8000 fontért árverezik el az egyik legkorábbi evezős portrét

2013. január 16. 19:38

Január 29-én bocsátják árverezésre az Edward Hawks-t ábrázoló képet a Bonhams aukciós házban Londonban. a kikiáltási ár 8000 font.

2013. január 16. 19:38
Orbán Gergely

Január 29-én bocsátják árverezésre az Edward Hawks-t ábrázoló képet a Bonhams aukciós ház által Londonban.  A képen Edward Hawks büszke evezősként ábrázolják, háttérben a Durham katedrálissal, aki newcatle-i evezős csapat tagjaként megnyerte a „világ bajnoka” címet az 1845-ös Temze Regattán.

Hawks, akinek Ned volt a beceneve, Susannah Hawks nagybátyja volt, aki a híres evezős Henry Clasper felesége volt. Hawks a Clasperral és három testvérével nyerte a versenyt. Hawks-t frissen toborozták erre a versenyre a Clasper testvérek, mert ötödik testvérük, akit ugyancsak Edwardnak hívtak nem sokkal korábban 25 évesen vízbe fulladt.

Harry Clasper evezős karrierje emberek kompozásával kezdődött, amikor a Tyne csatornában horgonyzó hajókról szállította az embereket. A 19. századi Angliában a versenyszerű evezés egyre népszerűbb lett és Tyne csatorna vidékén kiemelten népszerű volt. Az első Oxford-Cambridge Regattát is 1829-ben rendezték.

Clasper hajóácsként is dolgozott és ő tervezte a később Newcastle Oar-ként (Newcastle lapát) ismertté vált lapát formát, melynek tolla meg volt hajlítva és áthúzás közben a lapátoknak már volt átfedése. De Clasper több más ponton is forradalmasította az evezést. Az „Öt testvérnek” elnevezett hajóján alkalmazták először a vas külső villákat, melyeket a hajó testére szereltek és ezzel sokkal áramvonalasabbakká váltak és hosszú időn keresztül legyőzhetetlenné.

A Bonham katalógusa 8-12 000 fontra értékeli a festményt.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik