Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Hol kallódott eddig az Európa Liga döntő triplázó hőse, Ademola Lookman?

2024. május 23. 08:57

A nigériai szélső 26 évesen élete mérkőzését játszotta a Bayer Leverkusen ellen. Közel fél évszázada lőtt három gólt egy játékos európai kupadöntőben! Bemutatjuk kacskaringós pályafutását.

2024. május 23. 08:57
null

Nyitókép: Facebook/Atalanta BC

***

Története első nemzetközi kupasikerét aratta az Atalanta, amely 3-0-ra megverte a Bayer Leverkusent a labdarúgó Európa Liga döntőjében. A dublini mérkőzés hőse Ademola Lookman volt, a szélső szerezte az olasz csapat mindhárom gólját, s ezzel kulcsszerepet vállalt az előző 51 meccsén veretlen német bajnok legyőzésében. Természetesen ő lett a mérkőzés legjobbja (MVP).

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy napot fogott ki

Tarthatatlan volt a döntőben a nigériai játékos, aki előtt viszonylag nagy területek adódtak, ő pedig kihasználta a gyorsaságát. Az első gólját a tétovázó védőjét megelőzve, a másodikat szép csel utáni csavarással, a harmadikat egy kontratámadás végén, ballal lőtt bombával érte el. A találatokat az UEFA oldalán megtekinthetik. Sokkolta a leverkusenieket, élvezte a játékot. Nem kétséges, eddigi pályafutása legjobb mérkőzését játszotta. Az előző 10 EL-meccsén összesen kétszer volt eredményes.

Életem egyik legszebb estéje a mai, egészen hihetetlen, hogy pont a döntőben szereztem meg az első mesterhármasomat.

 Nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok. Nagyon felkészültünk a mérkőzésre, a védekezésünk rendben volt, minden összeállt, mindenki nagyszerű teljesítményt nyújtott a csapatból” – értékelt szűkszavúan, majd mint a felvételen látható, megtartotta a meccslabdát, és az édesanyjával, később a teljes családjával ünnepelt.

Kereste a helyét

Ademola Lookman tette azért sem mindennapi, mert ezt megelőzően 1975-ben szerzett három gólt egy játékos (Jupp Heynckes) európai kupasorozat döntőjében. Összesen is mindössze hatszor fordult elő, hogy valaki legalább triplázott, Puskás Ferenc négy gólt is lőtt az 1960-as BEK döntőben... A nigériai szülőktől származó támadó Londonban született, és angol csapatokban nevelkedett. 

A Charlton nagy tehetségeként igazolta le az Everton 2015-ben, hogy azután ide-oda adogassa a Leicester, a Fulham és Lipcse.

 A németeknél 24 mérkőzésen 5 gólig jutott, az Evertonban ugyanannyi fellépésen négyet szerzett. 2022 nyarán az Atalanta fantáziát látott benne, Gianpiero Gasperini pedig bizalmat szavazott neki, amivel él is: 75 találkozón már 27 gólt és 16 asszisztot „termelt”. A bergamóiak mintegy 10 milió eurót fizettek a Leipzignek a játékjogáért, amit azóta megháromszorozott. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ki szeretné vásárolni a 2026 nyaráig érvényes szerződéséből. Időközben nigériai felnőttválogatott is lett, holott korábban végigjárta az angol korosztályos nemzeti csapatokat...

Nagy menetelés

Az Atalanta azok után tudta megnyerni az Európa Ligát, hogy egy hete az olasz kupa döntőjében alulmaradt a Liverpoollal szemben. Talán az ott szerzett tapasztalatok is segítették a felkészülést a Leverkusen ellen. A döntőben meggyőző teljesítményt nyújtott Gasperini együttese, amely a kieséses szakaszban a Sporting Lisszabont, a Liverpoolt és a Marseille-t is búcsúztatta. Az olasz bajnokságban az utolsó forduló előtt a Bajnokok Ligája indulást érő 5. helyen áll a bergamói brigád, amely úgy éri el a sikereit, hogy nem foglalkoztat nagy sztárjátékosokat. Ademolo Lookman mindenesetre most nevet szerzett magának.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:16
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­­s­­z­e­x­­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Majdmegmondom
2024. május 23. 18:36
A szerb-magyar határon???
rorshock
2024. május 23. 16:25
"Az Atalanta azok után tudta megnyerni az Európa Ligát, hogy egy hete az olasz kupa döntőjében alulmaradt a Liverpoollal szemben." Mi van?
Onurisz
2024. május 23. 16:25
A második és a harmadik gólnál nagyon kijött a lépés a srácnak. Az első gól előtt a németek két hatalmas védelmi hibát is elkövettek. De nem ez a lényeg. Engem nagyon zavar, amikor a mai fociban egy 'játszó' csapatot úgy fékez meg az ellenfél, hogy sorozatos szándékos szabálytalanságokkal tördeli szét a játékát. Ha arra van szükségük, akkor prosztó módon odalépnek. És mindezt a bíró, mint tegnap este is, engedi, még a durva belépők után sem ad sárga lapot, sőt a kiboruló és reklamáló ellenfél játékosainak mutatja fel. Csak annyit kellene tenni, hogy minden szándékos 'felborítás' után sárga lapot kellene adni az elkövetőnek, és egy idő után ez a játékstratégia folytathatatlanná válna. (Azt természetesen elismerem, hogy előre kiszámított helyezkedésekkel is lebénították a németek támadásépítését, de ez nem működött volna a szándékos szabálytalanságok előre elhatározott alkalmazása nélkül.) Nem szurkoltam senkinek sem, csak ellenszenves az ilyen játék és bíráskodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!