Turisztikai attrakció: szuperhősként repülhetünk a tenger felett

2021. július 10. 21:07

A jetpack, más néven a sugárhajtású rakétaöv, mely gáz- vagy folyadéksugárral repíti viselőjét a levegőbe, már az 1960-as évektől ismert volt, napjainkban pedig egyre népszerűbb.

2021. július 10. 21:07
null

Először 1965-ben találkozhattunk az eszközzel a képernyőn, amikor a James Bond filmek negyedik részében, a Tűzgolyóban, Sean Connery jetpackkel menekült el üldözői elől. A filmben használt Bell-Textron jetpacket eredetileg az amerikai hadsereg fejlesztette ki az ötvenes években, azonban túl veszélyesnek ítélték meg ahhoz, hogy “emberrakétaként” használják, így felhagytak a további használatával, azonban a forgatáson jól jött a látványos mutatványhoz. 

Most, több mint 50 évvel később a jetpack technológia már jelentős mértékben fejlődött, és különböző speciális felhasználási módokra tesztelik, mint például vészhelyzet esetén a mentő személyzet gyors bevetésére. Nemrég egy videó is megjelent az interneten, melyben a Royal Marine teszteli a jackpacket, hogy helikopter nélkül lehessen tengerre szállni.

Azonban az eszköz szabadidős használatáról ritkábban esik szó, pedig egyre gyakoribb tevékenységnek számít, és felvet bizonyos biztonsági, szabályozási és légiforgalmi irányítással kapcsolatos kérdéseket is. A széleskörű turisztikai érdeklődésre való tekintettel egyre több vállalat kínálja a jetpack használatát szabadidős tevékenységként, mely során a felhasználót egy fémkerethez kötik ki, hogy megakadályozzák az irányíthatatlan repülés bekövetkeztét. Ugyan egyelőre még drága mulatságnak számít, de valószínűleg egyre elterjedtebb programlehetőség válhat belőle a következő években, a világ minden táján.

Az egyik ismert vállalat, mely jetpack repülést kínál, a kaliforniai székhelyű Jetpack Aviation. A 2015-ben alapított cég a JB sorozatú jetpack számos változatát elkészítette már, melyet katonai, sürgősségi és lakossági felhasználásra is kínálnak. Az egyik sikereszközük a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal által is jóváhagyott JB10 ikerturbó motoros jetpack, amely kerozinnal vagy dízel üzemanyaggal működik.

A jetpack népszerűsége töretlen, ugyanis olyan érzést biztosít, mintha szuperhősként repülnénk. Ugyan az irányítása meglehetősen összetett és sok mindenre kell figyelni, de egy kétnapos képzés után már bárki használhatja. A Jetpack Aviation jelenleg 5 ezer dollárért (több mint másfél millió forintért) tartja meg a képzéseit, de számítások szerint a technológia fejlődésével az ára is egyre megfizethetőbbé válik majd.

A kiképzett felhasználóknak pedig versenyeket is szerveznek, mely során a résztvevők különböző manővereket kell végrehajtsanak a jackpackkel néhány perc alatt. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
(Képek: Jetpack Aviation)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!