Adjunk hozzá vizet!

2013. február 21. 09:41

Terjed az evezés a fitnesz megszállottjai között. A spinning órák mellett az evezős órák is kezdenek rajongókat találni világszerte.

2013. február 21. 09:41

Egy hétfő esti edzés huszadik percében Jen „Edző” Smith utasításokat kiált a headsetjébe, 12 izzadt evezőst buzdítva, hogy rúgják lábbal és lelkesíti a csapattársakat a 4x50 méteres váltón.

„Az evezés a csapatmunkáról szól”, biztatja őket. „Szinkronban kell lennetek. Ha nem vagytok együtt, beleestek a vízbe!”

Nem számít, hogy a közelben parkoló autókat a szemerkélő hó pettyezi. Smith legénysége gyakorol, pontosabban edz, bent a keményfa-burkolatú, bepárásodott ablakú stúdióban.

Smith, a kelet petersburgi Lanco Edzőterem ügyvezető igazgatója és fitnesz szakember, tartja az egyetlen Indo Row órát Közép-Pennsylvaniában. Az egy órás edzés alatt az evezősök vízzel töltött gépeket használnak, a vízi evezésre jellemző ellenállás szimulálására és akár 600 kalóriát is elégetnek.

Egy időben csak porfogóként álltak a fitnesz központokban, ma tömegeket mozgatnak meg az evezős eszközök. Tavaly nyáron a Details magazin „az új spinningként” emlegette az evezést, köszönhetően részben az olyan újszerű óratípusoknak, mint az Indo Row melyek az új technológiát a csapatmunka és a versengés ötvözetével elegyítik.

„Az evezés elég közel áll a tökéletes testedzéshez”- állítja Terry Smythe, a UCanRow2 tulajdonosa, azé a cégé, amely evezős felszerelést forgalmaz, és evezős oktatókat képez az egész Egyesült Államokban. „ Az ízületek nem ütődnek, remek kardio edzést biztosít és megmozgatja a nagy izomcsoportokat és a törzsizmokat.”

Smith cége a WaterRower Indo-Row modelljei mellett, Concept2 gépeket, más néven ergométereket árusít, melyek éveken át etalonnak számítottak az evezős gépek között. 2009-ben a Concept2 alkotói útnak indították az evezőgép új függőleges változatát SkiErg néven. A felhasználók a gép belsejében állnak és mindkét karral lefelé húzzák a kábeleket, ami elsősorban a felsőtestet veszi célba. Smythe elmondása szerint új óratípust fejleszt a SkiErg-re, ami hasonló kalóriaégetést tesz lehetővé, de hamarabb fölviszi a pulzust, mert a kliensek állnak.

A legközelebbi helyben hozzáférhető SkiErg a YMCA of Reading & Berks County birtokában van. De a Biggest Loser (hasonló a Nagy Fogyás című tévéműsorhoz) rajongói láthatják a SkiErget és az Indo Row gépeket az idei évadban. Smith szerint ez segít az órái, és általában az evezés népszerűsödésében.

Smith azután hozta be az Indo Row-t a Lanco Edzőterembe miután látta két évvel ezelőtt egy floridai fitnesz kiállításon. Az idő tájt egy térdsérülésből lábadozott és tetszett neki, ahogy az evezés különböző edzettségű emberek igényeihez alkalmazható.

„Nagyon jó mert bárki csinálhatja”- állítja Smith, aki köredzésekhez, és a sportolók csapatépítő tréningjéhez is használja a gépet.

A hétköznapokon tartott órák résztvevői közt van egy pár Manheimből, egy anya-lánya duó és fél tucat hölgy, akik közt barátságok köttettek miközben formába hozták magukat. Habár minden evezős egy csapatba van beosztva és új egyéni rekordok állítása a cél, az hogy milyen keményen dolgoznak kizárólag azon múlik milyen keményen húznak. A nyélhez egy lendkerék csatlakozik, ami órajárással ellenkező irányba forog a vízben, és annál nagyobb ellenállást biztosít, minél erősebb a csapás.

A manheimi Jen Marsh elismerően szól az Indo Row-ról, ami segített neki 22 kilót fogyni előző évben. Elmondása szerint intenzitásuk ellenére az edzések után ritkán volt izomláza.

Az órán Marsh és a többiek felüléseket, bicepszezést és nyújtásokat végeznek, hogy megtörjék az evezés monotonitását.

„Soha nem unatkozol” – állítja Dave Greaves Manheimből, aki szerint az edzések javítottak a golf játékán. „A hátam jobb, mint már hosszú ideje”.

A Franklin & Marshall Főiskola evezős edzője Robert Weber szerint az evezéshez jó egyensúlyérzék, nagyfokú hajlékonyság és testkontroll szükséges.

„Az egész testet megdolgozza, és kiváló törzsizom erősítő, de az evezős csapás erejét csaknem teljesen a hát és a lábak adják” – állítja Weber.” Igazság szerint a karok csak kevéssé járulnak hozzá, ha jól csinálják.”

Smith óráin a barátságos kiabálások között, az evezősök néha hallják a víz lötyögését, kavargását a WaterRower Indo-Row gépekben. Hasonló érzetet kelt, mint a vízi evezés, ezt az élményt Weber úgy írja le: „flow”.

„Minden klappol, és valahogy elrévedsz” – mondja. „Mindenki tökéletes összhangban mozog; csak az alattad suhanó vizet hallod és a lapát kattanását a tulipánban. Úgy érzed, mintha repülnél.”

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik