Ma már a depressziót is képes felismerni a mesterséges intelligencia

2024. január 05. 10:12

Jó néhány iparágban, köztük az egészségügyben is több területen vehetik hasznát a szakemberek a mesterséges intelligenciának (MI). A folyamatos fejlesztésének és a különböző területeken történő tesztelésének köszönhetően újabban már a depressziót is képes hatékonyan felismerni az MI, akár MRI-felvételek elemzésével.

2024. január 05. 10:12
Fekete Kíra

Már korábban beszámoltunk arról, hogy megannyi iparágban hasznosítható a mesterséges intelligencia. Az adatelemzéstől kezdve a mezőgazdálkodáson át egészen az egészségügyig növeli a hatékonyságot, egyszerűsíti a feladatokat és adminisztrációs terheket is képes levenni a munkavállalók válláról.  

Az egészségügyön belül is több szekcióban támogatja a dolgozók munkáját. Segítheti például az orvosokat a döntéshozatalban szívműtét esetén. Dr. Christine M. Albert, a Smidt Szívintézet kardiológiai osztályának vezetője kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia nemcsak a halálozási valószínűség kiszámításában lehet hasznos, hanem megoldást is javasolhat ezekhez az operációkhoz.   

Az elvégzett kutatás keretében a mesterséges intelligenciával támogatott szűrés során 244 nőnél (a vizsgáltak 28 százalékánál) találtak rákos elváltozást, míg a radiológusok 203-nál (25 százalékuknál). Az MI használata emellett nem mutatott több téves pozitív eredményt, hiszen az eredmények aránya mindkét csoportban 1,5 százalék volt – adta hírül korábban a The Guardian. 

Akár okosórával is felfedezhető a depresszió 

Világszerte körülbelül 300 millió ember szenved jelenleg depresszióban. Bár a betegség igen gyakorinak mondható, nehéz felismerni. Ennek az egyik oka lehet, hogy a depresszióra nincs egyetlen teszt: az orvosok önbevalláson alapuló tüneteket vizsgálnak és kérdőíveket töltetnek ki. Ezek a tünetek azonban nem mindenkinél azonosak. Egyesek többet, mások kevesebbet alszanak, egyeseknek kevesebb az energiájuk, míg másokra inkább a szomorúság vagy az ingerlékenység jellemző. 

A depresszióval diagnosztizált betegek esetében számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre.  

A kutatók tesztelték, hogy az orvosokkal szemben a mesterséges intelligencia mely kezelési módszert javasolja. Amikor különböző súlyosságú depresszióban szenvedő, eltérő nemű és társadalmi-gazdasági helyzetű fiktív betegekről kaptak információt, a ChatGPT többnyire beszélgetőterápiát javasolt, míg az orvosok nagy része előnyben részesítette az antidepresszánsokat. 
Az amerikai, brit és ausztrál irányelvek elsősorban a beszélgetőterápiát ajánlják kezelési lehetőségként a gyógyszeres előtt, így kijelenthető, hogy a ChatGPT nagyobb valószínűséggel követi a klinikai irányelveket. 

Az MI-t kevésbé befolyásolják a nemi és a társadalmi-gazdasági előítéletek, míg az orvosok nagyobb valószínűséggel írnak fel antidepresszánsokat a férfiaknak, különösen a kékgalléros munkavállalóknak – jelentette ki Sarah Hellewell, a Curtin Egyetem Egészségtudományi Karának kutatója. 

Emellett kiemelte, hogy a depresszió az agy bizonyos részeit érinti, így a kór által érintett agyterületek rendkívül hasonlók a különböző embereknél. Olyannyira, hogy több mint 80 százalékos pontossággal meg lehet jósolni, hogy valaki depresszióban szenved, ha csak az agyi struktúrákat vizsgálják az MRI-felvételeken. Ez pedig ideális diagnoszikai módszer a mesterséges intelligencia számára, hiszen  

a korábbi felvételekkel betanítható, majd az MRI-felvételek vizsgálatával megjósolhatja vagy diagnosztizálhatja a betegséget.  

Bár az MRI-alapú mesterségesintelligencia-alkalmazások ígéretesek, egy a depresszió egyszerűbb felismeréséhez használt eszköz akár már most is nálunk lehet.  

Jelenleg az okosórákat és az azokhoz hasonló hordozható eszközöket vizsgálják abból a szempontból, hogy képesek lehetnek-e a depresszió felismerésére és előrejelzésére. Mivel a hordozható eszközök éjjel-nappal viselhetők, olyan egyedi adatokat szolgáltathatnak, amelyeket egyéb módokon nehéz lenne összegyűjteni. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy sok esetben ezek az eszközök igen költségesek. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 06. 01:14
Ma még az intelligenciát nem képes felismerni az újságírás.
blackpuli
2024. január 06. 00:54
... Nem tavaly kergetett öngyilkosságba egy belga ürgét hat heti csevegés után?
sozlib_abschaum
2024. január 05. 20:51
"Ma már a depressziót is képes felismerni a mesterséges intelligencia", csak rá kell nézni a moslékkoalíciósokra, már 13 év depressziósok, amióta már nem tudnak, lopni, csalni hazát árulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!