Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Hiába az óriási pénz, drasztikusan kevesebbet játszottak a fiatalok az NB I-ben

2024. május 23. 21:07

A kritériumokat teljesítő hazai labdarúgóklubok több mint 300 millió forintot gyűjthetnek, 100 meccsnyi játékidő eltűnt…

2024. május 23. 21:07
LISZTES Krisztián

Nyitókép: Fradi.hu
 

A múlt héten ért véget az NB I-es futballbajnokság, s az M4 Sport összeszedte, hogyan teljesítettek a Magyar Labdarúgó Szövetség fiatalajánlásának megfelelő (2003-ban vagy utána született) magyar focisták az első osztályban. Az MLSZ azzal a céllal vezette be az ajánlást a 2022–23-as szezonban, hogy a fiatal hazai labdarúgók több játéklehetőséghez jussanak, ennek érdekében pedig egy pontrendszerhez kötötte a központi támogatás egy részét. Az előző szezonban 325 millió forintos támogatást kapott az a klub, amely a feltételrendszer minden elemét teljesítette. Az ösztönzőrendszer működéséről hivatalosan nem adott tájékoztatást a szövetség, de a kluboktól tudni lehet, hogy a maximális támogatási összeg megszerzéséhez 29 700 pontot kell gyűjteni, azzal a kitétellel, hogy ennek legalább felét (14 850 pontot) a támogatott korosztályú (jelenleg 2003-ban vagy utána született) magyar játékos pályára küldésével megszerzett pontok adják.

A legutóbbi bajnokságban a legtöbb lehetőséget ezúttal a Debreceni VSC-ben kapták a 2003-ban vagy utána született magyar labdarúgók, ez számszerűsítve 3309 percet jelent. 

A 3000 perces határt még az MTK-nak sikerült átlépnie, majd jön a két kieső, a Kisvárda és a Mezőkövesd. Sokakban felmerülhet, hogy pont ezért nem sikerült bennmaradnia a két vidéki klubnak, de persze ezt bizonyítani nem lehet, ezért kár is ezen merengeni. Mellettük a Puskás Akadémia, a Diósgyőri VTK és a Paks fiataljai kaptak legalább 2000 játékpercet, de az ösztönzőrendszer egyik fontos pontját (miszerint a 29 700 pont felét támogatott korosztályú játékosok játékperceivel kell megszerezni) a ZTE, az Újpest és a Kecskemét is teljesíti. A lista két sereghajtója azonban elmarad ettől, így a Ferencváros és a Fehérvár biztosan nem kapja majd meg a maximális támogatási összeget.

A játékosokra lebontva, a legtöbb lehetőséget két kapus kapta: az élen a kisvárdai Kovács Marcell zárt, míg a harmadik a Puskás Akadémiában a tavaszi szezont végigvédő Pécsi Ármin. Közöttük a debreceni hátvéd, Baranyai Nimród található, a top tízben pedig találunk többek között két MTK-játékost, de van ferencvárosi, paksi és diósgyőri labdarúgó is. A legfiatalabb pályára lépő a fehérvári Kovács Patrik volt, a 2007-ben született támadó négy meccsen összesen 22 percnyi játéklehetőséget kapott a Vidiben. Amúgy míg most az első Kovácsnak sem sikerült elérnie az 1800 játékpercet, az előző évadban négyen is 2000 perc fölött zártak.

A fiatalok közül Lisztes Krisztián volt a legeredményesebb. 

A Ferencváros futballistája ősszel hat gólt szerzett. 2024-re viszont nem sikerült átmentenie a jó formát, igaz ebben egy bokasérülés is akadályozta. Végül nyolc góllal és egy gólpasszal zárt. A nyártól azonban már nem számolhat vele a Fradi, a 19 éves támadó a német Eintracht Frankfurtnál kezdi meg a szezont. Jól teljesített Gruber Zsombor is, aki a Puskás Akadémiában és (az FTC-től való kölcsönadása után) a ZTE-ben is három-három gólt szerzett. A dobogóra még a RangAdó-díjátadón az év felfedezettjének választott debreceni csatár, az öt gólt lövő Vajda Botond fért fel. A csapatokat vizsgálva Lisztesnek köszönhetően a Ferencváros zárta az élen a versenyt, mögötte pedig a Debrecen és a Kecskemét végzett a dobogón. A 12 csapatból végül 11-nek sikerült legalább egy „fiatalgólt felmutatnia”, egyedül a Paks zárt gól és gólpassz nélkül ebben a statisztikában.

Összességében elmondhatjuk, a helyzet az, hogy jelentősen kevesebb lehetőséget kaptak most az előző szezonhoz viszonyítva a támogatott korosztályú játékosok az NB I-ben. Hogy emiatt változtat-e az ösztönzőrendszerén az MLSZ, az majd a nyáron kiderül.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:12
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­­d­ ­a­­­ ­­s­­z­e­­x­­­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
oberennsinnen49
2024. május 24. 18:51
Ilyen a világon nincs, hogy azok mondják meg, mit és hogyan kell tenni, akik a pénzt kapják - játékosügynökök, egyesületi emberek, edzők - és akik adják a pénzeket, adófizetői, közpénzeket, azoknak nulla beleszólása van az irányvonal érvényre juttatásáról. De nincs gond, az MLSZ - MLSZ?, az mi?, mit végez ez a "szervezet" a magyar futballért, azon kívül, hogy elvégzi a sorsolást és felfogad egy szövetségi kapitányt, akire aztán rábízza a magyar válogatott 20-25 játékosát, aa többi pár száz meg mehet a tudásával zabot hegyezni. A régióban a magyar NB I értéke a legalacsonyabb, de nincs gond, az MLSZ-elnök megint megmondta a doktrínát: A magyar futball tovább fog fejlődni a BL-döntő Puskás Stadionba hozásával.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. május 24. 07:34
A niggerekre mindig van pénz.
talpas07
2024. május 23. 22:15
12 csapatos bajnokságban nem kockáztatnak a vezetők. 16 csapatnál sokkal jobban be lehet "lőni" a csapat tabellán elérendő (elérhető) pozícióját. A másodosztályba is elegendő lenne 16 csapat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!