Orosz pénzügyminiszter: Nálunk mindenki optimista, mert a pesszimisták már elmentek

2023. június 20. 07:02

A Szentpétervári Gazdasági Fórum kiváló lehetőséget biztosított Oroszországnak, hogy megmutassa, mennyire gyorsan tudott alkalmazkodni a szankciós politikához.

2023. június 20. 07:02
null
Révész Béla

Oroszország évente megrendezett gazdasági csúcseseménye már valóban nem az, ami régen volt. Az egykoron világszerte várt Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum – a tavalyihoz hasonlóan – idén is a globális nyugat állami és üzleti képviselőit nélkülözve volt kénytelen megnyitni kapuit – ám ez az oroszokat láthatóan cseppet sem zavarta. Igaz, idén sem köttettek zsíros üzletek, nem csaptak egymás tenyerébe a hosszú távú, rendkívüli profitot termelő szerződések körül bábáskodók, nem egyeztek meg újabb befektetésekről Moszkvától Washingtonig és vissza. 

A malmok azonban halkabb üzemmódban, de így is őrölnek. A jelenlévők a tavalyihoz hasonlóan főleg a globális kelet és a globális dél országaiból jöttek, amelyek pragmatikus gazdaságpolitikájukkal képesek elkülöníteni a Nyugat egyre agresszívebb háborúpárti megközelítését a saját jól felfogott érdeküktől. Amikor tavaly a nyugati sajtó jelentéktelennek és nevetségesnek ábrázolta a „csonka” eseményt, a zárást követően már elfelejtette hozzátenni: 

2022-ben a pár napos eseményen közel 100 milliárd dollár értékű üzletet kötöttek a 130 országból érkezett résztvevők, 

ez pedig felülmúlta az egy évvel korábbi teljesítményt, amelyen pedig még a nyugati vállalatok és lobbisták is részt vettek. 

Terápiás jelleggel gyűltek össze az oroszországi oligarchák és vállalati vezetők

Az oroszok idén is megrendezték a Nemzetközi Gazdasági Fórumot, ami érthető okokból minden volt, csak nem nemzetközi. A szankciók miatt nyugati befektetők nem tették tiszteletüket, a hangulat ennek ellenére kifejezetten optimista volt.

Masszív ellenállás

Az orosz házigazdák a tavalyi optimizmusra, ha lehet, még jobban ráerősítettek. A Fórum egyik legderűsebb és legszórakoztatóbb panelbeszélgetése kétségtelenül az lehetett, amelyen Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke, Anton Sziluanov pénzügyminiszter és Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter osztották meg gondolataikat és derűlátásukat a hallgatósággal. 

„A gazdaság szerkezeti átalakulása gyorsabban megy végbe, mint azt vártuk” – mondta Nabiullina, aki azzal írta be magát az orosz pénzügyi történelembe, hogy a háború kitörése után az infláció berobbanásának elkerülése érdekében villámgyorsan 20 százalékra emelte a jegybanki kamatlábat, majd viszonylag gyors ütemben csökkenteni kezdte azt. A központi bank vezetőjének idei évre vonatkozó elvárásai egyébként rímelnek a nyugati elemzők számításaira: Nabiullina

2 százalékos növekedést vár, 2024 végére pedig már nagyjából a háború előtti idők egyenletességét jósolja.

„A legrosszabb jóslatok nem váltak be” – mondta, utalva az orosz gazdaság ellenálló képességére, és a rendkívül gyorsan változó helyzetben a szankciós politika által kikényszerített megoldások működőképességére. Mint mondta, a magánszektor olyan páratlan alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot, amellyel oroszlánrészt vállalt az orosz gazdasági egyensúly fenntartásában, éppen ezért a Fórumon is óva intette az államot attól, hogy túl nagy befolyást szerezzen a gazdaságban, és visszatérjen egyfajta államosított tervgazdasági modellhez. Olyannyira, hogy további privatizációs folyamatok elindítását javasolta – ezzel az ötlettel egyébként a Kreml szintén jelenlévő gazdasági képviselője maximálisan egyetértett.

Orosz sztárközgazdász: alábecsültük a magánszektor alkalmazkodóképességét

A szankciók miatt kialakult hiány a bonyolultabb szektorokban, például az elektronikában érezteti a legerősebben hatását Oroszországban. Az importvákuum súlyosan csapott oda néhány területnek, de „mindenki túléli" - mondta Natalja Zubarevics a Handelsblattnak adott interjújában.

A józan ész védelme

Resetnyikov miniszter arra mutatott rá, hogy a világ nagyobb része megőrizte józan gondolkodását, a világgazdasági szereplők zöme racionálisan gondolkodik, így a nyugati szankciók Oroszország előtt tulajdonképpen új kapukat nyitottak meg, erősítve kereskedelmét a globális kelet és dél felé. „Ezek a piacok rendkívül rugalmasak. A racionálisan gondolkodó országok elsősorban saját gazdaságukon akarnak lendíteni, ennek megfelelően pedig úgy döntenek, ahogyan az számukra a legelőnyösebb” – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter.

A szankciók hatásainak sikeres csökkentése és a háborús gazdaság irányba állítása ellenére az orosz vezetés nagyon is tisztában van a realitásokkal. A költségvetés drasztikus átírása és a háború okozta munkaerőhiány nem ad okot elégedettségre Sziluanov pénzügyminiszter számára, aki szóvá is tette, hogy

a túlterhelt központi büdzsében jelenleg a legnagyobb szelet a védelmi célokra fordított összegeké, második helyen pedig a szociális kiadások állnak.

Az átcsoportosítás tehát olyan helyzetet teremtett, amelyben minden más terület háttérbe szorul a két legnagyobb pénznyelő mellett. Sziluanov szerint ezért most elsődleges feladat a kiadási rendszer átfogó vizsgálata és racionalizálása lesz. Ahogy fogalmazott: háborúban „semmi sem érinthetetlen”.

Hazatalál

A mozgósítási hullámok és az Oroszországból a háború kitörése óta elmenekültek relatíve nagy száma ugyanakkor komoly problémát okoz (és fog okozni a jövőben is) a munkaerőpiacnak. Ez nem csak a fogyasztás visszaesésében jelentkezik negatív mutatóval, de a vállalati termelékenységben is. A munkaerőhiány elsősorban a vidéki régiókat sújtja, ha az ágazatokat nézzük, akkor a mezőgazdaság és az építőipar kerülhet komolyabb slamasztikába. 

A Kreml szerint a tavaly év vége felé hazájukat elhagyók mintegy fele önként hazatért, a lakosság bizalomindexe pedig az egekben van.  A pénzügyminiszter erre reagálva dobta be a beszélgetés poénbombáját: Oroszországban „sokkal több az optimista, mivel a pesszimisták már elmentek”. Utána halkabban hozzátette: természetesen azon dolgoznak, hogy az eredményekkel mindenkit meggyőzzenek, érdemes hazatérnie. 

Brutális lett Putyin háborús költségvetése

Az orosz elnök nem aprózta el: mindent egy lapra tesz a „pénz nem számít!" mottó jegyében. Ez ebben a formában persze inkább PR-fogás, de ha csak a 43 százalékos eredeti védelmi büdzsénövelést nézzük, már az is horribilis emelkedést jelent.

Fotó: RIA Novosztyi

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teszt-teszt
2023. június 26. 14:24
nem komment
teszt-teszt
2023. június 26. 14:23
komment
nempolitizálok
2023. június 22. 10:23
Jó duma:))) Amúgy az oroszoknak ez nagyon megérte. A donyeck mellett kína a szövetségesük lett, összebarkácsolják a BRICS-t, Európát a libsik a szankciókkal, bevándoroltatással, ukrajna támogatásával a libsik pénzügyileg, katonailag, társadalmilag végzik ki, mintha egy Lenint küldtek volna oda. Az USA-ban is egyre szarabb a helyzet, a dollár folyamatosan gyengül, a hiány egyre nagyobb. Egyébként az oroszoknál is romlott a helyzet, 10%-os infláció, egy csomó helyre nem mehetnek turistaként, (igaz, kínába turistacsoporttal viszont már vízummentesen mehetnek) de kb. ennyivel megússzák.
roughneck
2023. június 20. 10:06
Lass csodat! A Nyugat nelkul is van elet... :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!