Simone Biles hússzoros világbajnok – két évre eltűnt, majd dicsőségesen visszatért és győzelemre vezette az amerikai női tornászcsapatot

2023. október 05. 05:19

Joe Biden kitüntetettje, a BLM-mozgalom kedvelt arca, a tokiói olimpián mentális fáradtságra hivatkozó és várakozáson alul teljesítő amerikai tornásznő két év kihagyás után, friss házasként tért vissza a nemzetközi tornászvilág színpadára, hogy folytassa történelmi rekordjait.

2023. október 05. 05:19
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Simone Biles a vitatott és elismert személyiség

Kevés vitatottabb alakja van a nemzetközi tornászvilágnak, mint Simone Biles. Kevés elismertebb alakja van a nemzetközi tornászvilágnak, mint Simone Biles. És mindkét vélemény mögött hosszú sorokban találhatunk sportszerető szurkolókat. Ezerféle dolog lehet ismert az amerikai tornásznő sporton kívüli életéről, például az, hogy örökbefogadott gyerekként nőtt fel az Ohio-államban született egykori colombusi kislány. 

A ma 26 éves tornásznőt háromévesen fogadta örökbe anyai nagyapja, és annak második felesége, akinek révén belízi állampolgársággal is rendelkezik, és Belize-t második otthonának tekinti 

az amúgy magát katolikusnak valló versenyző. 

Biles körül mindig is voltak szokatlan dolgok, mint például az, hogy 2016 szeptemberében nyíltan beszélt arról, hogy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenved, miután orvosi dokumentációi kiszivárogtak az interneten. „Nincs semmi olyan, amit szégyellni kellene, és semmi olyan, amit félnék az emberekkel közölni" – reagált akkor.

Simone Biles bejegyzése a twitteren.

Eddig még sokan azt mondták oké, de amikor kiderült, hogy az olimpia alatt az állapot kezelésére használt Ritalint (metilfenidát) szedett orvosi, úgynevezett TUE-engedéllyel, egyesek úgy érzékelték, hogy a koncentrációt és a fókusz megtartását segítő szer – amely egyértelműen doppinglistán van a WADA-kódex szerint – bizony orvosi engedély ide, vagy oda, azért pozitívan befolyásolhatja a versenyző eredményét. Ezt persze Biles természetesen rögtön cáfolta. 

Az amerikai tornásznő tehetsége nagyon hamar megmutatkozott, páratlan izomzata, fizikai adottságai egyesek szerint erre a sportágra teremtették,

a másik tábor, ahogy fent is hivatkoztunk erre, Biles esetében mindig is hiányolta az eleganciát és a szépséget az esztétikai sportágak közé tartozó tornából. 

Simone Biles  az antwerpeni tornász-világbajnokságon. Fotó:  Lionel BONAVENTURE / AFP)

Amivel viszont nem lehet vitatkozni esetében, az az a technikai tudás, az a sportágon belül meghonosított nehézségi fok, amely az ugrásai, akrobatikus elemei virtuozitásában, a férfi tornászokat szinte megszégyenítő amplitúdójú elmelkedéseiben jelen van, s ami oly egyedi és nagyon biles-os.

 Ő az egyedüli tornásznő a világon, aki rendszeresen úgynevezett H, vagy annál is nehezebb, I és J nehézségi fokú elemeket mutat be 

gyakorlataiban egy olyan sportágban, ahol az A elem a legkönnyebb. A róla elnevezett tornamozdulatoknak, elemeknek se szeri, se száma,

 ezúttal az Antwerpenben zajló tornász-világbajnokságon is a sportág történetében elsőként mutatta be ugráson a Jurcsenko hátra duplabicska szaltót, méghozzá tökéletesen, egy olyan nehézségű ugrást, ami a férfiaknak is feladja a leckét. Biles 2021-ben már teljesítette ezt, s most augusztusban az amerikai US Classicon is, ahová két év kihagyás után úgy tért vissza, mintha mi sem történt volna. Világbajnokságon azonban most láthattuk tőle ezt először, így az ugrást Biles II-néven el is nevezik az amerikai tornásznőről. A mihez tartás végett: az ugrás nehézségi értéke 6,4 pont, a tavalyi vb-n pedig 5,6-os volt a legnehezebb ugrás a nők versenyében.

Tíz éve debütált Belgiumban

Simone Biles épp tíz évvel ezelőtt, ugyanitt, Antwerpenben, az akkori világbajnokságon indult világhódító útjára a sportágban, és maga is úgy nyilatkozott az idei vb előtt, hogy szép kerek ívet írt le a pályafutása, Anwerpentől Antwerpenig. 

Simone Biles felugrik a gerendára az atnwerpeni vilűgbajnokságon. Fotó: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

Abban azonban egészen biztosak lehetünk, hogy a belga nagyváros nem jelent végállomást a karrierjében és Párizsig bizonyosan meg sem áll. Mint ahogy – nagytételben fogadhatunk arra is –, itt nem hagyja abba az éremgyűjtést a mostani világbajnokság alatt sem, mert az amerikai női csapattal szerda este megszerezett csapataranya szinte borítékolható volt, ugyanakkor mostani formája alapján, akár újra egyéni összetettben vagy bármelyik szeren a világ tetejére érhet. 

Mostani, huszadik világ bajnoki aranyérmével, négy olimpiai bajnoki címe mellett már így is minden létező szakmai rekordot megdöntött a sportágban a nőknél,

de beérte a medál-rekorder Vitalij Scserbót is, akinek olimpiákon és vb-ken szerzett 33 érme eddig az abszolút rekord volt. 

Simone Biles és a győztes amerikai női csapat. Fotó: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

Úgy fest, hogy Biles-nak valóban ez a természetes közege, s talán nem véletlenül nyilatkozta a világbajnokság előtt, hogy „azt hiszem, egy kicsit óvatosabbnak kell lennünk azzal kapcsolatban, ahogyan a dolgokat csináljuk" – mondta az NBC „TODAY" című műsorának adott interjújában. 

Minden, amit a párizsi olimpia előtt teszünk, nagyon is átgondolt. Ezúttal inkább visszafogottan játszunk, hogy mentálisan és fizikailag is épek legyünk” 

– utalt a nagy port kavaró tokiói olimpiai szereplésére, ahol döntős helyeket mondott vissza, s ezzel a kritikák céltáblájává vált, hiszen megfosztotta csapattársnőit az olimpiai döntős szereplés lehetőségétől. Akkoriban mentális fáradtságra hivatkozott, majd ahogy a Mandineren talán mindenkinél korábban pontosan kielemeztük ezt, később ő is elismerte, hogy egy úgynevezett „twistie”, vagyis térérzékelési probléma lépett fel nála, amit nem tudott kezelni.  Két év kihagyás következett, majd – szinte példátlan módon – 732 nappal később visszatért a sportágba. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sokan azt mondták, hogy Tokió előtt kissé túlszerepelte magát a Black Lives Matter mozgalom arcaként is megnyilvánuló sportoló, aki inkább az egyetemi diplomát is feladta a UCLA-n, csak hogy profi lehessen és minél több pénzt kereshessen a sportágnak, szponzorainak és hírnevének köszönhetően. Végigjárta az ismert tévéműsorokat, szerepelt a Dancing with the Stars táncos tévéműsorban

divatlapok címlapjáról integetett, majd egyesek szerint mire formát kellett volna időzíteni, egyszerűen szétesett a Japánban rendezett olimpia idejére a rá nehezedő médianyomás súlya alatt. 

Joe Biden egyik kedvenc sportolója – már eddigi példátlan mennyiségű és rangú amerikai és nemzetközi díja mellett – tavaly megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését,

amelynek odaítéléséről a mindenkori amerikai elnök személyesen dönt.

Biles, aki az év elején hozzáment Jonathan Owens NFL-játékoshoz, azt mondta most a visszatérését követően: arra koncentrál, hogy célzott terápiára járjon és meggyőződjön róla, hogy minden összhangban van körülötte. A legjobbját akarja nyújtani az edzőteremben, de úgy is mint feleség, mint csapattárs, vagy mint egy jó barát. 

Nos, az első kívánsága ebben a sorban úgy tűnik világszínvonalon is összejött. Ha a fókuszt a sport körül tartja, Simone Biles vélhetően a mostani világbajnokságon és jövőre Párizsban is továbbírhatja mind a saját, mind pedig a sportág egészen páratlan rekordgyűjteményét, és visszaszerezheti azok szimpátiáját, akik eddig is a sportolót tisztelték benne. 

Megint nincs magyar olimpiai csapatkvóta – egy férfi és két női tornászunk utazhat Párizsba! Egy helyben még reménykedünk

Nagy reményekkel utazott ki a magyar tornász küldöttség az antwerpeni kvalifikációs világbajnokságra, a szövetség vezetése – kissé talán túl optimistán – mind a női, mind a férfi tornászcsapatunk olimpiai kvótaszerzésében bízott. A legjobb 12 csapat közé kellett volna kerülnie a mieinknek, de a férfiválogatott már a kezdő szerén a nyújtón „elszállt”, hiszen minden szereplő rontott. Végül a 20. helyen zárt a 24 induló csapatból és így, ahogy 1992-es olimpia óta egyszer sem, ez alkalommal sem lesz ott csapatunk a következő nyári játékokon. Megsüvegelendő azonban Mészáros Krisztofer névre szóló kvótaszerzése egyéni összetettben, a 17. helyen jutott be az egyéni összetett döntőbe 81.933 pontot szerezve a selejtezőben, de az olimpiai kvalifikációs szabályok szerint előle „kiesnek” azok a versenyzők, akik már rendelkeznek kvótával csapatuk kijutása miatt, így végül – ezt figyelembe véve – negyedik a kvótaszerzők sorában. A győriek Eb-ezüstérmese csütörtökön mutathatja meg újra mit tud hat szeren. 
Az idei Eb-n csapatban negyedik helyen záró női válogatottnak jóval reálisabb esélye lett volna az 1996-os atlantai olimpia óta vágyott csapatszereplés kiharcolására, de sajnos ez ismét nem sikerült. Ahogy a Mandiner is megírta, a magyar tornasport jelenlegi legsikeresebb versenyzője, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia utolsó edzésen bekövetkező keresztszalag-szakadása óriási veszteséget jelentett hazánknak és mondhatjuk, hogy pont egy Kovács Zsófiával voltunk kevesebben a selejtezőben, pontjai nagyon hiányoztak a legjobb 12-be kerüléshez. Végül a 15. helyen zártak a mieink, amely a csapatkvalifikációhoz kevés volt, de egy nem névre szóló országkvótát hozott a női válogatottnak, míg igen nagy meglepetésre, a Kovács Zsófiát is felkészítő dunaújvárosi műhelyből első éves felnőtt indulóként szereplő Czifra Bettina Lili névre szóló indulási jogot szerzett a francia fővárosba. A 16 éves tornász végzett a magyarok közül a legelőkelőbb helyen az egyéni összetettben, 33. lett 51.365 ponttal, de az olimpiai kvalifikációs szabályok szerint – mint mészáros Krisztofer esetében – előle is „kiesnek” azok a versenyzők, akik már rendelkeznek kvótával, így lehet olimpiai résztvevő. Jelenleg a Magyar Tornaszövetség bízik még egy harmadik kvóta megszerzésében a szerenkénti döntők ugrás tartalék pozíciójában várakozó Bácskay Csenge és felemáskorláton szintén tartalék Székely Zója esetében, hogy esetleg szerephez juthatnak visszalépések esetén. De mivel összesen csak 3 egyéni tornásznő szerezhet egy országból olimpiai kvótát, ez még nyitott kérdés egészen az október 8-i szerdöntők végéig, amikor Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) a szerkvótások hivatalos névsorát majd nyilvánosságra hozza.

Ezt is ajánljuk a témában

A női tornászok csapatdöntőjét sorozatban hetedszer nyerte az Egyesült Államok női válogatottja és szintén történelmi csapatezüstöt szerzett Brazília, míg hasonlóan példátlan világbajnoki bronzot a francia női válogatott, ami több mint reményteli számukra a párizsi olimpiát megelőző esztendőben. 

TORNA-VB
Női csapatverseny
1. Egyesült Államok (Shilese Jones, Joscelyn Roberson, Simone Biles, Leanne Wong, Skye Blakely) 167,729 pont
2. Brazília (Lorrane Oliveira, Flavia Saraiva, Rebeca Andrade, Jade Barbosa, Julia Soares) 165,530
3. Franciaország (Marina Boyer, Morgane Osyssek-Reimer, Melanie de Jesus dos Santos, Coline Devillard, Lorette Charpy) 164,064
...15. (a selejtező alapján) MAGYARORSZÁG (Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett)
 

Kedden rendezték
Férfi csapatverseny
1. Japán (Csiba Kenta, Hasimoto Daiki, Minami Kazuki, Kaja Kazuma, Paul Juda, Szugimoto Kaito) 255,594 pont
2. Kína (Lin Csao-pan, Szun Vej, Szu Vej-tö, Liu Jang, Jo Hao) 253,794
3. Egyesült Államok (Yul Moldauer, Frederick Richard, Asher Hong, Khoi Young) 252,428
...20. (a selejtező alapján) MAGYARORSZÁG (Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs)

Nyitókép: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2023. október 07. 22:02
Hát igy könnyű neyrni elöször is kitiltották Hitlert meghazudtolva az oroszokat a versenyekről és ugy teletömték üranyagokkal ezeket a szerencsétlen droidokat, hogy csoda, hogy a holdra nem ugrottak fel. Mindegyik úgy néz ki mint egy nehézsulyú súlyemelő. Nem sokan fogják a nyugdijas kort megérni szerencsétlenek
need-info
2023. október 05. 09:55
Bidé megint közel merészkedett, hogy megszagolhassa... Mocskos pedo!
johannluipigus
2023. október 05. 09:37
Ügyes a kis gnóm törpe.
Zvergg
2023. október 05. 09:14
a tornászlányok általában kecesek és légiesek.ez a team inkább kicsit maszkulin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!