Novak Djokovic már csak egyetlen döntőre a wimbledoni csúcsbeállítástól

2023. július 14. 21:28

Novak Djokovic bejutott pályafutása kilencedik wimbledoni döntőjébe. Korábban egyetlen alkalommal szenvedett vereséget, így vasárnap a tenisz legfontosabb szentélyében érheti be Federert az örökranglista élén. Az elődöntőben a rá füvön legnagyobb fenyegetést jelentő Jannik Sinner – szettet sem veszítve.

2023. július 14. 21:28
Tennis: Jannik Sinner VS Novak Djokovic
Balázs Boldizsár

A füves pályás tenisznek nem csak a kulisszái, a tartalma is feudális. Oly kevés tornát rendeznek ezen a különleges mozgáskoordinációt igénylő borításon, hogy a legtöbb teniszező évente pár meccsen tud csak tapasztalatot gyűjteni róla. Ezért az elmúlt tizenkét évben füvön több tornát nyerő, mint meccset elvesztő Novak Djokovic mai tudásunk szerint amíg teniszik, a wimbledoni torna fő esélyese lesz. 

New York, 2011. szeptember 5.
A szerb Novak DJOKOVIC nyert szettnek örül az ukrán Alekszandr Dolgopolov elleni mérkőzésén az amerikai nemzetközi teniszbajnokság, a US Open férfi egyesének negyedik fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban, 2011. szeptember 5-én. (MTI/EPA/Justin Lane)
Djokovic már a világ legjobb teniszezője, de van még rekord, amit megdönthet
Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Sőt, valószínűnek tűnik, hogy a viszony fordított. 

Akkor vonul majd vissza, ha már nem ő Wimbledon fő esélyese.

Djokovic hűbérúri mértékű füvespályás tapasztalatelőnyét leginkább egy dél-tiroli 21 évesnek, Jannik Sinnernek van esélye ellensúlyozni. Az egyensúlyérzékével. Sinner alig pár éve még junior válogatott alpesi síző volt Olaszországban, ami még a síedző apa fiaként egy síterepen felnövő Djokovicnál is jobb alapokat ad neki a wimbledoni gyepen bemutatott fékezésekhez megiramodásokhoz.

Tavaly Jannik Sinner a negyeddöntőben 2-0-s szettelőnybe került Djokovic ellen, és az egyetlen hiba, amit elkövetett, hogy azt gondolta: ami elég Djokovic kiesés szélére sodrásához, az elég a kiejtéséhez is.

Sinner tavaly akkor folytatta élete addigi legjobb teniszét, Djokovic viszont elkezdett tökéletesen teniszezni – megfordította a meccset, majd megnyerte a tornát is.

Az idei Djokovic-Sinner elődöntőnek az előterében a wimbledoni centerpálya csúszóssága állt. Mivel a mai napon egész nap esett az eső Londonban, a tetőt behúzták, a légkeringető rendszer viszont csak korlátozottan tudta leszorítani a levegő, így a fű nedvességét. A világ két (valaha volt?) legjobban mozgó játékosa közül valamelyikük biztosan legalább féltérdre rogyott minden gémben.

Ez akár segíthette is volna Sinnert. Elvégre az az aspektus éleződött ki a meccsen, amiben jobb lehet Djokovicnál. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Sinnernél magas gyorsaság mellett senki nem játszik stabillabban, és magas gyorsaság mellett senki nem tud jobban irányt változtatni a labdán, úgy Djokovic komoly kihívás előtt állt ma.

Djokovic, az irányváltás királya

Csakhogy Djokovic egy taktikai zseni. Tudja, hogy minden előny valahol hátránnyal is jár. Megtalálja, mivel. Felszínre hozza, megmutatja annak a pár tízmillió embernek, aki wimbledoni elődöntőt néz, és kiteríti az ellenfelet. Ezúttal: a londoni esős idő hideget jelent. A hideg lassabb körülményeket. Tehát Sinner hiába a legjobb teniszező manapság, ha a labdával irányt váltásról van szó magas sebességen, Djokovicnak nem kell félnie az irányváltás felé terelni a meccs képét, mert sebességtől függetlenül a irányváltásnak már Djokovic a királya. És ha sokat változik a labda iránya, az olyan mozgást követel, ami a mai csúszós füvön már nekik kettejüknek is lehetetlen feladat. Hiába magasabb tehát Sinner mozgási tűrésküszöbe – ha egyáltalán –, Djokovic gondoskodott róla, hogy a tűrésküszöb felett folyjon a mai meccs.

Serbia's Novak Djokovic slips on the grass as he tries to play a return against Italy's Jannik Sinner during their men's singles semi-finals tennis match on the twelfth day of the 2023 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 14, 2023. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Djokovic nyolcadik győzelmével beérheti Roger Federert Wimbledonban, a tenisz szentélyében
Forrás: AFP

Jannik Sinner még a ravaszul kioltott ütőkártyája nélkül is korholhatja magát, hogy nem vett el egy játszmát sem Djokovictól. Az első két jászmában három-három bréklabdát hagyott kihasználatlanul, miközben ő csak akkor tudott megfordítani játékot, amikor Djokovicnak nem igazán volt rá szüksége. A harmadik játszmában már sikerült fontos játékot megfordítania adogatóként, és el is jutott szettlabdákig fogadóként, de a brék ekkor sem jött össze. Djokovic a harmadik szett tiebrékben elővette azt a hibát-sosem-ütő énjét, ami a Roland Garros-címet hozta neki múlt hónapban; és ezzel Sinner sem tudott mit kezdeni. Djokovic szoros szettekben, de nem szoros meccsen jutott be a kilencedik wimbledoni döntőjébe.

Djokovicot az sem zökkentette ki, hogy a székbíró elvett tőle egy pontot, mert még Sinner ütőlendítése közben is nyögött a saját ütése után. Sőt, a kétes, de jogtalannak semmiképp sem nevezhető ítéletről sportszerűen azt mondta a meccs után, hogy neki az a feladata, hogy elfogadja a bíró szavát, ezért nem rendezett jelenetet.

Márhogy ennek kapcsán. Mert aztán a meccs utolsó tíz percében, amikor Sinnernek szettlabdája volt, és megnyújthatta volna a meccset, Djokovic elhibázta az első szerváját. Néhány néző kicsit előre örült. Djokovic viszont hárította a két szettlabdát, és közönség csalódott tagjai kaptak egy kisebb dörgölést.

Jannik Sinner egyértelműen előrelépett tavaly óta. Változatosabban teniszezik, mióta a világ egyik legjobb szakemberével, a korábban Agassit is edző ausztrál Darren Cahillel készül. Ez volt a legnagyobb hiányossága. Mégis: tavaly 2-0-ra vezetett Djokovic ellen Wimbledonban, idén 0-3-ra kapott ki. Ahogy az Eurosport szakértője, Mats Wilander mondta: Djokovic többet fejlődött 36 évesen egy év alatt, mint Sinner 21 évesen. 

 

Ennél elképesztőbb teljesítményt sportolótól nehéz lenne kigondolni.

 

Ha a vasárnapi döntőben Djokovic győz, Roger Federert nem csak az össz wimbledoni címekben éri utol az örökranglista élén, hanem a Federer-Björn Borg kettőst is a zsinórban megnyert öttel. Az ellenfele a másik elődöntőben simán nyerő, világelső, legutóbb Djokovictól, előtte Marozsán Fábiántól kikapó Carlos Alcaraz lesz. 

Nyitókép: Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hatosagiarastyukpetesejt
2023. július 15. 21:54
Nem Djokovic, hanem Dzsokovics. Ez a mondat pedig így értelmetlen: „Az elődöntőben a rá füvön legnagyobb fenyegetést jelentő Jannik Sinner – szettet sem veszítve.”
briantiq-2
2023. július 15. 18:18
Hogy Koszovó a szíve csücske, az dicséretes - de a párizsi és a wimbledoni publikum nem ezért fütyül, tüntet ellene… A döntőben Carlos Alcaraz számíthat szimpátiájukra.
lynx
2023. július 15. 18:15
21-ben 0-2-ről a Roland Garroson 3:2-re verte a négy közt Nadalt. Nem is verte, legyilkolta. Sem előtte sem utána nem láttam olyan teniszt. Két óriás kegyetlen küzdelme volt, a játék minden eszközével. Novák Djokovics a valaha volt legnagyobb játékos. Gyorsabb, hajlékonyabb, erősebb mindenkinél, hatalmas tapasztalattal. Remélem még sokáig láthatjuk játszani.
anegy_
2023. július 15. 09:39
Most sem veszíthet Djokovic!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!