Európa „legismeretlenebb” bajnokcsapata kivégezte José Mourinhót és az AS Romát

2021. október 22. 13:36

A csütörtöki kupanap legváratlanabb végeredményét hozó mérkőzésére tekintünk vissza, és bemutatjuk a rómaiakat 6-1-re elverő Bodö/Glimt csapatát.

2021. október 22. 13:36
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Azt, hogy a portugál mester nem vette teljesen komolyan a tavaly története első bajnoki címét megnyerő Bodö elleni Európa- konferencialiga-mérkőzést, mi sem bizonyítja jobban, hogy a legutóbbi bajnokin, a Juventus elleni csapatból csupán egyetlenegy játékos (!), a brazil Roger Ibanez kezdett újra. S bár az első félidőt követően még csak 2-1-re vezettek a hazaiak, Mourinho észlelhette, hogy a Farkasok tartalékcsapata alaposan megfázhat Európa legészakibb, az Északi-sarkkörön túl húzódó Bodö  együttese otthonában.

Nem véletlen, hogy a második játékrészben már pályán volt Bryan Cristante, Henrih Mhitarjan, Tammy Abraham vagy éppen Lorenzo Pellegrini is, de ez már így is kevés volt az eksztázisba jövő Bodö-játékosok ellen, akiket azért is rajongásig szeretnek a helyi drukkerek, hiszen 75 százalékban saját nevelésű vagy a környékről származó játékosok alkotják a keretet.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón

José Mourinho egyébként sportszerűen elismerte: a súlyos vereség teljes mértékben az ő felelőssége.

Ám hozzátette: "a jó szándék vezérelt, hiszen lehetőséget akartam adni olyan játékosoknak, akik az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kaptak" 

A Bodö/Glimt keretére visszatérve: az egyik legnagyobb közönségkedvenc  az AS Roma ellen duplázó, valamint három gólpasszt is adó, mindössze 21 éves Erik Botheim, aki ugyan csak tavaly került a Stabaek csapatától a Bodőbe, de máris közönségkedvenc, nem csak eredményes játéka (a bajnokságban a csapat házi gólkirálya 13 találattal, emellett 8 gólpasszal is segítette a csapatot), hanem rendkívül közvetlen stílusa miatt is.

Folyamatos remeklése miatt a hírek szerint – többek között - már Olaszországból és Spanyolországból is árgus szemmel figyelik, mindenesetre a Roma elleni produkciója jó ajánlólevél lehet a Serie A-ba történő szerződéshez – nem lennénk meglepve, ha a történtek után José Mourinho is benyújtaná igényét a norvég tehetségre.

Egyébként az elmúlt évek sikereinek köszönhetően valóságos futball-láz alakult ki Bodőben, ami nem véletlen, hiszen az 1916-ban alapított klub csupán négy éve jutott fel újra a norvég első osztályba, az Eliteserienbe, azóta viszont egy diadalmenet a szereplés. A futball-lázat nem hatalmas tömegmegmozdulásként kell értelmezni, hiszen például a hazai mérkőzéseknek otthont adó Aspmyra stadion is mindössze 7564 néző befogadására alkalmas, ám a klub vezetői biztosak benne, hogy nekik van a világon a leglelkesebb szurkolótáboruk. Mindezt az is bizonyítja, hogy a pandémia alatt akadtak olyan drukkerek, akik emelődarukat béreltek, hogy láthassák a kedvenceiket. Ezek után nem csoda, hogy Patrick Bergéket ez az időszak sem zavarta meg különösebben, hiszen zárt kapuk mellett is sorozatban nyerték a mérkőzéseiket, és

a téli-tavaszi rendszerű bajnokság tavalyi idényében szerezték meg történetük első bajnoki címét, amely azért is váltott ki általános döbbenetet Norvégia-szerte, mert a helyiek hozzászoktak ahhoz, hogyha futball, akkor csak a Rosenborg vagy a Molde lehet a befutó.

Erre cáfolt rá alaposan a klubnál már harmadik éve dolgozó Kjetil Knutsen együttese, és hogy mindez nem a véletlen műve, bizonyítja: az idei norvég pontvadászatot is a Bodö/Glimt vezeti úgy, hogy az utolsó öt bajnokiján 13 pontot gyűjtött.

Knutsen vezetőedző személye azért is érdekes, mert egyértelműen őt tartják a siker egyik kulcsfigurájának. Nem egy cezaromániás pali, a játékosai véleményére abszolút támaszkodó szakember, aki minden futballistával baráti viszonyban van, de amikor a munkáról van szó, nem kegyelmez! Ám aki teljesít, feltétlen bizalmat kap tőle, és ezt kamatostul meghálálják a játékosok.

A helyi drukkerek az AS Roma elleni remeklés után nem csak abban biztosak, hogy a kedvencek továbbjutnak az Európa-konferencialiga C-csoportjából (jelenleg az első helyen állnak), hanem hogy meg is védik a bajnoki címüket ; a Bodö/Glimt három ponttal vezet a második Molde, és nyolc ponttal a harmadik helyezett Kristiansund előtt. E tények ismeretében aligha vádolhatja bárki is túlzott elfogultsággal a bodői keménymagot!

Nyitókép: José Mourinho sem hitte el, amit látott! Fotó: MTI/EPA/Pool Andy Rain

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
filopatl
2021. október 25. 12:42
a tiraszpoli sheriff sem az a "nagycsapat", a saját nevelés, vagy a környéken lakó, háát, szimpi, de igazán nem sikeres, a baszkok is vergődnek, a paks sem szárnyal, fene tudja, tán ez mutatja Puskásék csodáját, zseni nem terem minden bokorban
Öreg Palóc
2021. október 25. 12:42
Én ezt a meccset is fogtam. Vagy 20 éve a Real Margit ment a Rosenborg Trondheimhez, sarkkörön túlra, spanyol "nyárból" a norvég télbe, tartalékcsapattal. Azt is fogtam. :) Annak is norvég siker lett a vége.
Öreg Palóc
2021. október 25. 12:40
Na, te se menj semmilyen sportban edzőnek sehová. És ne magadból indulj ki. Attól, hogy te sikertelen vagy, mások még nem feltétlenül azok.
Ikloorvat
2021. október 25. 12:39
Sajnos mi magyarok nem értjük ezeket. 12 éve öntjük a pénzt a fociba, de még egy Albániától is oda-vissza kikapunk, az angoloktól meg 0-4-re a Puskásban. Gyenge nemzet vagyunk a világ legfontosabb sportjának megértéséhez, úgyhogy máshova írjátok ezeket, mert mi ebben nem vagyunk jelen... Aminek mi szoktunk örülni, az egy néha elért döntetlen. Na akkor ünneplünk, ha valaki ellen sikerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!