Óriásit szakíthatnak a zöldátállásból, ha gyorsan lépnek

2024. augusztus 10. 12:35

A neves McKinsey tanácsadó friss elemzése szerint nagyot szakíthatnak a zöldátállásból a spanyolok és a portugálok – és nem csak a sok napfény hasznosítása révén.

2024. augusztus 10. 12:35

Mivel a globális gazdaságoknak jelentős átalakuláson kell átesniük a nettó nulla kibocsátás eléréséhez, azok az országok, amelyek gyorsan és stratégiailag dekarbonizálnak, versenyelőnyre tehetnek szert – különösen azok, amelyek meg akarják őrizni az energiaigényes kereskedelmi iparágakat. Ugyanúgy, ahogyan a történelmileg olcsó fosszilis tüzelőanyagokhoz hozzáférő régiók ma gazdasági előnyben vannak, 

a megfizethető és biztonságos megújuló energiaforrások elérése – és azok kihasználási képessége – jelentős előnyt jelenthet a jövőben. 

Az átállás a zöldenergiára és annak az iparra gyakorolt hatása jelentős gazdasági fejlődési lehetőséget kínál Spanyolország és Portugália számára. Az Ibériai-félsziget kedvező helyzetben van, hogy kihasználja természetes adottságait, és központi szereplővé váljon az energetikai átmenetben, de ez a lehetőség időhöz kötött. 

A két országnak most választania kell: maradnak a jelenlegi úton, és hagyják, hogy a versenyelőnyük elvesszen, vagy megragadják ezt a lehetőséget, hogy Európa zöldipari növekedésének kiemelkedő alakítói legyenek – írja a neves McKinsey friss tanulmányában.  

Közös pontok a magyar és az ibériai trendek, tervek közt   

Az ibériai zöldgazdasági stratégiák sikeréből Magyarország számos tanulságot vonhat le, különösen az energiatároló rendszerek fejlesztése és az elektromos autók összeszerelése, gyártása terén. Hazánk az EU soros elnökeként egy 11 pontos javaslatcsomagot nyújtott be, amely az e-autók uniós szintű támogatását tűzte ki célul. Az egyéni vásárlók 1,8 millió forintos dotációt kaphatnak elektromos kocsik vásárlására, míg otthoni töltőállomások kialakítására 350–600 ezer forint járhat. A csomag része az EU-s töltőhálózat fejlesztése, gyorstöltők telepítése és az akkumulátorok újrafeldolgozása. A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által ismertetett tervek szerint mintegy 100 milliárd eurós támogatási csomag javasolt az elektromos járművek elterjedésének ösztönzésére, amely magában foglalja a közúti közlekedés szén-dioxid-semlegessé tételét és a vasúti közlekedés előtérbe helyezését (lásd részletesen az alábbi írásunkat)

Az ibériai zöldgazdaság: ragadd meg a pillanatot!  

Nézzük akkor kicsit részletesebben az ibériai zöldstratégiával kapcsolatos McKinsey-tanulmány fontosabb gondolatait, megállapításait. 

E szerint Spanyolország és Portugália jelentős természeti adottságokkal (például napsütés, tengeriszél-potenciál, kikötők, fejlett zöldipar) és érett ipari infrastruktúrával büszkélkedhet, így kivételes lehetőségük van az energiaátmenet vezetésére és a régió zöldgazdasági értékének növelésére. Azaz a két ország földrajzi adottságai és ipari bázisa lehetővé teszi számukra, hogy kihasználják a zöldnövekedés által nyújtott lehetőségeket – állapítja meg a tanulmány. 

Az ibériai ipari és energiaátmenet 

A céljuk a nettó nulla (net zero) kibocsátás elérése 2050-re, ami ugyanakkor szinte minden szektor és iparág részvételét igényli. A McKinsey által életre hívott stratégiai terv célja, hogy segítsen Spanyolországnak és Portugáliának elérni a dekarbonizációs céljaikat, miközben új iparágakat fejlesztenek és meglévőket bővítenek. E kezdeményezés több mint tíz alapító tagból áll, amelyek rendszeresen találkoznak, hogy megvitassák az energia és az ipar jövőjét az Ibériai-félszigeten.  

Mi is ez? A McKinsey által életre hívott Iberian Industry and Energy Transition Initiative (Ibériai ipari és energiaátmeneti kezdeményezés) célja, hogy vezető think tankként és beruházási katalizátorként működjön az Ibériai-félszigeten. Ez a kezdeményezés egy olyan platformot biztosít, ahol szakértők, ipari szereplők és befektetők együttműködhetnek azért, hogy gyorsítsák a zöldgazdaság fejlesztését és az energiaátmenetet. Az egyik fő célja, hogy támogassa az innovatív technológiák és beruházások bevezetését, így hozzájárulva a régió gazdasági növekedéséhez és fenntarthatóságához. 

Net zero célok és a szektorok közötti együttműködés 

Spanyolország és Portugália tehát ambiciózus célokat tűzött ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, így különösen sok fejlesztés szükséges az elektromos áram termelésében és a megújuló energiák területén. A zöldhidrogén, a bioüzemanyagok és a biogáz termelése is kulcsszerepet játszhat a dekarbonizációban, különösen az ipar és a közlekedés területén. 

Az ibériai zöldpotenciál   

Az Ibériai ipari és energiaátmeneti kezdeményezés alapvető célja, ahogy utaltunk rá, hogy vezető szerepet töltsön be az energiaátmenetben és felgyorsítsa a megújuló energiaforrások iránti keresletet, valamint a beruházásokat. Spanyolország és Portugália Európa legversenyképesebb megújuló energiaforrásaival büszkélkedhet, olyanokkal, mint a szél- és napenergia, ami lehetővé teszi számukra, hogy nagy mennyiségben zöldenergiát termeljenek.  

Ugyanakkor az ipar zöldítéséhez és az energiafüggetlenség növeléséhez jelentős beruházásokra van szükség. Továbbá – jegyzik meg a McKinsey szakértői – a sikeres zöldenergia-átmenet bizony számos kihívással jár, beleértve  

a zöldtechnológiák versenyképességének növelését, az engedélyezési folyamatok egyszerűsítését, valamint a társadalmi támogatás és az infrastruktúra fejlesztését.  

A kezdeményezés célja az is, hogy az Ibériai-félszigeten jelentős gazdasági növekedést és munkahelyteremtést érjenek el.  

(Forrás: McKinsey)  

Kapcsolódó:

 Címlapfotó: MTI/EPA/Nuno Veiga 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. augusztus 11. 00:05
Csináltak számításokat a fix K-NY illetve a mechanikával mozgatható kapacitások között??!!
gebsi1
2024. augusztus 10. 21:04
Lószar lesz, csak éppen nem "zöld átállás". Miből lenne hiszen nincs hozzá technológia, nyersanyag és idő. Ráadásul ezen országok néhány éven belül komoly vízhiánnyal fognak szembesülni.
MaBaker
2024. augusztus 10. 19:36
A McKinsey abból él hogy woke okádék tanulmányokat készít woke okádék cégeknek. Sajnos én is találkoztam már "áldásos" tevékenységükkel munkám során DEI témában. Egy komplett hoax volt amit műveltek.
MaBaker
2024. augusztus 10. 19:29
Hagyjuk már ezt a hazug "zöldátállás" kifejezést! Mi a tököm a zöld abban hogy 12x annyi CO2-t bocsájtunk ki termelt megawattóránként mintha atomerőműben termelnénk ugyanazt és ritkafémekkel teli táblák hulladékával szennyezzük 20 évente a környezetet?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!