Világkupa-bronz a magyar férfi kardcsapattól Budapesten – egy erdélyi sráccal kerekedtek fölénk a németek, a románokat verték Szilágyiék a bronzért

2023. március 26. 19:27

Harmadik helyen végzett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar csapat a kardvívók Világkupa versenyén, Budapesten. Az elődöntőben a németektől szenvedtek vereséget, akik aztán egy tusra voltak, hogy a kvázi-verhetetlen Koreát is legyőzzék. A bronzmeccsen, telt ház előtt Romániát verte meg a magyar csapat, megnyugtató fölénnyel.

2023. március 26. 19:27
null
Balázs Boldizsár

Bár Magyarország volt a címvédő, és a legutóbbi versenyt is mi nyertük, nem kezdődött biztatóan az olimpiai kvalifikációs időszak előtti utolsó kardvívó csapat Világkupa. Szilágyi Áron tegnapi győzelmével az utolsó pillanatig páston volt az egyéni versenyben, majd még hosszú időn keresztül tett maradéktalanul eleget a népes gyereksereg igényeinek az eredményhirdetés után. Ilyenkor egy döcögősebb kezdés a megszokott másnap. A 2017-es egyéni világbajnok Szatmári András pedig sérülés miatt pihent az első meccsen.

Amit Grúziával vívott a magyar csapat. A grúzok egy egyemberes csapat, és a tegnapi döntőben csak egy kárpázatos Szilágyi-bravúrral legyőzött Sandro Bazadze is kiülte a mai meccset a tegnapi fáradtsága miatt, így nem okozhatott gondot a negyeddöntőbe kerülés.

A kardvívás egyre szélesedő nemzetközi erejét jelzi, hogy ha Bazadze vív, egy akár trükkös asszó is lehetett volna ez – a jelenlegi világranglistán második, történelmileg legsikeresebb magyar csapatnak; a tizenhat legjobb ország között.

És a grúzoknak már a legjobb harminckét ország között is vívnia kellett egy szorosat.

A negyeddöntőben azzal a Japánnal vívtak a Szatmárival már kiegészülő mieink, akik az utánpótlásuk vezetésére elcsábították Dél-Korea sikerkovács edzőjét, akinek köszönhetően a koreai kardcsapat a világsport pillanatnyilag egyik legverhetetlenebb alakulatává lett. A furcsa, ugrabugrálós japánok az elején még vezettek is, de aztán szorgos zárkozással, és aztán egyenletes előzéssel különösebb gond nélkül jutott a magyar csapat az elődöntőbe.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron nem egy – bár elfojtott – fejcsóválással mutatta véleményét a japánok képviselte új-vívásról olyankor, amikor az ellenfél olyan sebességgel próbált közlekedni a páston, hogy a saját testük csuklott össze alatta.

A döntőért Németország volt az ellenfél. Nagyon jól, 10-4-gyel kezdtünk, amikor jött az erdélyi magyar származású Szabó Vilmos német szövetségi kapitány fia, Mátyás, és visszahozta a németeket a meccsbe, mínusz egyre. Amikor Szilágyi következőnek kötött be, és lehetett volna arra számítani, hogy ismét ellépünk, Szabó egálon tartotta a tegnapi egyéni verseny győztesét. Majd a harmadik pástra lépésével Szabó egy szoros állásból egy fölényes és simának tűnő, 40-33-as német vezetéssel adta át a stafétát az utolsó párnak.

A reménytelen helyzetben Szilágyi kapott még három gyors tust, 43-33. Innen viszont a tegnap egyéniben bemutatott bravúrját is kis híján túlszárnyalva 44-43-ra alakított. Az utolsó két lépést viszont már nem sikerült megtenni, Németország jutott a döntőbe.

A magyar csapat pedig Románia ellen vívott telt ház előtt, a főpáston a bronzéremért. A csata korán eldőlt, a mi javunkra, aztán 30-18-as vezetésnél nagyon jól szállt be a románok cseréje, Cidu, aki a feltörekvő román generáció (két hete a junior és kadet EB-n az egyik korosztályban csapatban és a másikban egyéniben magyar-román döntő volt; egyet nyertünk, egyet vesztettünk) legidősebbjeként már be-beverekszi magát a felnőtt válogatottba is. Cidu ha szorossá nem is, de érdekessé tudta tenni a végét. Szilágyi azért a sima győzelemről gondoskodott, egy 5-1-es utolsó csörtével 45-38-ra zártuk le a napot.

Iulian Teodosiu a hasát védi, Szilágyi Áron a fejét-nyakát vágja a románok elleni bronzmeccsen. Fotó: Kovács Tamás / MTI
Iulian Teodosiu a hasát védi, Szilágyi Áron a fejét-nyakát vágja a románok elleni bronzmeccsen. Fotó: Kovács Tamás / MTI
A csapat ezzel elérte célját, a világranglista második helyéről kezdi meg az olimpiai kvalifikációs sorozatot. Ez fontos, mert a kettes számú kiemeléssel a kvalifikáló versenyeken egy kicsit könnyebb ág jár majd, amíg csak tartani tudjuk a helyet. A helytartáshoz nem jött rosszul, hogy a világranglista harmadik olaszok kikaptak az ukránoktól már a negyeddöntőért.

A sikerhez mindenki hozzá tudott tenni, ami hatalmas erénye ennek a magyar csapatnak. Szilágyi a románok ellen vívott egy félelmetes +10-es tusarányt össze; Szatmári a nap minden meccsén pluszban volt; Gémesi a mindig legfontosabb meccs, a negyeddöntő legnagyobb pozitív indexét hozta; Decsi pedig csereként beállva egy 5-0-s győzelemmel zárta le a románok elleni bronzmeccs érdemi részét.

Oh Szanguk örül, Szabó Mátyás bánkódik a döntő utolsó párosában. Fotó: Kovács Tamás / MTI
Oh Szanguk örül, Szabó Mátyás bánkódik a döntő utolsó párosában. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Nyitókép: A bronzérmes Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András (b-j) a Zarándi Csaba férfi kard csapat-világkupa bronzmérkőzése után a BOK Csarnokban 2023. március 26-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wanderer888
2023. március 26. 23:56
szégyen, hogy a fagyoskodó, pusztuló, széteső németek elverték a büszke, erős, fűtött termekben edző, migránsmentes magyarokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!