Kevés hálátlanabb feladat akad, mint amikor a lakóhelyünk éttermeiről kell írnunk. Soha nem tudjuk, mikor kapjuk vissza a megfogalmazott kritikus mondatokat mogorva tekintetben vagy elsózott, borsozott húsban… Az ilyen irányú kutakodáshoz való hozzáállást a Lumnitzer nővérek vitték tökélyre. De kik is azok a Lumnitzer nővérek, és hol van hozzájuk e sorok írója? (Aki esetleg nem látta, egy ismert hazai vígjátékról van szó – a szerk.)
A feladat szerint Komárom két részének éttermeit kellett összehasonlítani, összpontosítva elsősorban a menükre. Természetesen ebben nehézséget okoz a két ország, a két pénznem és az eltérő étkeztetési szokások, előírások. A pénznemet megoldhatjuk úgy, hogy az eurót 400 forintban számoljuk át, most, a cikk írásakor így alakul az euró–forint kurzus. A többit viszont nehéz pontosan összevetni, szinte mindenben különbség van, kezdve az adagok nagyságával: Révkomáromban jellemzően kisebbek az adagok, de a menük a magyar oldalon sem bőségesek, ha valaki nagyétkűnek számít.
Egy klasszikus munkanap legkomolyabb döntésénél, az ebéd kiválasztásánál talán a Komárom északi részén élőknek van egyszerűbb dolga, egy gyűjtőoldalon ugyanis összesítették az összes menüt kínáló étterem egész heti étlapját – sajnos csak szlovák nyelven. A déli városrészben a tudatos választáshoz egyenként kell meglátogatni a vendéglátóhelyek honlapját.
Jellemző éttermi árak Komárom magyar és szlovák oldalán
(forintra átszámítva, 400 forintos euró/forint árfolyamon)
Kínált étel
|
Magyar ársáv
|
Szlovák ársáv
|
Napi menü (2-3 fogásos) ital nélkül
|
1600–2000
|
1600–2400
|
Tésztás vagy más olcsó egytálétel
|
1200–2000
|
1600–2400
|
Húsos, klasszikus ételek (pörkölt, rántott hús) körettel
|
1400–2400
|
2000–3200
|
Forrás: makronom-mandiner.hu-gyűjtés
Húsos főétel? Menü? Vagy korlátlan fogyasztás van?
Abban egységesek az éttermek, hogy az utóbbi időben mindkét oldalon emelkedtek az árak. A szlovákiai oldalon 5 euró, azaz 2 ezer forint alatt nem nagyon található leves és főétel. Vendéglője válogatja, de a magukat jobbnak taksáló éttermek már inkább hat euróért (2400 forint) kínálják az alapételt, és választhatunk valamilyen rafinált, nem annyira hétköznapi, vagy drágább összetevőkből álló napközepi fogást is, persze drágábban, akár 9-10 euróért is.
Komárom magyarországi felén a legolcsóbb menükínálat 1600 forinttól (4 euró) kezdődik, ami jobb ár, mint a szlovák, de általában olcsóbb tésztás ételt takar. Érdekes viszont, hogy a szlovákiai részen nincs árkülönbség a húsos és a tésztás ételek között.
A húsosak tehát a magyar oldalon jellemzően drágábbak, hiszen körettel együtt 6-7 eurótól kezdődik a nem menüs ajánlat, bár például egy középkategóriás menüztető helyen nagy adag brassóit kaphatunk 1990 forintért.
Nehezíti az összehasonlítást, hogy a vendéglők nem egységesek az árképzésben. A levest és akár desszertet is tartalmazó, de kisebb adagokkal operáló menük közt 2200–2600 forint között találtuk a legdrágább napi kínálatot. A déli részen, azaz a Duna magyar oldalán továbbá belevághatunk egy korlátlan fogyasztású ebédbe is, röpke 4500 forintért – ilyen a másik oldalon nem igazán akad, azaz nemcsak a húsimádók, de a nagyétkűek is inkább a magyar oldalon vannak némi előnyben.
Abban egységesek az éttermek, hogy az utóbbi időben mindkét oldalon emelkedtek az árak. A szlovákiai oldalon 5 euró, azaz 2 ezer forint alatt nem nagyon található leves és főétel. Vendéglője válogatja, de a magukat jobbnak taksáló éttermek már inkább hat euróért (2400 forint) kínálják az alapételt, és választhatunk valamilyen rafinált, nem annyira hétköznapi, vagy drágább összetevőkből álló napközepi fogást is, persze drágábban, akár 9-10 euróért is.
Komárom magyarországi felén a legolcsóbb menükínálat 1600 forinttól (4 euró) kezdődik, ami jobb ár, mint a szlovák, de általában olcsóbb tésztás ételt takar. Érdekes viszont, hogy a szlovákiai részen nincs árkülönbség a húsos és a tésztás ételek között.
A húsosak tehát a magyar oldalon jellemzően drágábbak, hiszen körettel együtt 6-7 eurótól kezdődik a nem menüs ajánlat, bár például egy középkategóriás menüztető helyen nagy adag brassóit kaphatunk 1990 forintért.
Nehezíti az összehasonlítást, hogy a vendéglők nem egységesek az árképzésben. A levest és akár desszertet is tartalmazó, de kisebb adagokkal operáló menük közt 2200–2600 forint között találtuk a legdrágább napi kínálatot. A déli részen, azaz a Duna magyar oldalán továbbá belevághatunk egy korlátlan fogyasztású ebédbe is, röpke 4500 forintért – ilyen a másik oldalon nem igazán akad, azaz nemcsak a húsimádók, de a nagyétkűek is inkább a magyar oldalon vannak némi előnyben.Ami közös, hogy mindkét oldal vendéglőseinél megmaradt a koronavírus idején felfutott kiszállítás, talán annyi, hogy immár mindkét oldal kíméletlenül felszámolja a szállítás és a csomagolás költségét. Ebben nincs lényeges különbség, vendéglőnként 20–50 eurócentet, avagy 75–200 forintot számolnak rá a végösszegre.