Így áll Trump támogatottsága a merénylet után

2024. július 18. 21:12

A Polymarket adatai alapján Trump támogatottsága 70 százalékra emelkedett a merénylet előtti 60-ról. Ez a 10 százalékos növekedés azt sugallja, hogy jelenleg minden csatatér államban győzelmet aratna, és 312 elektort szerezne.

2024. július 18. 21:12
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

A szerző a Makronóm elemzője.

A július 14-i Donald Trump elleni merényletkísérlet óta mindenki tűkön ülve várja az első közvélemény-kutatási adatokat, hogy az milyen kihatással lesz a további elnökválasztási kampányra. Tegnap óta ez különösen fontossá vált, miután a július 15-én induló Republikánus Nemzeti Konvención 

Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje lett, megnevezve J. D. Vance ohiói szenátort alelnökjelöltjének. 

Az amerikai történelem során az egyes elnökök, elnökjelöltek ellen elkövetett merényletek alapjaiban határozták meg az elnökválasztás kimenetelét. Erre jó példa a Ronald Reagan elleni támadás, amikor Trumphoz hasonlóan az újraindulásáért szállt ringbe. Az incidens akkor 60-ról 68 százalékra növelte a támogatottságát. Vajon Trump esetében is számíthatunk legalább ekkora változásra? 

Érdemes rátekinteni a Polymarket nevű oldalra, ahol külön mérik, hogy az egyes elnökjelöltekre országosan (popular vote) a választók hány százaléka voksolna, külön foglalkoznak a csatatérállamokkal (swing states, az oldal 6 ilyen államot különböztet meg) és térkép formájában folyamatosan frissítik, hogy az egyes államokban várhatóan melyik jelölt nyeri az elektorokat. Ezenkívül vannak méréseik a 2024. november 5-e utáni szenátusi és képviselőházi többségre. 

Érdemes tehát összevetni a merénylet előtti és utáni adatokat. A Polymarket közvetlenül a támadás előtt 60 százalék esélyt adott arra, hogy Donald Trump nyeri az elnökválasztást novemberben, míg Joe Bidennek csupán 16-ot. Ez a merénylet után némiképp módosult, és 

jelen állás szerint 70 százalékot mutatnak Trump és 19-et Biden győzelmére. 

Ez illeszkedne ahhoz a példához, ami Ronald Reagan esetében is igaz volt: a merényletet túlélő elnök támogatottsága az incidenst követően megugrott. 

Ezt szemlélteti az alábbi ábra. 

 

 

Ám mint tudjuk, az Egyesült Államokban az nyeri az elnökválasztást, aki legalább 270 elektort gyűjt be a megszerezhető 538-ból. Ebből a szempontból érdekes a Polymarket által frissített térkép, amely alapján jelen állás szerint Donald Trump az összes csatatértállamban vezetve 312 elektort szerezne, szemben azzal a 226-tal, amit Joe Bidennek jósolnak. 

 

 

Jól látható, hogy a térképen olyan, egyébként fő szabály szerint demokrata államokat is republikánus vörös színnel jelöltek, mint Nevada, amelyet Trump 2016-ban és 2020-ban is elvesztett, sőt itt 2004 óta lényegében folyamatosan a demokrata jelöltek szerezték meg az elektorokat. Önmagában már az is érdekes, hogy felvették a csatatérállamok listájára. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Justin Lane

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. július 21. 16:43
Ismerős, 67 % ! Hajrá Trump! Hajrá PfE frakció !
Tasi János
2024. július 19. 05:35
Kittire rájött a roham. Hajrá!
pandalala
2024. július 19. 04:33
látom, nem vagyok egyedül, egy rakás szekszikitti is itt van .... :-(((
pandalala
2024. július 19. 04:32
azé', óvatosan a hurráoptimizmussal, ebben a halottak nincsenek beleszámítva .... Na meg, ha a demokraták jelölnek valami nagyon barna, nagyon feminin ellenjelöltet ... há, akkor Philadelphia agyhalottjai is felébrednek .... :-((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!