Zsinórban harmadszor is a szlovén Primož Roglič nyerte a spanyol körversenyt, a Vueltát

2021. szeptember 05. 17:28

Gondban a spanyol kerékpársport: 2010 óta a szlovénoknak több háromhetes összetett-győzeleme van, mint nekik, továbbá idén nem nyertek szakaszt sem a Vueltán, sem másik háromhetesen.

2021. szeptember 05. 17:28
null
Balázs Boldizsár

A kétszeres címvédő Primož Roglič húsz versenynapon át verhetetlennek tűnt, és összetettben kábító, két és fél perces előnnyel várhatta a Vuelta a España zárószakaszát. Az időfutam friss olimpiai bajnoka egy időfutamot.

Roglič a tavalyi Tour de France-t az utolsó pillanatban, időfutamon veszítette el. Minden idők leghihetetlenebb fordításával előzte meg őt honfitársa, Tadej Pogačar akkor. Így minden biztos győzelmet ígérő tény ellenére óvatosnak kellett lennie a tegnap esti, Santiago de Compostelában végződő szakaszon – még ha mostani előnye nagyobb is volt, mint amit egy éve világszenzációként elveszített.

Rogličnak végül semmiféle gondot nem okozott a három hét lezárása, időfutamgyőzelemmel tartotta meg az összetett verseny piros trikóját.

A fiatalkorában síugrónak készülő Roglič nyár elején nem tudta végigversenyezni a Tour de France-t. Egy komoly bukás után meglehetősen kevés bőrfelület maradt rajta, pár napig kitartott, ám végül be kellett látnia, ebben az állapotában nincs esélye elérni sportága csúcsát, a sárga trikót, amitől egy évvel korábban pár kilométerre volt.

A keserű visszalépés után Roglič az időfutam olimpiai bajnoka lett Tokióban. Majd a mai napon mindössze a kilencedik ember a kerékpársport több mint száz éves történetében, aki triplázik háromhetes körversenyen. A Vuelta összetettjét még sosem vesztette el a szlovén, három indulásból áll három győzelemnél.

A legjobb sprinternek járó zöld trikót az a Fabio Jakobsen szerezte meg, aki egy évvel ezelőtt horror-balesetet szenvedett, és az életéért küzdött, már papot is hívtak hozzá. Jakobsen történenetéről az első szakaszgyőzelme alkalmával írtunk hosszabban.

Az országúti kerékpárban mindig fontos legkifejezőbb arcot a 20. szakaszt tökéletes pillanatban, árnyékból indított támadásával elcsaklizó Clément Champoussin vágta.

 

Az idei Vuelta a España, az egész idényhez hasonlóan, a spanyolok vesszőfutását hozta. Mindössze másodszor fordult elő valaha, hogy nem nyertek szakaszt a hazai háromhetesükön. Az korábban soha, hogy a Girón és a Touron sem. Egyetlen egynapos vagy összetett győzelmük sincs az idénről.

A spanyol sport soha nem látott aranykorát elhozó '80-as születésű világsztárok (Alejandro Valverde, Pau Gasol, Iker Casillas, Fernando Alonso, Alberto Contandor, Andrés Iniesta, Marc Gasol, Sergio Ramos, Rafael Nadal, Jorge Lorenzo) után a '90-esek közül a kedvenc sportágaik csúcsára csak a MotoGP-s Marc Márquez és Joan Mir jutott fel. A kétezresek már csak ezen a nyáron jobbnak tűnnek. Pedri az EB legjobb fiatalja volt, Carlos Alcaraz pedig tegnap esti győzelmével (6-0 a döntő szettben) minden idők legfiatalabb negyeddöntőse a US Openen. De közben úgy áll, hogy tíz év után kiadják kezükből a MotoGP vb-címet, és vigasztalhatatlanok kell legyenek az idei bringaszezonjukkal.

Szlovéniának pillanatnyilag több világklasszisa van országúti kerékpárban és kosárlabdában, mint Spanyolországnak.

Nyitókép: Primož Roglič megnyeri a 17. szakaszt a 2021-es Vueltán, ezzel az élre áll összetettben. Innentől ki sem engedi kezéből a piros trikót.
Forrás: MIGUEL RIOPA / AFP

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2021. szeptember 07. 13:57
Már az első szünnapra eldőlt, attól függetlenül épp kicsodán volt a piros.. A kérdés az volt csak, hogy végig tud-e menni .. A mai mezőnyben egyenlőre egyetlen ellenfele van, csak Pogácsa. Majd jövőre a Touron meglátjuk mire mennek egymással. A többi verseny csak körítés addig.
cousin333
2021. szeptember 07. 12:22
Nem volt egy rossz verseny, ha a szakaszokat tekintjük, de az összetett bántóan simán alakult, még úgy is, hogy a piros trikó többször is gazdát cseréltm, Roglicról is leszedték. Egyszerűen nem volt senki, aki érdemben megszoríthatta volna. Mindezt úgy, hogy az utolsó szakaszon egy viszonylag hosszú időfutam következett, ahol Roglic volt a toronymagas favorit, a teljes mezőnyt tekintve is. Hihetetlen, hogy hova fejlődött a szlovén kerékpársport. Eddig is voltak jó versenyzőik, de most emellé van két világklasszisuk is, kb. a ranglista első két helyén. Ráadásul Roglic sem öreg, Pogacar meg kifejezetten fiatal még. Jó lenne, ha mások is felnőnének melléjük.
dekoninck
2021. szeptember 06. 19:41
Hvala!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!