Tengeri drónok és delfinek a háborúban – mi jöhet még?

2023. augusztus 17. 15:10

Augusztus 4-én Oroszország közölte, hogy visszavert egy tengeri drón által a térségben lévő egyik haditengerészeti támaszpontja ellen indított támadást. Míg a légi drónok már nem igazán számítanak újdonságnak, a tenger alattiak még csak most bontogatják szárnyaikat, és akár meg is változtathatják a tengeri hadviselés jövőjét.

2023. augusztus 17. 15:10
Tengeri drónók
Fekete Kíra

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Mik azok a tengeri drónok?

A tengeri drónok kis méretű, pilóta nélküli hajók. A légiekkel ellentétben ezek a víz felszínén vagy a vízfelszín alatt közlekednek. Számos kifejezést használnak a leírásukra, például drón- vagy személyzet nélküli felszíni hajók (USV-k). Különböző formában és méretben léteznek, és jó néhány feladatra, többek között a környezet megfigyelésére használják őket. Ezek a drónok katonai célokra is ideálisak – például aknakeresésre, megfigyelésre vagy bizonyos célpontok, például ellenséges hajók felrobbantására.

A háború kezdete óta több tengeri drónt is lekapcsoltak, köztük egy olyat, amelyet állítólag az oroszok által megszállt Krím partjainál sodort partra a víz.

Kép forrása: BBC

Az ukrán tengeri drónok általában „készen kapható” alkatrészekből állnak, amelyek elsősorban kereskedelmi – és nem katonai – felhasználásra készülnek. Az orosz média szerint Oroszország is használta őket egy Odesszában lévő híd támadására. 

Hogy melyik félnek hány tengeri drónja van, arról természetesen nincsenek nyilvános adatok. Az sem világos, hogy mennyibe kerülnek, de az ukrán kormány által nyilvánosságra hozott egyik drón ára 250 ezer dollár (közel 89 millió forint). 

Ez azonban még mindig olcsóbb, mint néhány nagy hatótávolságú rakéta.

Azonban mint mindennek, a tengeri drónoknak is vannak hátrányai. A fedélzeti szenzorok szűk látómezejűek lehetnek, ami megnehezíti a mozgó célpontok követését pontos helymeghatározási adatok nélkül, vagy az álcázott hajók kiszűrését.

A fedélzeti kamerákkal felszerelt drónoknak emellett folyamatos kommunikációra van szükségük az irányítójukkal, tehát ha ez megszakad, akkor nagy valószínűséggel le kell fújni a küldetést.

Oroszország megsemmisítő csapást mért az ukrán tengeri drónokra

Az ukrán fegyveres erők által „terrortámadásokhoz” használt, személyzet nélküli csónakok gyártásának és tárolásának helyszíneire mért az éjjel csoportos csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, tengeri telepítésű precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

A tábornok szerint a csapás elérte a célját, és az összes – meg nem nevezett – célpont megsemmisült – adta hírül a Magyar Hírlap.

Háborús delfinek

Ukrajna mellett Oroszország sem rest meglepő megoldásokkal előrukkolni. 

Az oroszok delfineket képeztek ki annak érdekében, hogy megvédjék a partjaikat az ukrán katonai búvároktól. A Naval News jelentése szerint 6-7 állatot tartanak a bázis előtt úszó víz alatti ketrecekben.

Ha az oroszok ellenséget észlelnének a víz alatt, a delfineket feltehetően szabadon engednék. A búvároknak pedig esélye sem lenne velük szemben: Michael Phelps 0 minden idők legeredményesebb olimpiai úszója – 10 km/órás csúcssebességet ért el, míg a delfinek 32 kilométeres sebességgel is képesek úszni.

A delfinek háborús felhasználása nem újdonság: a kiképzett állatokat évtizedek óta használják a hadsereg vagy a hírszerző ügynökségek meghatározott feladatok elvégzésére. Az elmúlt években a skandináv partoknál többször is felbukkant beluga bálna például egy orosz hadsereg által kiképzett kémnek számít.

Címlapfotó: shutterstock

Kapcsolódó cikkünk:

A brit hírszerzés szerint a nagy gaz miatt fuccsolt be az ukrán ellentámadás


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.


 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. augusztus 18. 21:35
De nekünk nincs tengerünk! Több Balaton, kevesebb Adria!
SzaboGeza
2023. augusztus 18. 21:03
Én csinálnék drónokat terelő delfineket is!!!:)
survivor
2023. augusztus 17. 16:22
Delfinek: Állati elmék /R. Merle
pandalala
2023. augusztus 17. 15:15
.... kivilágítatkan sodrófa A külföldről visszatérő lányok/asszonyok részéről ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!