Sztárközgazdász: van egy nagyon rossz forgatókönyve az izraeli háborúnak

2023. október 14. 14:55

Nouriel Roubini szerint a globális pénzügyi piacok egyelőre figyelmen kívül hagyják az izraeli háborút, ha azonban az eszkalálódik, akkor ismét egy olajválság közepén találhatjuk magunkat.

2023. október 14. 14:55
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank marokkói konferenciáján Nouriel Roubini is kifejtette véleményét az izraeli háború kapcsán. A sztárközgazdászt Dr. Végzetnek is nevezik, nemcsak azért, mert hajlamos legendásan pesszimista előrejelzéseket adni, hanem azért is, mert ezek a jóslatai általában valóra is válnak. Ő volt az, aki többek között pontosan megjövendölte a 2008-as gazdasági világválság kirobbanását is.

Addig nincs baj, amíg nincs baj

Roubini egyetért Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel, aki szerint egyelőre nem látszik a globális piacokon az izraeli háború hatása. Mint mondta, a pénzügyi terület jelen pillanatban nem számol az eszkaláció lehetőségével.

A befektetők várakozásai szerint Izrael most elfoglalja Gázát, és megsemmisíti a Hamászt. Ez az alapforgatókönyv. Borzalmas lesz, de ebben az esetben a pénzpiacok nyugodtak maradnak

– fogalmazott.

„Van egy nagyon rossz forgatókönyve az izraeli háborúnak”

Roubini szerint azonban van egy ennél sokkal rosszabb forgatókönyv, amelyben Irán és Libanon is háborús félként keveredik bele a konfliktusba. Ha ez megtörténik, az az Öbölből érkező olajellátás megszakadását és az olajárak kilövését jelenti majd. Még mindig nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv, de ha bekövetkezik, annak a gazdasági hatása apokaliptikus lesz – vázolta fel a jelenlegi helyzet folytatásának katasztrofális verzióját Dr. Végzet.

Mindaddig tehát,

amíg a piac regionális konfliktusként kezeli az izraeli háborút, nem számol az olajárak számottevő megugrásával. A probléma valóban akkor kezdődik, ha a konfliktus eszkalálódik:

amennyiben Gázán és Dél-Libanonon túli területeket is érint (különös tekintettel Iránra), az hatalmas problémát fog okozni a központ bankok számára is, globális szinten pedig olyan stagflációs sokkal járhat, amely recesszióba sodorhatja az egész világot.

Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 14. 16:41
Én mindenesetre hallgattam a sztárra, és teletankoltam a tankomat ( a gk-m tankját)
Chekke-Faint
2023. október 14. 16:37
Persze az olaj meg ott marad Arábiában. Sztárközgazdász ide vagy oda.
Kybon
2023. október 14. 15:31
Ki mondta, hogy a barbiszínű fogyasztói társadalom örökké tart? Addig is tessék elektromos szekeret venni, baj esetén el lehet vele menekülni..., ameddig épp el bír menni az a sz@r...
mandiren
2023. október 14. 15:08
Alapvető probléma hogy a nagytőkések akik a hatalmas befektető cégek mögött vannak, abban érdekeltek hogy folyamatos háború, megosztottság, félelem, bizonytalanság legyen a világban. Amig ezek a spekulánsok nincsenek levadászva, esély sincs hogy béke legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!