Visszavágtunk az amerikaiaknak – vb-elődöntős a magyar vízilabda-válogatott!

2023. július 25. 13:26

A magyar vízilabda-válogatott az utolsó pillanatig kiélezett meccsen nyert az Egyesült Államok válogatottja ellen.

2023. július 25. 13:26
Fukuoka, 2023. július 25.
A magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzés előtt a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 25-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Negyedszerre sikerült! A magyar férfi vízilabda-válogatott megtörte az amerikaiak elleni hárommeccses negatív sorozatot, és egy utolsó pillanatokig kiélezett mérkőzésen 13:12-re verte az amerikai csapatot a fukuokai vizes vb negyeddöntőjében. A magyar csapat ezzel bejutott a világbajnokság elődöntőjébe, amelyen a spanyol-francia elődöntő győztese ellen ugrik majd vízbe. Az elődöntő mérkőzés nagyon komoly téttel bír, hiszen a világbajnokság két döntőse az olimpiai részvétel jogát is megszerzi.  

Persze, ha az eredeti eredményt nézzük, a két csapat legutóbbi mérkőzésén, a világkupa három hete rendezett bronzmérkőzésén mi nyertünk, hiszen a magyar válogatott ötméteresekkel győzött, de az amerikaiak óvtak, mert szerintük egy kiállítás után a bírók túl hamar engedtek vissza egy magyar játékost. Az utolsó négy és fél percet ezért újra kellett játszani, és ez az amerikai csapat győzelmét hozta. 

Kemény mérkőzést vívott az amerikaiak ellen a vízilabda-válogatott, pedig lehetett volna ez egyszerűbb is

A magyar vízilada-válogatott kerete: 1 Lévai Márton (k), 13 Vogel Soma (k), 2 Angyal Dániel, 3 Manhercz Krisztián, 4 Pohl Zoltán, 5 Vámos Márton, 6 Nagy Ádám, 7 Zalánki Gergő, 8 Fekete Gergő, 9 Német Toni, 10 Varga Dénes, 11 Jansik Szilárd, 12 Molnár Erik. 

A csapatból ki kell emelni a hatgólos Zalánki Gergő, és az háromgólos Manhercz Krsztián játékát, és persze Vogel Soma kapust, aki nagyon fontos pillanatokban kitűnően védett, többek közt két büntetőt is kiszedett, ezzel sikerült két gólon tartani az amerikai csapatot. 

Tényleg nem sokon múlt a győzelem, hiszen az utolsó negyed végén, egy perccel a vége előtt az egyenlítésért támadhatott az amerikai csapat, de ez végül nem jött össze nekik. Pedig lehetett volna könnyebb is a mérkőzés, a magyar csapat többször is háromgólós vezetést ért el. Az első negyed nagyon lendületesre sikerült, Zalánki két-, Molnár és Mandhercz egy-egy góljára az amerikaiak szintén néggyel válaszoltak. 

Nem így a második játékrész, amely inkább arról maradt emlékezetes, hogy egy videóbíró által vizsgált esetben négy percre kiállították a vétlen Vámost rendesen arcon vágó Ben Hallockot, az amerikaiak legjobbját, aki ezzel végleg ki is szállt a mérkőzésből. A negyed felénél történt kiállításig egyik csapatnak sem sikerült betalálnia. Ezt követően viszont Zalánki gólt szerzett a megítélt büntetőből, a magyar csapat pedig lendületet vett, és az emberelőnyös helyzetet kihasználva Manherz Krisztián két további találatot jegyzett. Egyet azonban az amerikaiaknak is sikerült begyötörni, 7-5-tel zárult a negyed.

Fukuoka, 2023. július 25.
Varga Zsolt szövetségi kapitány (háttal) és Vogel Soma a férfi vízilabdatorna negyeddöntõjében játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkõzés elõtt a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 25-én. Jobbról Nyéki Balázs másodedzõ.
MTI/Koszticsák Szilárd
Varga Zsolt szövetségi kapitány és magyar vízilabda-válogatott sokat köszönhet Vogel Somának
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik negyedben nagyon hajtott az amerikai csapat, Bowen góljával kezdtek zárkózni, sőt, a gólokat ritkán szerző Woodhead távoli lövésével egyenlítettek is, de aztán jött Zalánki Gergő, aki továbbra is kiemelkedett a mezőnyből, és sorozatban három gólt szerzett. 8:7-es állásnál az amerikai csapat egymás után két ötméterest is kapott, de a magyar kapus, Vogel Soma nagyon jól védett, mindkettőt sikerült kiszednie. Ezzel 10:7-tel fordultunk a végjátékra.

Nagy Ádám góljával négygólos előnyre tett szert válogatottunk, és úgy tűnhetett, zsebben a mérkőzés, de az amerikai csapat nem adta fel, és hiába lőttünk gólokat, ők mindig válaszoltak. 

Sőt, a mérkőzés vége előtt két perccel egygólosra csökkentették a különbséget, és az utolsó percben emberelőnyből támadhattak, de Bowen szerencsére fölélőtte a lehetőséget. 

A magyar válogatottnak még volt ideje egy támadásra, Nagy Zsolt, szövetségi kapitány pedig időt kért, és azt kérte a csapattól, hogy lehetőleg a támadóidő végéig húzzák ki a támadást, hogy az ellenfélnek csak hat másodperce maradjon támadni, ám Zalánki 12 másodperccel a vége előtt ellőtte a labdát, ami fölément, így a fennmaradó másodpercek izgalmasak voltak, de az amerikaiak a végén már nem tudtak gólt szerezni, nyertünk, a vége 13:12.

A mérkőzést követően a hat gólt szerző Zalánki Gergő és Varga Zsolt szövetségi kapitány adott interjút az M4 sportnak. Íme: 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. július 26. 11:09
Szerb edzője van az amerikai csapatnak
zsolti123
2023. július 26. 11:08
Véletlenül román és szeb bíró volt...
zsolti123
2023. július 26. 02:57
A bírók egyetlen érdeme, hogy a vadállat Ben Hallockot kiparancsolták a vízből. Mert egyébként a kb. azonosan szabálytalankodó két csapatnál jogtalanul az amerikaiak javára ítéltek több kiállítást és 4-szer ötméterest , míg nekük csak a vadállat miatt egyet. Cseppet se voltak a bírók részrehajlók...
Takagi
2023. július 25. 20:21
Bravó! Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!