Fürjes Balázs: Nálunk jóval nagyobb nemzetek tanulnak a magyaroktól

2024. június 22. 17:24

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte a World Urban Games magyar házigazdáit, hogy osszák meg tudásukat és tapasztalataikat más világvárosok képviselőivel.

2024. június 22. 17:24
Budapest, 2023. december 9.
Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megválasztott állandó tagja beszédet mond a Magyar Olimpiai Bizottság közgyûlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én.
MTI/Balogh Zoltán

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán 

A NOB szervezésében nagy németországi, angol, kanadai, francia és japán városok képviselői jöttek Budapestre, hogy a magyar házigazdák képezzék őket és átadják tapasztalataikat, hogyan lehet sikeresen megszervezni utcai sportok vilagversenyeit. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kifejezetten kérte a magyar házigazdákat: osszák meg tudásukat és tapasztalataikat a világvárosok képviselőivel.

Fürjes Balázs szombaton arról tartott előadást a városi sportágak olimpiai selejtezőjének második, budapesti állomásán, hogyan lehet ezekben a sportágakban versenyeket szervezni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott prezentációját azzal kezdte, hogy 

a magyar szervezőknek már van tapasztalatuk az utcai sportágakat felvonultató multisportesemény szervezésében, mivel 2019-ben Budapest adott otthont a World Urban Gamesnek, 

erről pedig egy kisfilmet is bemutatott az érdeklődőknek.

„Nálunk jóval nagyobb nemzetek képviselői érkeztek Budapestre, akik Sanghajban viszont nem voltak ott, hogy megtanulják tőlünk azt, hogyan kell ilyen utcai sporteseményt rendezni. A szombati nap fele pedig azzal fog telni, hogy nekik szemináriumot tartunk és megosztjuk velük az ismereteket. Ez szerintem a teljesítmény elismerése és hálásak vagyunk érte” – mondta az MTI-nek Fürjes Balázs. 

Hozzátette, ez a rendezvény egyszerre egy sportesemény, amelyen a világ élmezőnye versenyez, emellett pedig családi és zenei fesztivál is egyben. Kiemelte, 

az öt évvel ezelőtti World Urban Gamesen több volt a babakocsi-kerék, mint a bicikli, mert rengeteg család látogatott ki az eseményre. 

Korábban Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) stratégiai és fejlesztési társigazgatója ismertette, hogy a sanghaji állomáson a szurkolók harminc százaléka 18 éven aluli volt, nyolcvan százalékuk pedig 45 éven aluli, éppen ezért a rendezvény a fiatalokat és a családokat célozza. 

„Minden sportágat ki lehet próbálni, a mászófal tele van a 3-4 éves kisgyerekektől a tinédzserekig, ezen felül a 3x3-as kosárlabda, a roller, a görkorcsolya és még sok más is elérhető a legkisebbeknek és a legnagyobbaknak, valamint a kezdőknek és haladóknak egyaránt” – mondta. Hozzátette, hogy 

instruktorok segítenek az érdeklődőknek és minden eszközt, felszerelést a szervezők biztosítanak, a belépés pedig teljesen ingyenes.

 Arra is kitért, hogy más-más erősségei vannak a sanghaji, illetve a budapesti állomásnak, utóbbi abban különbözik, hogy egy parkban, zöld környezetben zajlik. 

Úgy fogalmazott, hogy bár a magyarok még nem tartoznak ezekben a sportágakban a világ élmezőnyéhez, a szurkolók mégis nagyon lelkesen követik a versenyeket. „Ez a fiatalabb közönség ugyanazt a lelkesedést és megértést mutatja az utcai sportágak iránt, mint az idősebbek mutattak tavaly az atlétika iránt a világbajnokságon. A magyarok lelkesedése a sport iránt, függetlenül attól, hogy éppen abban a sportágban mennyire vagyunk erősek, nagyon átjön itt a Ludovika Campuson is.” 

Fürjes Balázs szerint az egyik tanulsága ennek a rendezvénynek, hogy 

miközben meg kell őrizni az eredményességet a hagyományos magyar sikersportágakban, mindezt ki kell egészíteni azzal, hogy a magyarok nyitnak az olimpia programján feltörekvő sportágak felé. 

Erősíteni kell a megbecsülésüket, a támogatásukat, több lehetőséget kell kapniuk és ki kell építeni ezekben a sportágakban is a nemzetközi versenyzéshez szükséges szabadtéri és fedett infrastruktúrát. Ez egy olyan adósság, amit a következő években rendezni kell. 

„Óriási lehetőség a magyar versenyzőknek, hogy részt vehettek a sanghaji és a budapesti állomáson is, mivel megízlelték az olimpia és a nemzetközi élmezőny ízét, hogy milyen velük versenyezni és mennyivel vannak még esetleg előttük, valamint ez egy óriási inspiráció a magyar sportági közösségeknek és fiatal versenyzőinek. Meglátjuk, hogy sikerül-e nekik Párizs, de Szarvák Csenge és Tusnády Nimród az életkorukból adódóan akár a következő olimpiákon is ott lehetnek” – mondta Fürjes Balázs, aki előadását a versenyre berendezett Ludovika Campusról készített drónfelvétel bemutatásával zárta. 

Szombaton három magyar is megméreti magát, Kempf Zoltán a BMX freestyle 12 fős döntőjében vesz részt, majd a breaktáncosoknál Szarvák Csenge (B-girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) is bemutatkozik.

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. június 23. 01:15
Nocsak. Itt járja Vicus táncát az egri csillag szökevény. Gyomorzsák gyűrűjét viselni nem jó, mert Smiagol szerint a drágaszág mindenkit leterít (a talizmán Gulyás Gergő II-t láthatóan megigézte)
2024. június 22. 18:19 Szerkesztve
A BLM megmutatta, hogy egy demokráciában hogyan lehet harcolni a rasszizmus ellen. A BLM megmutatta, hogy milyen az a társadalom, ahol így kénytelenek harcolni a rasszizmus ellen.
tapir32
2024. június 22. 18:17
Mi, magyarok az európai kultúra integráns részei és alakítói voltunk és vagyunk. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra részhalmaza. Az európai kultúra keresztény kultúra! Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei voltak és maradtak. Aki, úgy érzi, hogy messze van még Európa az, próbálja meg elsajátítani az európai kultúra értékeit. Akkor, talán nem fogja magától oly távolinak érezni Európát és a magyarokat. Ott kell állandóan a fair play-re hivatkozni, ahol nem az a természetes. Ott kell állandóan a rasszizmust elítélni, ahol nem az elítélése a természetes. Ott kell állandóan a másság elfogadását propagálni, ahol a másság elfogadása nem természetes. Magyarországon a másság elfogadása és a rasszizmus elítélése magától értődő és értetlenül állunk az előtt, hogy ez miért téma. /Érett személyiségű felnőtt emberekről van szó./ A nyilvánvaló, természetes, magától értetődő dolgoknak nincs információ, illetve hír értéke, azokról nem, vagy ritkán beszélünk.
tapir32
2024. június 22. 18:15
A Fidesz olyan baloldali értékeket képvisel amire nyugaton egy baloldali párt sem képes. Pl.: rezsicsökkentés, kamatstop, CSOK, fiatalok adómentessége, a fogyasztási adó a fő bevétel! Hülye, aki szélsőjobboldalinak hívja a Fideszt! Vannak liberális elemek is a Fidesz politikájában Pl.: az egykulcsos adó. A nemzeti érzület nem a jobboldaliság megnyilvánulása! Sokkal inkább ellenhatás a globalista ideológiára és a volt internacionalista, kommunista ideológiára amelyek, fel akarják számolni a hazafias gondolkodást. Aki, kicsit is ismerős Európában az tudhatja, tapasztalhatta, hogy az angol, francia, dán stb. nemzeti érzés sokkalta határozottabb formákban jelenik meg mint a magyar! A különbség az, hogy ott közmegegyezés van arról, hogy a saját nemzetünket nem bántják és nem akarják felszámolni. Ez tartja össze őket! A saját szokásaikkal, életükkel önazonosak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!