Csúcson az élelmiszerválság: több európai ország is jegyre adná az alapélelmiszereket

2022. május 23. 12:14

Egyre több alapélelmiszer helye tátong üresen a boltok polcain, az emberek pánikvásárolnak – Spanyolország, Görögország és Németország jegyrendszerrel oldaná meg az élelmiszerválságot. 

2022. május 23. 12:14
null

Tápszerhiány miatt pánikolnak a friss szülők Amerikában

Az ellátási lánc válsága nem kíméli az újdonsült szülőket sem: a legkelendőbb tápszerek 29 százaléka nincs készleten az USA üzleteiben.

A világjárvány okozta ellátási lánc problémái miatt kialakult országos tápszerhiány miatt az amerikai kiskereskedők, így Amerika egyik legnagyobb gyógyszertári üzletlánca, a Walgreens is arra kényszerült, hogy korlátozza a megvásárolható termékek számát: a vásárlók egyidejűleg legfeljebb három csecsemő- és kisgyermektápszert vásárolhatnak. 

A vállalat szóvivője a DailyMailnek elmondta, hogy

A tápszerhiány pánikba ejtette a szülőket: 

„Általában négy-hat doboz tápszert vásárolok havonta, de most kettővel kell kihúzni a hónapot” – reagált egy szülő a korlátozásra.

„Azt vettük észre, hogy talán néhány hónapja nehéz beszerezni a számunkra jól bevált tápszert, most viszont már egyáltalán nem találjuk az üzletekben” – mondta Irene Anhoeck San Francisco-i lakos.

Több európai ország is jegyrendszerrel védené a gazdaságot

Természetes reakció, hogy hiány esetén az emberek pánikszerűen felvásárolják az alapélelmiszereket. Németország emiatt bevezetné a jegyrendszert, amely elsősorban az alapélelmiszereket – lisztet, tejet és napraforgóolajat – érintené. Németország „megelőző” intézkedésnek nevezi a jegyrendszert. 

A görög szupermarketek szintén korlátozzák a megvásárolható hiánycikkek mennyiségét, miután az ukrajnai háború miatt ellátási gondok alakultak ki az országban. Azonban – akárcsak Németországban – a jelenlegi élelmiszeradagolás egyelőre csak megelőző intézkedés.

„Az ezekre a termékekre vonatkozó korlátozás csupán elővigyázatosságból történt, mivel látszólag a vásárlóink aggódnak az ukrajnai háború miatt” – mondta egy görög szupermarketlánc szóvívője, majd hozzátette: „Biztosak akarunk lenni abban, hogy a jövőben is ki tudjuk szolgálni vásárlóink igényeit”.

Adonisz Georgiadisz görög fejlesztési miniszter szerint azért van szükség a jegyrendszerre, mivel

a hiánycikkek iránti kereslet az elmúlt hetekben nagyjából 200 százalékkal nőtt,

mivel a vásárlók pánikszerűen az üzletekbe rohantak és felvásárolták az alapélelmiszereket. 

„A liszt és a napraforgóolaj az a két termék, amelyet a háború igazán érintett” – mondta Georgiadis, majd hozzátette: „Már most hiány van egész Európában.”

Spanyolországot is sújtja az élelmiszerválság, az országban főleg a tojás és bizonyos tejtermékek sorolhatóak a hiánycikkek közé. A nagy spanyol szupermarketek – a görögökhöz és a németekhez hasonlóan – szintén jegyrendszert alkalmaznak.

Spanyolországban továbbá az Inlac tejipari szövetségnek pár napra le kellett állítania a tejtermelést a megbénult ellátási lánc miatt – ez elsősorban a teherautó-vezetők fizetésemelésért folytatott sztrájkja miatt következett be.

A kamionos cégek a sztrájk alatt arra hivatkoztak, hogy a fizetésük nem nőtt arányosan a gázolaj árával, emiatt pedig nem fenntartható a vállalkozásuk. 

Magyarországon nincsenek ellátási problémák

„Kifejezetten ellátási problémák még nem alakultak ki, de a beszerzés mindenképpen körülményesebb lett, korlátlan mennyiségben már nem is lehet mindenből vásárolni. A gyártók ugyan folyamatosan biztosítják az ellátást, de a rendelések néhány árunál már korlátozottak” – ismertette a válság magyarországi hatásait a Makronómnak adott interjúban Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója, majd hozzátette: „Bízunk benne, hogy az ellátás a jövőben is folyamatos lesz, és ezek a folyamatok nem eredményezik azt, hogy hiány keletkezzen. Egyelőre azt szeretném aláhúzni, hogy nincsenek ellátási problémáink.”

Fotó: MTI szerkesztett
 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:39
Lidli, Aldi ugyanez, nincs abban semmi hiba. Maximált hatósági ár, maximált mennyiség. Liszt, cukor 4 kg, olaj 4 l.
Stephan
2022. május 24. 23:31
A nemet valasztok eppen Magyarorszagrol szallitjak az etolajat es lisztet. Sot, mar futeni valo fat is vasarolnak telre.... Esznel kene lenni a kormanynak. (Konkretan a csaladi ismerosok vasarolnak es adjak tovabb dragabban az ettermeknek). Kozben ket pofaval szidjak Orbant es eltetik Ukrajnat. Hanyinger
Nehidd El
2022. május 24. 23:31
Nemcsak hogy szülhetnek a férfiak, de megéri nekünk nagyon a háború is. Most már kimondhatjuk, hogy valóban elszámította magát Putyin Ukrajnával: nem lehetett megjósolni, hogy az EU vezetői ilyen önpusztító ámokfutásba kezdenek a háború elnyújtásáért, és hogy még az emberek is annyira el vannak butítva, hogy nem lázadnak ellene, csak birkaként nézik, ahogy az USA eme aljas helytartói szenvtelenül szétverik az életüket.
lemez
2022. május 24. 09:29
Kik idézték elő,és miért.Mert még egy éve szó sem volt ilyesmiról.A covid utáni nagy újrainditás a nem létezö új világrend kialakitása.Az emberek hagyják.Ha fellázadunk mi vagyunk a nácik nem az ukránok.Az unio meg ennek segitóje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!