Atyaég, de jók vagyunk ebben, mi, magyarok! Bruce Lee magyar „örökösei” megint letarolták a világot!

2023. december 03. 11:30

Tíz világbajnoki aranyat, öt ezüstöt és öt bronzérmet szereztek a mieink a portugáliai Kick-box világbajnokságon. Hogyan lettünk a műfaj megteremtését Bruce Lee-hez kötő sportágban, a kick-boxban egyáltalán nagyhatalom és mi kellene ahhoz, hogy 2032-ben Brisbane-ben az olimpián tarolhassunk? Íme a részletek.

2023. december 03. 11:30
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Húsz magyar érem, tíz arany, öt ezüst és öt bronz a világbajnokságon

Kiválóan zárták a portugáliai Albufeirában megrendezett kick-box világbajnokságot a magyarok. 

Összességében tíz felnőtt aranyérmet nyert a magyar válogatott a minden idők legtöbb nemzetét – 70 ország csaknem 1400 versenyzőjét – felsorakoztató világbajnokságon. 

Csapatunk emellett öt ezüst és öt bronzérmet is begyűjtött, de már a vb elején győztesek voltunk, hiszen komoly sportdiplomáciai sikereket értünk el, amelyről Király Istvánt kérdezte a Mandiner.
 

„Valóban hatalmas siker, hogy Nemzetközi Kick-box Szövetség a WAKO közgyűlése a tisztújítás során újabb négy évre megerősített a pozíciómban mint a világszövetség alelnökét. 

Emellett az európai elnöki pozícióm továbbra is megmaradt” – nyilatkozta az egyik legsikeresebb hazai klub, a csepeli Halker-Király-Team Kick-box Akadémia vezetője.
További nagy siker, hogy 

a tízszeres világ-, és Európa-bajnokunk, Mórádi Zsolt, aki most jelenleg New Yorkban diplomáciai kiküldetésben dolgozik, mint attasé, maradt a sportág vezetésében, és a versenyzői bizottság elnökeként őt is megerősítették a pozíciójában”

 – folytatta Király István.

„Büszke vagyok a válogatott tagjaira!” – ezt már Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke nyilatkozta, akinek elmondása szerint a páratlanul nagy versenyzői létszámnak köszönhetően kőkemény küzdelmek zajlottak a tatamikon és a ringekben, és mindenki beleadott apait-anyait, hogy dobogós helyen végezzen.
 

„Bíztam a válogatottban, de a tíz arany-, öt ezüst- és öt bronzérem a felnőtteknél minden várakozásunkat felülmúlta” 

– értékelte a válogatott kimagaslóan eredményes szereplését Galambos Péter. Ezzel az éremtáblázaton harmadik lett hazánk úgy, hogy az első kettő nemzetnek sem volt több aranyérme, csupán ezüst-, és bronzérmekből gyűjtöttek valamivel többet.

A lightcontact és kick-light érmesek és szakvezetők
Fotó: Magyar Kick-box Szövetség

Hogyan lettünk kick-box világnagyhatalom? Miért Hungarikum?

De hogy jutottunk ide, hogy kick-boxban világnagyhatalom lett Magyarország, és mit tud ezt az összharcművészeti műfaj, amitől robbanásszerű a népszerűsége világszerte? Király István szerint jól nyomon követhető, miért szaporodnak gomba módra a műhelyek, ahol kick-box versenyzőpalánták akarják elsajátítani a műfaj alapjait: „Három ring és három tatamis szabály köré összpontosulnak a szakágak. Mi egy összharcművészeti műfaj vagyunk, amely lehetőséget ad hét szakágban arra, hogy aki harcolni akar, az a ringben állja a pofonokat és a rúgásokat, aki ennél finomabb küzdelemre vágyik, az a light-szakágakban, vagy point-fightingban találja meg magát és persze ott vannak a formagyakorlatok azoknak, akik a precíz, kidolgozott és fegyelmezett mozdulatokban a legjobbak. 

A sportág alapjait, mi úgy tartjuk, hogy maga Bruce Lee fektette le azzal, hogy elvette a Taek-wondo-ból a lábtechnikát, az ökölvívásból a kéztechnikát, a Kyo-ból a keménységet. 

Régen all-style karaténak hívtak minket, de a kick-box jobban lefedi a tevékenységet."

BÁLINT Martin
Myslenice, 2023. július 2. A győztes Bálint Martin az ír Nathan Tait ellen a férfi kick-box pointfighting kategória 74 kilogrammos súlycsoportjának döntője után a krakkói központú Európa Játékokon Myslenicében 2023. július 2-án. 
MTI/Koszticsák Szilárd

A keménység természetesen a műfaj sajátossága, de nem mindegy, milyen áron kell fegyelmet tanulnia a fiataloknak.
„A lábfejvédőtől, a sípcsontvédőig, a szuszpenzortól a mell- és könyökvédőn át a kéz-, és az arcvédőig a harcos szakágakban semmilyen sérülés nem érheti a versenyzőt, mert minden testrésze védelmet kap, és ez hatalmas erény és nagy biztonságérzet a szülőknek, amikor lehozzák hozzánk a gyerekeket. Nálunk maszkot is használnak a kicsik: sem az orr, sem az arccsont nem sérülhet meg, vagyis 

ellentétben a többi küzdősporttal, nálunk egyáltalán nincs sérülés. Megtanulják a gyerekek az adok-kapok világát, csak épp nincs nyoma, és ezt értékelik”

 – folytatja a sportág erényeinek felsorolását a világszövetség alelnöke. 
„Azt azonban sosem szabad elfelejtenünk, hogy a „BUDO” szellemiséget teljesen magunkévá tesszük, vagyis, 

amikor egy kick-boxos bejön a terembe, meghajol először a terem felé, tisztelegve a sport, a légkör, a csapat előtt, majd meghajol az edzője, mestere felé. Ezután letérdel az ajtóban és csak akkor jön be, amikor beengedi a mester. 

Nálunk nem csak sportolókat, hanem nagyszerű embereket nevelnek a mesterek, a személyiség formálása, a tiszteletadás szinte minden formája a napi „szótárunk” része. A mester-tanítvány közötti elmélyült kapcsolatot itt megkapják a gyerekek és azért nagyon hálásak a szülők” – részletezi a hátteret Király István.  

Forrás: WAKO

A kick-box nem egy rétegsport – körülbelül ötmillió versenyzője van világszerte

A kick-box – csak, hogy helyre tegyük – nem egy rétegsport. Jelenleg 134 aktív országa van a világszövetségnek, a versenyzői létszám közelít az ötmillióhoz. 

Csak összehasonlításul: szeretett nemzeti sportágunknak, az öttusának 133 aktív tagországa van, és világviszonylatban kevesebb mint tízezer versenyzője lehet, ha a laser-run-osokat nem számítjuk ide. 

Egy utánpótlás és egy felnőtt világversenyen ötezer versenyzővel kell kalkulálnunk

 – osztja meg velünk a döbbenetes adatokat Király István.

3-4 magyar olimpiai aranyérmünk lehetne Párizsban

Na, de hogy lesz, vagy lehet-e a mennyiségből minőség, vélhetően sok sportági résztvevőt ez érdekel a legjobban.

„Nem lehet más célunk, minthogy nem csupán létszámban, élményben, közösségi média követőkben haladjunk ilyen kiemelkedő tempóban előre, hanem hogy bevessük az összes létező diplomáciai nyomatékunkat, lobbierőnket, mert 2032-re ott kell legyünk a brisbane-i nyári olimpia programján. 

A kick-box,  furcsán hangzik, de igazi Hungarikum. Ha most programon lennénk, akkor a párizsi olimpián joggal várhatnánk 3-4 magyar aranyérmet. 

Most Brisbane a cél, és az, hogy ezeket a magyar aranyérmeket onnan haza is hozzuk majd.”

***

A nyitóképen: A Kick-box világszövetség, a WAKO logoja és plakátja az idei portugáliai világbajnokságon, ahol a mieink tíz arany, öt ezüst-, és öt bronzéremmel zártak. Fotó: WAKO
 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. december 03. 16:33
"5m007h 0p3ra70rI feel the earth move under my feet 2023. december 03. 15:35 Vajon milyen kapcsolatot találtál egy általánosan népszerű küzdősport és a NER között." Nem nagyon érted, ugye? Próbálj kicsit szélesebb összefüggésekben gondolkodni? Menni fog? Szóval nekem a sikerpropagandától fordul ki a pejslim.. A faszom kivan , hogy primitív gladiátorokat ajnároz a jobbos sajtó (a mirelit hegymászótól a agyödémás pofozkodó majmokig.. ja meg a foci..) ezzel terelve a figyelmet arról, hogy az állam az alapfeladatainak ellátását illetően rettenetes restanciákat halmozot fel. Az eü döglődik (meg az is, aki oda kerül..) az oktatás színvonala átlagosan egy fos, de a sportba döntjük a pénzt és milliárdokon vett sikerekkel nyomjuk ki a paraszt szemét... A seggünk kilóg a gatyából, de egy EB-ért pucsítunk, főleg, ha stadion is kell hozzá. Egyéni sikerekkel próbáljuk az ország kudarcait elfedni. Ne csak nézz, próbálj már látni! Mielőtt felesleges köröket futsz, fidesz szavazó voltam a kezdetektől
Mike Oak
2023. december 03. 12:42
jó jó de oktatásegészségügyjogállamiság?
kikicsoda
2023. december 03. 12:39
Természetesen, 20 felnött érem (10 arany és 5-5 ezüst és bronz) elismerést és gratulációt érdemel! De azért ezt az eredményt kontextusában kell kezelni. WAKO szabályok szerint, felnöttek (19-40 éves kor) részére, a verseny 7 szakágban és 19 sújcsoportban (férfi és nöi) bonyolódik le. Tehát, ez összesen 133 versenycsoportot jelent, amely mindegyikében kiosztanak egy-egy arany, ezüst és bronz érmet. Tehát a 10 felnött magyar aranyérem kontextusa a133 össz arany és a 20 felnött magyar érem kontextusa a 399 össz érem .
I feel the earth move under my feet
2023. december 03. 12:25
Nagy dolgok ezek kérem! Vannak tenyésztett bajnokaink, de a kórházainkban nincsen elegendő orvos.. Talán mégiscsak engedélyezni kell az eutanáziát.. direktbe.. nem ilyen sunyi módon eliminálni az idős népességet.. A NER kb minden lényegtelen dologban sikert sikerre halmoz.. de egyszer ez már kevés lesz.. lehet, hogy a legközelebbi választáson is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!