Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

A szankciók gyümölcsei: Oroszországtól vette Európa a legtöbb gázt májusban

2024. június 18. 09:25

Az Egyesült Államok helyett Oroszországból érkezett Európába a legtöbb földgáz a múlt hónapban. A kialakult helyzet indokolható, de figyelmeztető jelzés is az energiafüggetlenedés szószólóinak, valamint a tizennegyedik szankciós csomag összeállítóinak.

2024. június 18. 09:25
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Meghökkentő dolog történt májusban: az orosz gázexport hosszú idő óta először haladta meg Európa felé az Egyesült Államokét, annak ellenére, hogy a kommunikáció a kontinens részéről immár évek óta a teljes függetlenedést ígérte és szorgalmazta – számolt be a Financial Times, amely szerint a történtekre van logikus magyarázat, az energiaelemzők azonban így is a fejüket fogják. Az ICIS agytröszt egyik analitikusa szerint  

megdöbbentő látni, hogy az orosz gáz piaci részesedése – ha nem is sokkal, de – meghaladta az amerikait, mindazok után, amit Európa tett az energiaellátás diverzifikációja és a kockázatok kiküszöbölése érdekében. 

Tény: az EU mindent megtett, hogy az ukrajnai háború kitörése óta csökkentse függőségét az orosz vezetékesgáz-szolgáltatástól, ugyanakkor a közép- és kelet-európai államok, köztük Magyarország miatt ez sem sikerült maradéktalanul – a cseppfolyós földgázra, az LNG-re ráadásul nem is vetett ki szankciót. Utóbbi importját is igyekezett csökkenteni azzal, hogy a legnagyobb LNG-rendeléseket az Egyesült Államoknak adta le, amely az oroszhoz képest méregdrágán ugyan, de teljesítette is a szállításokat, olyannyira, hogy már 2022 szeptemberében megelőzte Oroszországot az európai ellátásban, 2023-ban pedig a kontinens földgázszállítmányainak ötödéért felelt. 

Míg az Egyesült Államok a kontinens gázellátásának 14 (ez kétéves negatív szint), addig Oroszország a 15 százalékáért felelt májusban úgy, hogy az EU-s tagállamokon kívül Nagy-Britanniával, Svájccal, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Észak-Macedóniával is kereskedett.  

Átmeneti állapot 

Mindez akkor történt, amikor Brüsszel az új, tizennegyedik szankciós csomag részeként az orosz LNG-exportot is megcélozta, nagyobb szankciókat sürgetve ellene. Ugyanakkor a májusi rekordszállításoknak kivételes okai vannak, amelyek elméletileg nem ismétlődnek meg. A jelenség az amerikai LNG-export infrastrukturális okokra visszavezethető átmeneti visszaesésének köszönhető, amely kiegészült azzal, hogy Oroszország a júniusban tervezett karbantartási munkálatok miatt májusban sokkal több gázt juttatott a törökországi elosztókba. 

Elemzők szerint a „rend” hamarosan helyreál: egyrész az orosz LNG-szállítmányok nyáron már alapvetően Ázsia felé fognak elindulni, másrészt Európa tározóinak a töltöttsége már most több mint megfelelő, a csekélynek nevezhető mennyiséget pedig nyáron az Egyesült Államok tudja szállítani.  

Az azonban, hogy Oroszország ideiglenesen megverte Washingtont a gázexportversenyben, aggodalomra ad okot: azt jelzi, hogy minden függetlenedési szándék ellenére, amikor többtényezős akadály kerül az energiaellátás biztonságának útjába, az EU még mindig az orosz gázban látja az üdvözítő megoldást.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Geza2
2024. június 18. 18:02
"figyelmeztető jelzés is az energiafüggetlenedés szószólóinak, valamint a tizennegyedik szankciós csomag összeállítóinak" Ja. Meg azoknak is, akik háborúzni akarnak az oroszokkal.
papalimapapa
2024. június 18. 17:26
Agyament ruszofób rodeó! A bika alattuk nem ért csak oroszul... és hiába a sarkanytú! Ezek ott egy kecskét nem tudnak megülni... Ráadásul az orosz bika valójában egy medve!
Nejem
2024. június 18. 16:19
Mindig kis hazánkat piszkálják, hogy Putyin cárevicset támogatjuk, meg a háborúját. Átkozott az orosz olaj meg gáz, meg aki az oroszokkal kereskedik az is. Nocsak, nocsak.. A nagy nyugat, a libsik is támogatjak a gonoszt ? És vajon mennyi libsi gazdagodik a gáz bizniszből ? Ejnye bejnye kis rosszcsontok.. :)
kambala2
2024. június 18. 15:54 Szerkesztve
pontos számok nélkül megírt cikk , ez kb olyan mint finggal festeni . A cikk végére még oda kellene írni , hogy a németek már megint éhen fognak fagyni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!