A legmagasabban jegyzett magyar motoros a második szezonjára készül világbajnok istállójánál 2022-ben

2022. március 21. 16:16

Sebestyén Péter a hatodik idényére készül a Supersport-világbajnokság mezőnyében, ebből a második évadra az Evan Bros. Racing Team színeiben. A HUMDA magyar pártfogoltja az élmezőnybe várja magát.

2022. március 21. 16:16
null

Varga Ákos – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

Sebestyén Péter tavaly óta az Evan Bros. Racing Team versenyzője a Supersport-világbajnokság mezőnyében. Az istálló azt a szezont eredetileg csak egy versenyzővel, Steven Odendaallal kezdte meg, az idény későbbi folyamán, Hollandiától kezdve csatlakozott mellé a magyar motoros. Az Evan Bros egyébként igazi nagyágyú a bajnokság mezőnyében, ugyanis

2019-ben és 2020-ban is ez a csapat adta a sorozat világbajnokát,

előbb a svájci Randy Krummenacher, majd az olasz Andrea Locatelli személyében.

Nem sokon múlott a 2021-es vb-cím sem, Sebestyén csapattársa, Steven Odendaal ugyanis másodikként zárta az évadot. Ami a magyar versenyzőt illeti, az első néhány futam nehézségeit leszámítva

Sebestyén rendszeresen pontszerző helyeken ért célba, ezek közül pedig kiemelkedett az Argentínában elért hetedik, illetve ötödik helyezés.

2022-ben az Evan Bros. Racing Team és Sebestyén tovább folytatja a közös munkát, a napokban pedig bemutatták a csapat új motorjait is. Az érintett magyar versenyző így fogalmazott saját várakozásait illetően:

„A technikai fejlesztések mellett a motor új festése dinamizmust sugároz és megérdemli, hogy az élmezőnyben legyek majd vele. Keményen dolgoztam ezen a télen, hogy felkészüljek a szezon első fordulójára, és jó úton haladok. Ez az év nagyon fontos lesz számomra és alig várom, hogy ezzel a fantasztikus csapattal vágjunk neki élesben is az idénynek!” – fejtette ki Sebestyén a hivatalos honlapján, a sebestyenpeti.com oldalon.

Az Evan Bros. Racing Team új motorjai. Fotó: sebestyenpeti.com
Az Evan Bros. Racing Team új motorjai. Fotó: sebestyenpeti.com

Szép sikerek Sebestyéntől az elmúlt években

Két MotoGP-évad során a 125 köbcentiméteres kategóriában teljesített 13 világbajnoki futamot, valamint két Superbike-világbajnoki évet követően

Sebestyén 2017 óta a Supersport-világbajnokság mezőnyének tagja.

Kawasakis első futamain még nem tudott pontokat szerezni, a márkaváltást követően viszont 2018-ban már elkezdtek jönni az eredmények.

2019-ben ezek az eredmények már azt jelentették, hogy a CIA Landlord Insurance Honda színeiben ő végzett év végén a márka összes versenyzője közül a legelőkelőbb helyen, ez összetettben egy tizenegyedik helyet jelentett. Legjobb versenyeredményét rögtön a szezonnyitón érte el egy nyolcadik hellyel Phillip Island pályáján.

2020-ban Sebestyén a Team Tóth csapatához igazolt, így magyar istállóban magyar versenyző igyekezett öregbíteni hazánk hírnevét. Ebben a szezonban is összejött több top 10-es helyezés, Aragóniában például a két versenyen egymás után egy hetedik, majd egy hatodik hely. Ezt az idényt a motoros a tizenharmadik helyen zárta 49 szerzett ponttal.

Ahogy arról szó esett,

Sebestyén a 2021-es évad negyedik versenyhétvégéjére az Evan Bros. Racing Teamhez szerződött, és azóta is ott versenyez, ott kezdi meg az idei évadot is.

Sebestyén Péter a Yamaha nyergében versenyzik a 2022-es évadban. Fotó: sebestyenpeti.com
Sebestyén Péter a Yamaha nyergében versenyzik a 2022-es évadban. Fotó: sebestyenpeti.com

(Majdnem) szériamotoros világbajnokság

A gyorsasági motorversenyzés két legismertebb világbajnoki sorozata a Superbike és a MotoGP. Míg az utóbbiban a prototípus motorokon versenyeznek a pilóták, addig a Superbike-világbajnokságon az utcai sportmotorok tuningolt változatai szerepelnek. Ennek a betétszériája a Supersport-világbajnokság, azaz a WorldSSP, ahol 600 köbcentiméteres gépekkel mennek a résztvevők.

A bajnokság legeredményesebb versenyzője a most már visszavonult török Kenan Sofuoglu, aki karrierje során ötször ünnepelhetett itt bajnoki címet.

A 2022-es évad során a jelenlegi tervek szerint 12 helyszínen összesen huszonnégy versenyt rendeznek majd. Az idény az április 9-10-i hétvégén veszi kezdetét Spanyolországban, a MotorLand Aragón versenypályán. Hosszú idő után tért vissza a bajnokságba a Ducati a Panigale V2-essel. Az olaszok, valamint két MV Augusta és két Triumph igyekszik megtörni az évek óta tartó Yamaha- és Kawasaki-uralmat a bajnokságban.

Sebestyén egy Yamaha nyergében indul harcba a 2022-es szezon során a lehető legjobb eredményekért.

 

Nyitókép: Sebestyén Péter. Fotó: sebestyenpeti.com

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!