A két óriás békés döntetlent játszott egymással: Franciaország – Hollandia 0-0

2024. június 21. 20:40

A franciák csak nagy helyzetekig, míg a hollandok egyetlen lesgólig jutottak.

2024. június 21. 20:40
RABIOT, Adrien; DEPAY, Memphis
Vámos Tamás

Nyitókép, fotó: MTI/EPA Ronald Wittek

***

A D-csoport rangadóját a rutinos angol játékvezető, Anthony Taylor vezeti, a két csapat a következő összeállításban kezd:

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké –  Simons, Reijnders, Schouten – Frimpong, Depay, Gakpo

Franciaország: Maignan – J. Koundé, Saliba, Upamecano, Th. Hernandez – Dembélé, Tchouaméni, Kanté, Rabiot – Thuram, Griezmann.

 

A két csapat már az Eb-selejtezők során találkozott egymással, de abban a hollandoknak nem sok köszönet volt, hiszen a Deschamps-csapat előbb 4-0-ra, majd és 2-1-re győzött ellenük.

A mai meccset az Oranje kezdi, és rögtön egy helyzetet is láthatunk: egy felszabadító rúgás Frimpong elé pattan, akinek a lövését Maignan ujjheggyel szögletre tolja, rá két percre Griezmann löketét üti szögletre Verbruggen.

Valljuk be: egy kicsit ellaposodott a mérkőzés...

AKÉ, Nathan; DEMBÉLÉ, Ousmane
Az első félidőben fej, fej mellett a két csapat... Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A 13. percben egyből ránk cáfolnak a franciák: Rabiot kiugrása után Griezmann óriási helyzetben botlik a labdába, majd rögtön ezután óriási helyzetben kapu mellé lő.

Válaszként Simons suhintja rá, Maignan az előtte álló védők miatt nem sokat láthat, de bravúrral kiüti a labdát. 

Hosszú szünet után a 28. percben a leshatárról kilépő Thuram okoz izgalmakat, de a francia támadó fölé lő.

A mérkőzés első sárga lapja a 31. percben villan: a Griezmann-t a földbe döngölő Schoutent fegyelmezi az idei első Eb-meccsét vezető Taylor spori.

A 36. percben Xavi Simons szerez harcosan labdát, de ígéretes helyzetben gyengén lő kapura. 

A félidő végén a franciák két szabadrúgást is elszórakoznak, a holland szurkolók számára a játékrész legnagyobb izgalmát az a kérdés jelenti, hogy a műanyag poharakkal vajon eltalálják-e a szöglethez készülödő Griezmann-t – vagy sem...

SZÜNET UTÁN

Az első „eseményecskét” az 52. percben jegyezhetjük fel: a válogatottba két év után visszatérő Kanté lő fölé. 

Az 55. percben Depay végezhet el szabadrúgást 25 méterről, de a labdát a sorfalba vágja.

A 60. percben Thuram próbál megvillanni, de nem jön össze: a kapuval szemben állva csúnyán mellé lő, rá három percre Tchouaméni sokkal biztatóbban kísérletezik: Dembele beadását alig fejeli fölé.

Vére egy kis foci: Thuram szenzációs sarkazása után – Kanté közvetítésével – Griezmann kerül ismét hatlamas helyzetbe, de a lövését Verbruggen óriási bravúrral, lábbal hárítja.

SIMONS, Xavi
Korán örült Xavi Simons és a holland válogatott, hiszen csak egy lesgólt szereztek Fotó: MTI/AP Haszan Ammar

A 68. percben Dembele bombája alig süvít fölé – kezdenek belelendülni a franciák!

És majdnem itt a váratlan fordulat: az ellentámadás végén Xavi Simons lő szép gólt, de egy korábbi lesállás miatt (Dumfries zavarta Maignan-t) a VAR – hosszas vizsgálódás után, de jogosan – érvényteleníti a találatot.

Az utolsó 20 perc békés játszdozással telik, ám a hosszabbítás második percében a franciák (Griezmann) végezhetnek el szögletet, ám a beívelést Verbruggen kiöklözi.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2024. június 21. 21:38
Napóleon ventillátor.
Egyszeriember
2024. június 21. 20:46
Azok, gallok. Szerecsen-gallok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!