Oroszok és fehéroroszok nélküi párizsi olimpia? Ezt sugallja az egyik NOB-tag

2022. július 13. 15:54

Már most, két évvel az esemény előtt, az orosz-ukrán háború kimenetelétől függetlenül, kitiltással sújtanák a két nemzet sportolóit. Craig Reedie, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magas rangú tagja szerint előfordulhat, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói nem lehetnek ott a 2024-es párizsi olimpián.

2022. július 13. 15:54
null
Csisztu Zsuzsa

Mit sugall a NOB? Szankciókat az oroszok és fehéroroszok ellen

A NOB februárban – nyilvánvalóan megszívlelendő – iránymutatást adott ki a nemzetközi sportági szövetségeknek, sportirányító testületeknek, hogy zárják ki a két nevezett ország sportolóit minden nemzetközi versenyből - írja az ESPN.

„Döntést kell hozni arról, hogy mi legyen ezzel a két országgal, és úgy gondolom, hogy ki kéne maradniuk a kvalifikációs folyamatokból" - mondta Reedie volt NOB-alelnök a brit médiának.

Érdemes megjegyezni, hogy valóban a legtöbb sportágban megkezdődnek a kvalifikációs világversenyek már a mostani nyár folyamán, amelyek két év múlva esedékes 2024-es párizsi olimpiai szereplést hivatottak biztosítani, egyes esetekben személyre szóló kvalifikációval, más sportágakban nemzetek, vagy csapatok részére. Mindenesetre, az a sportoló vagy éppen amelyik nemzetnek a versenyzői nem vesznek részt a következő hónapok, illetve szűk két év olimpiai válogatóversenyein, azok akkor sem indulhatnak majd Párizsban, ha történetesen – ahogy az egész világ reméli – teljes béke jellemzi majd akkor már a jelenlegi háborús övezetet, és a szembenálló felek megállapodtak mindenben. Vagyis

a mostani döntés már előre büntetheti azokat a sportolókat, akiknek eddig is a feje fölött - az olimpiai charta teljes diszkriminációmentességre vonatkozó alapelveivel ellentétesen –

hoztak kitiltó szankciókat a NOB ajánlásaihoz igazodó nemzetközi sportvezetők.  

Sokan állnak elő javaslatokkal, hogy miként érhetnénk el változást és hogyan biztosíthatnánk ezen nemzeteknek valamilyen szintű jelenlétet, de jelenleg szerintem erre nincs egyértelmű lehetőség. Ezért fenn kell tartani a status quót” – javasolja az oroszok és fehéroroszok kizárásának további fenntartását a brit olimpiai bizottság korábbi elnöke.

A jelenlegi intézkedések miatt az orosz és fehérorosz sportolók pillanatnyilag kiamardnak a párizsi kvalifikációs versenyekből, és maga, Thomas Bach NOB-elnök májusi bejelentéséből is az volt kiolvasható, hogy Oroszország párizsi olimpiai részvétele nem egyértelmű. Már arra is tett utalást a német sportvezető, hogy az orosz és fehérorosz sportolók védelmében szankcionálják őket kitiltással, mert olyan erős a nemzetközi közösség ellenérzése, hogy csak így tudják megvédeni őket, amely észrevételre sokaknak összerándult a gyomruk és a korábbi hidegháborús bojkottok rémképét látták felsejleni az érvelés mögött.

Az sokak ugyanakkor felháborítónak tartják, hogy miközben a sportolók elszenvedik a szankciók okozta tiltást – mintha egy másik kasztról beszélnénk – az orosz és fehérorosz sportvezetők nem.

A NOB ugyanis nem szankcionálta és nem tiltotta ki az orosz NOB-tagokat a NOB-ülésekről, és nem szankcionálta az Orosz Olimpiai Bizottságot sem. Vajon miért?

 

A nyitóképen: Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én. Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB 2020. március 30-án bejelentette, hogy 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpia. Az ötkarikás játékok elnevezése továbbra is Tokió 2020 lesz.MTI/EPA/Franck Robichon

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. július 28. 01:57
Rendezzenek az olimpiamániás mini putyinnal maguknak külön olimpiát így hárman. A csecseneket is bevehetik, majd Kadirov durrogtatja nekik a startpisztolyt a vaktöltényeivel! :DDD
Nyugatellenes
2022. július 14. 12:05
Az ilyen tisztségviselönek NINCS HELYE a sport közelében!
oskar
2022. július 14. 12:05
Az USA-t ugye nem tiltották el az olimpiáktól a háborúi miatt.
kizökkentidő
2022. július 14. 12:05
Elvárom a Magyar Olimpiai Bizottságtól, hogy határolódjon el a NOB kirekesztő náci álláspontjától!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!