Román Olimpiai Bizottság: Miklós Edit egy román lány

2014. február 16. 15:01

Miklós Edit egy olyan román lány, aki a magyar állampolgárságot választotta, ráadásul helytelenül beszél románul – ezzel reagált a Román Olimpiai Bizottság a felvetésre, hogy Miklós Edit, a csíkszeredai születésű sportoló miért nem a román válogatott színeiben indult Szocsiban.

2014. február 16. 15:01

„Ennek az oka nagyon egyszerű. Edit egy bizonyos kisebbséghez tartozik, és úgy döntött, hogy jobb neki a magyar zászló alatt. Kissé helytelenül beszél románul és jobban tud magyarul, szóval ne kerülgessük a forró kását. Ha elesett volna a lesiklásnál, fel se merülne ez a témakör. Ebből nincs amiért ügyet csináljunk, hisz több tízezer fiatal hagyja el Romániát az egyetem elvégzése után” – reagált a Transindex szerint Ioan Dobrescu, a Romániai Olimpiai és Sportbizottság (COSR) főtitkára arra a kérdésre, hogy a Szocsiban szervezett téli olimpián előkelő helyet szerző alpesi síző, Miklós Edit régebben a román válogatott tagja volt, most viszont Magyarországnak szerzett 7. helyezést. 

„Edit egy román lány, aki az EU alapelveivel összhangban a magyar állampolgárságot választotta. Mi, a Román Síföderációval közösen igyekeztünk megállítani, de ez lehetetlennek bizonyult. Nem tárgyaltunk a témában. Ő egy szenvtelen döntést hozott, azt, hogy Magyarországra megy” – egészítette ki a főtitkár.

A 2011. január 17-étől a magyar válogatottat erősítő Miklós Edit úgy nyilatkozott, hogy a Román Síföderáció nem támogatta őt, és ezért választotta annak az elhagyását a 2010-es vancouveri téli olimpia után. A felsorolt problémák között olyan is volt, hogy saját zsebéből kellett fizetnie az edzőjét, mert a COSR nem volt hajlandó. 
 
Ráadásul a román téli olimpiai válogatottat Szocsiban a 35 éves, csíkszeredai születésű Tófalvi Éva vezette, aki ötödször képviseli Romániát téli olimpián. A román zászlót is sorozatban másodszor vitte.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. február 17. 14:08
A másik hasonló kedvencem, hogy Drakula is román volt. Röhely! Nem volt román, wallachiai volt, és bár török fogságban megtanuklta a Koránt, és tökéletesen beszélt törökül, latinul írt...pl. a saját nevét: Wladislaus Dragwlya, vaivoda partium Transalpinarum... nem "Transsylvanum".... A törökök segítették a Wallacjia trónjára is, de később Hunyadi mjellé állt az új szultánnal szemben...Ja, és Hunyadi bebörtönözte... Ja, hogy a Hunyadiak is "románok... Hogy a történelem hamisítás mennyire nem csak román sport, egy ízelítő: "In 1456, three years after the Ottomans had conquered Constantinople, they threatened Hungary by besieging Belgrade. Hunyadi began a concerted counter-attack in Serbia: while he himself moved into Serbia and relieved the siege (before dying of the plague), Vlad led his own contingent into Wallachia, reconquered his native land and killed Vladislav II in hand-to-hand combat. Ebben a szövegben Hunyadi Szerbiában, Belgrádban verte meg a törököt, nem Nándorfehérvárnál! Mert ki hitte volna, már volt Nagy Szerbia és Belgrád is, a XV. században... A valódi probléma még csak nem is Románia idiotizmusa! A mindenkori magyar külügy, ill. a Magyar Tudományos Akadémia történészeinek felelőssége nem vitatható az e témákban tanusított teljes és konzekvens inaktivitásukban, ill., hogy semilyen következetes "helyreigazítás" követelése nem követi az eféle xenofób és történelemhamisító megnyilvánulásokat.
1120
2014. február 17. 07:37
Ezt már ismerjük... Mátyás király meg román király. :D (Azt soha nem vitatta senki, hogy vannak román felmenői!)
tgyu
2014. február 16. 23:44
Érdemes megnézni a Magyar Sí Szövetség (alakult 1913. júli 15-én) honlapján a történetüket (http://www.skihungary.hu/hu/tortenelmunk) A szervezetet valószínűleg már akkor sok románt és szlovákot felvett a tagjai közé... Azt nem találtam meg, mikor alapították a Román Sí Szövetséget, de az 1500-as évekre saccolom.
bsandor
2014. február 16. 23:18
nem, én csak az erkölcsben hiszek és Istenben mivel az maga az erkölcs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!