Száznegyvenhét év legrikítóbb három napja jöhet – rajtol a Giro Budapestről a Magyar Sport Napján

2022. május 06. 10:43

Három csodálatos nap következik, ami kirikít hazánk ma száznegyvenhét éves sporttörténetéből: a világ egyik legnagyobb bringaversenye rajtol a Hősök teréről délben.

2022. május 06. 10:43
null

Május 6. a Magyar Sport Napja. A szárazföldi Európa első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC), az ország legrégebbi egyesülete. Akkor atlétika és ökölvívás volt a program; ma,

száznegyvenhét évvel később pedig az azóta felzárkózott világ egyik legnézettebb sporteseményét, a Giro d'Italiát rajtoltja el hazánk.

A Nagy Rajt 12.20-kor esedékes a Hősök teréről. A Szabadság hídon át Dél-Buda irányában hagyja el a mezőny a fővárost, Székefehérvárrá negyed három, Esztergomba fél öt táján érnek. Befutó öt óra után kicsivel a visegrádi várban. 

A sokszoros ünnepnap főszereplői akár Valter Attila lábai is lehetnek. Illően öltöztek:

A Parlament mellett a veronai amfiteátrum jelzi, nem csak a nyitószakaszban, hanem a végső helyezésben is gondolkodik Valter, aki tavaly három napig viselte a rózsaszín trikót.

A mai nap legnagyobb esélyese az Flandriai klasszikus tavalyelőtti és idei győztese, a négyszeres cyclo-cross világbajnok Mathieu van der Poel, aki tavaly szakaszt nyert a Tour de France-on, hordhatta az ottani ikont, a sárga trikót. Ugyanerre készül most a világ másik legnagyobb kerékpárversenyén, a Girón is. Rossz hír, hogy az első nap végén hordható rózsaszín, azaz a nyitószakasz-győzelem jobban érdekli, mint akár egy végső pontverseny-győzelem, azaz a ciklámen trikó.

A Hősök terén kész. A Nagy Rajt várja a nézőket, a versenyzőket, a világot.

 

A Giro d'Italiát, ahogy minden évben, az Eurosport 1 közvetíti teljes egészében. A magyarországi szakaszokat az M4Sporton is figyelemmel lehet követni.

Nyitókép: Valter Attila csapat, a Groupama-FDJ a szerdai hagyományos csapatbemutatón a zsúfolásig telt Hősök terén. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GyurkaPista
2022. május 09. 11:38
Hajrá Attila!!!
Dr. Greta Grünberg
2022. május 07. 03:13
A Pride rikítása már nem is ér semmit, csak a bicikliverseny?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!