Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Lewandowski nélkül is kis híján összejött a bravúr: Hollandia – Lengyelország 2-1!

2024. június 16. 17:41

A lengyel válogatott sokáig jól tartotta magát, ám a holland minőségi cserék ellen már nem volt ellenszer...

2024. június 16. 17:41
WEGHORST Wout
Vámos Tamás

A D-csoport nyitó mérkőzését a portugál Soares Dias vezette, és a két csapat a következő összállításban kezdte a meccset: 

LENGYELORSZÁG: Szczesny – Kiwior, Salamon, Bednárek – Zalewski, Romanczuk, Zielinski, Frankowski – Szymanski, Buksa, Urbanski

HOLLANDIA: Verbruggen – Aké, Van Dijk, De Vrij, Dumfries – Veerman, Reijnders, Veerman – Simons, Depay, Gakpo

Ahogy az várható volt, Hollandia rögtön beszorította ellenfelét, a 2. percben Gakpo tornáztatta meg Szczesny, majd nem sokkal ezután két holland szöglet következett – eredménytelenül. Ezt követően Reijnders lövése alig ment mellé, majd kezdett magához térni a lengyel válogatott. 

A 15. percben máris villant a sárga Soares spori kezében: Joey Veerman  miután rátaposott Szymanski lábfejére. 

Nem sokkal ezután a lengyel válogatott az első szögletét rúghatta – és a vezetést is megszerezte! 

Zielinski beívelését a sérült Robert Lewandowski helyén játszó Adam Buksa gyönyörű mozdulattal fejelte a hálóba! Lengyelország – Hollandia 1-0!

Érdekesség: amióta Michal Probierz a Fehér Sasok szövetségi kapitánya (a mérleg: öt győzelem, három döntetlen) a válogatott még veretlen! 

Válaszként Van Dijk lövését hárította óriási bravúrral Szczesny, ám a 30. percben már ő is tehetelen volt: Cody Gakpo szánta rá magát egy lövésre, és mivel a bomba meg is pattant Salamon testén, az eddig hiba nélkül védő Juve-kapus is tehetelen volt... Lengyelország – Hollandia 1-1!

A félidő hátralévő részében folyamatosan nyomott tovább az Oranje (a legnagyobb helyzetet Aké begurítása után Gakpo hagyta ki, aki fölé pörgetett), végül a hosszabbításban a csattanó is elmaradt: ismét a Manchester City védője ívelt előre remekül, ám Depay alig gurított mellé – Szczesny kővé meredve imádkozta ki a bal alsó sarokból a labdát. Sikerrel...

SIMONS, Xavi; MODER, Jakub
Moder torkon vágta Xavi Simonst– ez mindkettőjüknek nagyon fájt... Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

SZÜNET UTÁN

Egy kellemetlen sérüléssel folytatódott a mérkőzés: a csereként beállt Moder és Simons küzdött a labdáért, a lengyel játékos – teljesen véletlenül – torkon vágta ellenfelét, aki rövid ápolás után folytatni tudta a meccset. Sőt! Olyannyira felépült a PSG Lipcsében játszó kölcsönjátékosa, hogy  következő nagy helyzetet ő hagyta ki: egy Depay-Gakpo összjáték után alig lőtt mellé! 

Bart VERBRUGGEN
A hollandok kapusa, Bart Verbruggen elévülhetetlen érdemeket szerzett a győzelemben Fotó: MTI/AP Petr Josek

Válaszként Kiwior Akén kellemetlenül megpattanó lövését ütötte ki Verbruggen, a labda a lengyeleknél maradt, de Zieleinski lövést már magabiztosan ölelte magához az Oranje kapusa. A lengyelek beszorították Hollandiát, előb Moder, majd Zalewski hagyott ki nagy helyzetet.

ZALEWSKI, Nicola; DEPAY, Memphis
Mephis Depay biztatóan mozgott, de rengeteg helyzetet kihagyott Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

A 65. percben azonban kiszabadult a szorításból Ronald Koeman csapata: Dumfries tekerése alig ment mellé! Öt perc múlva a csereként beállt Malen kavargatott a tizenhatoson belül, a labda Depay elé került, akinek közeli lövését Szczesny ismét bravúrral hárította.

A holland fölény végül a 81. percben ért góllá: Aké remek bepasszát a csereként beálló, az utóbbi időben bombaformában játszó Wout Weghorst védhetetlenül bombázta a kapu közepébe. Hollandia – Lengyelország 2-1!

A 89. percben óriási egyenlítési lehetőséget hagytak ki a lengyelek: a két cserejátékos okozott kis híján nagy galibát: Piotrowski húzta meg a bal szélt, a beadását Swiderski perdítette kapura, Verbruggen óriási bravúrral hárított.

Az ötperces hosszabbítás elején újabb nagy lehetőség adódott a lengyelek előtt, Moder bombáját azonban magabiztosan hárítota ismét a holland kapus, mint ahogy tette azt Zalewski lövésénél is.    

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macskusz-4
2024. június 16. 20:15
Aha...de a lengyelek ménem fociztak? A jamaicai utánpótlasra emlekeztettek, akik jók drogban, illetve a perui női csapatra,akik jók 200 meteres sminkben.
patronasz
2024. június 16. 19:08
Kedves MANDINER! Kedves Kereki Gergő Főszerkesztő úr és Kacsoh Dániel főszerkesztő-helyettes úr vagy valaki illetékes! Miért nem lehet a komment szekcióban letiltani a sexykitty-93 néven futó kommentelőt? Miért nem tiltják már le kérem? Miért hagyják önök, hogy ez a sexykitty-93 ontsa ránk a szennylét 10 percenként beillesztve a mocskát ide? Ez nem kommentelő, hanem csak egy szennyoldalt reklámoz minden komment szekcióban. Köszönöm, ha intézkednek előre is!
Secerror
2024. június 16. 18:26
A lengyelek legalább állva haltak meg, nem ilyen lelketlen, minősíthetetlen játékkal, mint mi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!