Ugrásszerűen megnő a szívbetegség kockázata a COVID után

2022. február 14. 18:32

Egy nagyszabású tanulmány szerint a SARS-CoV-2 fertőzést követően a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívinfarktus és a szélütés kockázata hosszú távon jelentősen megnő. Még egy enyhe COVID-19 diagnózis után is legalább egy évvel, is kimutatható a szív- és érrendszeri problémák kockázatának magasabb szintje - olvasható ki az elemzésből.

2022. február 14. 18:32
null

A Nature szerint, a kutatók azt találták, hogy számos betegség, például szívelégtelenség vagy a stroke előfordulási aránya lényegesen magasabb a COVID-19-ből felépült embereknél, mint azoknál a hasonló adottságú embereknél, akiknem estek át a fertőzésen. Sőt, még a 65 év alattiak esetében is megemelkedett ez az arány, ahol nem voltak olyan kockázati tényezők, mint az elhízás vagy a cukorbetegség.

„Nem számít, hogy fiatal vagy idős, nem számít, hogy dohányzott-e, vagy sem”

– mondja Ziyad Al-Aly, a tanulmány társszerzője, a Missouri állambeli St. Louis-i Washington Egyetemről, a Veterans Affairs (VA) St. Louis Health Care System kutatási és fejlesztési vezetője.

Al-Aly és munkatársai kutatásaikat az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma által vezetett kiterjedt egészségügyi nyilvántartási adatbázisra alapozták. A kutatók több mint 150 ezer, a COVID-19 megfertőződésük után legalább 30 nappal tovább életben maradtveteránt hasonlítottak össze két nem fertőzött embercsoporttal.  a ,  A két kontroll-csoport egyike több mint ötmillió emberből állt és a VA egészségügyi rendszerét használták a járvány idején, míg a másik hasonló méretű csoport tagjai 2017-ben használták a rendszert, a SARS-CoV-2 terjedése előtt.

Szívügyek

Azoknál az embereknél, akik felépültek a COVID-19-ből, jelentősen megnőtt 20 szív- és érrendszeri betegség előfordulása a fertőzést követő év során. Például

52 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak stroke-ot, mint a kontroll csoportban.

Ez azt jelenti, hogy minden 1000 vizsgált emberből körülbelül 4-gyel voltak többen a COVID-19 csoportban, akik szív- és érrendszeri betegséget kaptak, mint a kontroll csoportban.

A szívelégtelenség kockázata 72 százalékkal nőtt,

azaz 1000 vizsgált emberre vetítve körülbelül 12-vel voltak többen a COVID-19 csoportban azok, akiket érintett ez a betegség. A kórházi kezelés növelte a jövőbeni szív- és érrendszeri szövődmények valószínűségét, de még azoknál is, akik elkerülték a kórházi kezelést, nagyobb kockázatot találtak a felmérés során.

 „Valójában meglepnek ezek az eredmények, hogy a COVID szív- és érrendszeri szövődményei ilyen sokáig elhúzódhatnak” – írta Hossein Ardehali, a Chicago állambeli Northwestern Egyetem kardiológusa a Nature-nek küldött e-mailben. Mivel a betegség súlyos lefolyása sokkal jobban megnövelte a szövődmények kockázatát, mint az enyhe, Ardehali azt írta:

„fontos, hogy azok, akik nem kaptak védőoltást, azonnal megkapják a vakcinát”.

A COVID és a szív

Ardehali arra figyelmeztet, hogy a tanulmány megfigyelési módszere bizonyos korlátokkal jár. Például a kontroll csoportba tartozó embereket nem tesztelték COVID-19-re, így lehetséges, hogy néhányuknak enyhe fertőzése volt. És mivel a szerzők csak a VA-betegeket vették figyelembe – egy olyan csoportot, amely túlnyomórészt fehérekből és férfiakból áll –, így az eredményeik nem biztos, hogy minden populációra vonatkoztathatóak.

Ardehali és Al-Aly egyetért abban, hogy

az egészségügyi szolgáltatóknak szerte a világon fel kell készülniük a szív- és érrendszeri megbetegedések számosságának növekedésére és azok kezeléséhez szükséges kapacitások kiépítésére.

 Mivel azonban a COVID-19-es esetek magas száma továbbra is megterheli az egészségügyi erőforrásokat, Al-Aly attól tart, hogy az egészségügyi hatóságok túl sokáig fogják halogatni a felkészülést a járvány hosszú távú következményeire. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fcmartely
2022. február 15. 18:27
https://www.parlament.gv.at/PAKT/VHG/XXVII/SN/SN_267072/# Aztán majd ők is megszenvedik...
fogas paduc
2022. február 15. 16:56
Azok, akik a covidot védőoltás nélkül kapták el, sokkalta jobban megszenvedték a betegséget, mint akik már oltottsággal fetőződtek meg. Mondhatni, hogy ég és föld a különbség....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!