvárosnál „felépített” Német Toni sérülékeny, a világbajnok, 37 esztendős Hárai Balázs nem szerepelt még világversenyen a 2022 nyár végén kezdődött Varga-korszakban...

Ebbe én nem szeretnék belemenni! Mindkettőjüket nagyon jó játékosnak tartom, és 

azt gondolom, lesz egy nagyon éles verseny, ami mindenkinek jó, legfőképpen a válogatottnak! 

33 éves, de pályafutása nagy lehetősége előtt áll. A teste hogy bírja a terhelést és a bekkekkel való ádáz küzdelmet?

Nincsen semmilyen komoly sérülésem. A szezon fáradalmait cipeltem magamon, de az egyhetes pihenő nagyon jólesett. Aztán már magamtól el is kezdtem az egyéni edzéseket. Úgy érzem teljesen készen állok az olimpia felkészülésre.

Ugyancsak kényes téma, hogy pletykák szerint bár Tokióban bronzérmet szerzett a férfi vízilabda-válogatott, nem volt tökéletes a csapategység. Manapság mit tapasztal?

Varga Zsolt nagyon jól kézben tartja, és foglalkozni is fogunk ezzel a felkészülés alatt, ahogy korábban is. Nem hinném, hogy ezen a téren probléma lenne.

Ha vízben nem is teheti, de két lábbal a földön jár. Mégis mi jut eszébe, ha azt mondom: Párizs?

Nagyon jó lenne ott lenni, ám nem szeretnék még ennyire előre tekinteni!

Ezt is ajánljuk a témában

Varga Dénes a Mandinernek: Halálos felkészülés lesz az olimpiára!

Az egyelőre a Ferencváros sikereire koncentráló 37 esztendős világklasszis nem volt elégedett a Brescia elleni játékkal. Elmondta, mi a véleménye a nyomásról, s hogy éli meg ezt a mozgalmas időszakot, amelyet a párizsi olimpia zár majd le. A szintén válogatott Nagy Ádám szerint kitisztították a fejeket az Olympiakosz elleni vereség után.

 

 

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. június 03. 07:48
Nagyon várom a pólósok sikeres szereplését!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!