Nem kívánatos személlyé nyilvánította és így nem akkreditálja Magyar Úszó Szövetség rendezvényire Szilágyi Zoltánt a szövetség a jövőben – íme a vizsgáló bizottság jelentése

2022. március 30. 12:56

Nem kívánatos személlyé nyilvánította és így nem akkreditálja Magyar Úszószövetség rendezvényire a jövőben Szilágyi Zoltánt a szövetség, főként a sportemberhez méltatlan viselkedése miatt. Megrázta az egész magyar úszósportot és sportéletet Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszó családon belüli erőszakról és az évtizedek óta tartó apa és lánya közötti testi és lelki abuzussal terhelt kapcsolatról szóló sokkoló vallomása. A Magyar Úszó Szövetség eseti bizottsága ma tárta a közvélemény elé jelentését, amely alapján a MÚSZ meghozta határozatait.

2022. március 30. 12:56
null
Csisztu Zsuzsa

Szilágyi Zoltán nem kívánatos személy

Nem kívánatos személlyé nyíílvánította Szilágyi Zoltánt, Szilágyi Liliána édesapját a vizsgálóbizottság jelentése alapján a Magyar Úszó Szövetség és vizsgálja, hogy noha a bizottságnak nem voltak hatósági jogkörei, hogy milyen további intézkedéseket foganatosíthat vele szemben a jövőben. 

Ebben foglalható össze leginkább a Szilágyi Liliána-ügy kivizsgálására életre hívott, jogászokból, igazságügyi szakpszichiológusból, szociológusból, gyermekédelmi szakemberből álló és a Dr. Papp Gábor ügyvéd által vezetett vizsgálóbízottság jelentésére épülő szövetségi határozat lényege.

Megrázta az egész magyar úszósportot és sportéletet Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszó év elején D. Tóth Kriszta műsorából megismert sokkoló vallomása. Az ifjúsági olimpikon közte, illetve a család többi tagja és az édesapja, a korábbi szintén válogatott úszó, ügyvéd Szilágyi Zoltán közötti, évtizedekre visszanyúló bántalmazó, testi és lelki abúzussal terhelt kapcsolatról beszélt, amelyet az édesapa tagadott és az ügy nyomán több peres eljárás is indult.

A képen: Szilágyi Liliána a riói nyári olimpia női 200 méteres pillangóúszásának elődöntője után a Rio de Janeiró-i olimpia Uszodában 2016. augusztus 9-én. Szilágyi a tizedik helyen zárt. (MTI/EPA/Esteban Biba)
A képen: Szilágyi Liliána a riói nyári olimpia női 200 méteres pillangóúszásának elődöntője után a Rio de Janeiró-i olimpia Uszodában 2016. augusztus 9-én. Szilágyi a tizedik helyen zárt. (MTI/EPA/Esteban Biba)

Ugyanakkor, mivel a tulajdonos Szilágyi Zoltán által irányított Stamina TK úszóklub a szövetség saját belső magatartási szabályzatát is sértő esetleges érintettsége is felmerült – a Klub egyébként kiállt Szilágyi Zoltán mellett – ezért a Magyar Úszó Szövetség vezetősége, az elnök Wladár Sándor kezdeményezésére egy jogászokból, pszichológusból, szociológusból és gyermekvédelmi szakemberekből összeállított vizsgálóbizottságot kért fel az ügy teljeskörű feltárására. Wladár Sándor a Mandiner Sport korábbi podcastjában részletesen beszámolt róla, hogy az általa vezetett szövetségben nincs helye semmilyen erőszaknak és teljes tabula rasat-t hirdetett, ezért döntött a vizsgálóbizottság felállítása a teljeskörű kivizsgálás mellett.

A vizsgálóbizottság jelentése elkészült, Dr. Papp Gábor büntető szakjogász, a bizottság vezetője ma ismertette a hónapok óta tartó vizsgálat és értékelés eredményét:

Elfogulatlan és független szakértők - hatósági jogkör nélkül

A bizottságot független és elfogulatlan szakértők alkották, saját munka és eljárási rendet állítottak fel és nyilván nem bírtak hatósági jogkörökkel, így nyomozni sem állt módjukban a szó büntetőjogi értelmében, viszont részletekbe menő beszélgetésekkel és a rendelkezésre álló dokumentumok és okiratok figyelembevételével végezték a feltáró munkát.

Minden, az ügyben érintett és a bizottság által meghívott szakember, sportoló, tanú eljött, és rendelkezésre állt, hogy a bizottság kérdéseire válaszoljon, még Szilágyi Liliána saját pszichológusa is.

 

Voltak okirati bizonyítékok is, közöttük jogerős bírósági ítélet is, amely tartalmazott az ügyre vonatkozó megállapításokat is.

Január 7-én állt fel a bizottság és azóta minden héten ülésezett és fontos volt az deklarálni, hogy mely összefüggések alapján vált szükségessé a vizsgálóbizottság felállítása.

A MÚSZ fegyelmi és etikai szabályzata és a gyermekvédelmi szabályzata minden, az úszósportban dolgozó, ott a versenyrendszerben résztvevőre vonatkozóan kötelező érvényű, ez az a pont amely relevánssá tette, hogy a bizottság vizsgálja az elsőre családon belüli és magánjellegűnek tűnő problémát a családon belüli erőszak kérdését. 

Szilágyi Zoltán továbbá tulajdonosa és alapítója a Stamina TK úszóklubnak és így rá és az egyesületére is vonatkozik a MÚSZ fegyelmi, etikai gyermekvédelmi szabályzata.

Szilágyi Zoltán több világversenyen is szerepelt, a szövetség által akkreditált úszóedzőként. Meghallgatásakor tagadta, hogy valaha is lánya edzője lett volna,

ugyanakkor ez ellentmondott annak, amit az elmúlt esztendőkben keletkezett akkreditációs okiratok bizonyítottak, miszerint a MÚSZ edzőként akkreditálta őt több versenyre és világversenyre is, következésképpen a MÚSZ szabályzatai rá is vonatkoznak, azok megsértése okot ad az eljárás lefolytatására.

A bizottság munkájára  és végső jelentésére is hatással volt a Kuriát is megjárt azon jogerős bírósági ítélet, amelyben a Bíróság megállapította: Szilágyi Zoltán tettlegességig menő agresszivitást mutatott lánya, Liliána irányában és a kisebb gyermekére, Gerdára veszélyt jelentett. Ennél részletesebb betekintést nem adott Dr. Papp Gábor ennek az ítéletnek az összefüggéseire vonatkozóan, főként az érintettek személyes fűződő jogainak védelme érdekében.

Az igazságügyi pszichológus megállapításai

Liliána – a meghallgatása során - ugyanazt elmondta, amit a tévéinterjúkban, ennél még részletesebben is, és a versenyzőtársak is egybehangzóan mindezt megerősítették.

Szilágyi Liliána saját pszichológusa is beszámolt, hogy akkor, 2016-ban, Liliána frissen és élményszeűen tárta fel neki az őt ért bántalmazásokat és lelki valamint fizikai agressziót,

ebből a bizottság a vallomások valódiságát messzemenőkig megállapította.

A korábban a vallomásokban elhangzott szexuális visszaélések kérdésében nem foglalt állást a bizottság, mert nem hatóság és nem bírt azokkal a hatósági jogkörökkel, amelyek a teljeskörű kivizsgáláshoz, nyomozati cselekményekhez szükségesek lettek volna.

A képen: Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. MTI/Kovács Tamás
A képen: Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. MTI/Kovács Tamás

A meghallgatásokkor ugyanakkor kiderült, hogy Szilágyi Zoltán rendszeresen rányitott a lányát keresve akár külföldön, akár edzőtáborokban esetenként félmeztelenül készülődő versenyzőkre is, komoly zavart okozva ebben a környezetben a lányok között.

Meghallgatásukkor, Szilágyi Zoltán és kisebbik lánya, Gerda határozottan cáfolta, amit Liliána mondott, Gerda szerint a nővére influenszerkedik és ezért állt elő ilyen történetekkel, hogy nagyobb figyelmet kapjon.

A  Bizottság jelentése 16 oldalon keresztül teljeskörűen feltárja, amit a bizottság talált és ehhez nem kíván a továbbiakban semmilyen kiegészítést, vagy magarázatot hozzáfűzni a jövőben.

Tornyossi Monika klinikai és igazságügyi szakpszichológus véleménye szerint, azok a traumák, amelyeket Szilágyi Liliána átélt, és azok a feltárása teljes egészében valósnak bizonyult és minden olyan akkori,  vagy hosszútávú pszichés problémának, vagy abból adódó pszichoszomatikus elváltozásnak oka és eredője lehet.

Dr. Tausz Katalin olvasta fel a bizottság megállapításait, amelyek ajánlásokat is tartalmaztak a jövőre nézve a Magyar Úszó Szövetség működési szabályait, és további, az edzőkre vonatkozó kiterjeszetett jogköröket és kötelezettégeket vonva maguk után.

Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a testi és lelki erőszak minden formájával szemben zéró toleranciát kell alkalmazni és nem csupán az edzésen és az uszodatérben, de akár a családon belül is.

Egy versenysportolót egy egész ökoszisztéma vesz körül, számos sportszakemberrel és a családtaggal, valamint a szülőkkel együtt. Az edzőknek ebben a rendszerben kiemelt szerepe van és nagy figyelmet követel ez a munka a gyermekek testi és lelki fejlődését, változásait, esetleg egészségtelennek tűnő reakcióit is ideértve.

A képen: az eseti bizottság mai sajtótájékoztatója. Fotó: Mandiner.
A képen: az eseti bizottság mai sajtótájékoztatója. Fotó: Mandiner.

Javasolja a bizottság, és nem csupán feldatok szintjén, hanem ehhez erőforrásokat is kívánnak rendelni, hogy jelentési kötelezettsége legyen a jövőben az edzőknek, akkor, ha bármilyen szokatlan jelzést tapasztalnak, amely erőszakos cselekményre utaló, akár testi, akár lelki vonatkozozású problémát takarhat. Ehhez a továbbiakban speciális képzést kíván biztosítani a szövetség.

A káros szülői befolyást és jelenlétet is meg kell próbálni megakadályozni, ha az negatívan befolyásolja a gyermek fejlődését a jövőben. Fontos ajánlásként hangzott el, hogy akkreditációkban nagyobb szigort javasol a bizottság a MÚSZ számára.

Javasolták továbbá, hogy a gyermekvédelmi felelős hatáskörét szélesítsék ki, vagyis felnőttkorú, de vélhetően bántalmazott versenyzőkre is terjedjen ki a cselekvési jogköre a jövőben.

A javaslatok alapján megszületett elnökségi határozat legfőbb pontjai a következők:

Megismerve a jelentést, a MÚSZ ismételten megerősíti, hogy az emberi méltóságot sértő testi és lelki bántalmazást elkövető személynek nincs helye az úszósportban, ezügyben a szövetség zéró toleranciát alkalmaz.

A szövetség elítéli Szilágyi Zoltán sportszakemberhez méltatlan viselkedését. Ezzel összefüggésben a Magyar Úszó Szövetség Szilágyi Zoltánt a MÚSZ rendezvényein NEM KÍVÁNATOS SZEMÉLYNEK NYÍLVÁNÍTJA.

Ezen döntés alapján a továbbiakban megvizsgálja, hogy Szilágyi Zoltánnal szemben milyen további jogi cselekményeket foganatosíthat, hiszen a Mandiner kérdésére adott válaszból kiderült, a szövetség által kinyilvánított „ nem kívánatos személy” státusz leginkább erkölcsi kategória. 

A bizottsági tájékoztató során sem Szilágyi Liliána, sem édesapja nem voltak jelen, a jelentést természetesen megküldoi számukra a szövetség.

A szövetség vezetősége, mivel a vizsgált cselekmények 2016-ban történtek és az eddigi etikai szabályzat ötéves elévülési ideje miatt már az etikai bizottság által sem voltak vizsgálhatóak,

az elnökség már most előterjesztette bizonyos cselekmények esetén a tízéves elévülési időt, vagy bizonyos esetekben az örökös eltiltás lehetőségét.

Az eseti bizottság jelentése teljes terjedelmében itt olvasható.

A nyitóképen: A MÚSZ által flkért vizsgálóbizottság a mai sajtótájékoztatón. Fotó: Mandiner.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. február 22. 20:07
lilikének semmit sem hiszek el
bölcsbagoly
2023. február 22. 20:07
Erre gondolt az ügyvédje is, amikor javasolta neki, hogy ne vállalja a poligráfos vizsgálatot!
szóda
2023. február 22. 20:06
Ez csak egy véleménynek felel meg, jogilag nem értelmezhető. Szilágyi ügyvéd, majd jól bepoerli őket.
bölcsbagoly
2023. február 22. 20:06
Tudod, a labilis idegzetüek elhiszik a saját hazugságaikat is! Márpedig ezt L-val kapcsolatban senki sem tagadja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!