Kínai vállalat vásárolja fel az Egyesült Királyság legnagyobb chipgyárát

2021. július 15. 11:16

A kínai Wingtech tulajdonában lévő holland chipcég, a Nexperia megerősítette, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb chipgyártójának, a Newport Wafer Fabnak (NWF) a megvásárlását tervezi.

2021. július 15. 11:16
null

A Nexperia, amely 2019-ben az NWF második legnagyobb részvényese lett, elmondta, hogy a felvásárlás segít abban, hogy több chipet gyártsanak, amely kielégítheti a növekvő keresletet.

Achim Kempe, a Nexperia műveleti vezetője így nyilatkozott:

A Newport létesítmény rendkívül képzett operatív csapattal rendelkezik, mely döntő szerepet játszik a műveletek folyamatosságának biztosításában. Várakozással tekintünk a közös jövőnk építésére.

Ugyan az ügylet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de becslések szerint körülbelül 87 millió dollár (nagyjából 26 milliárd forint) értékű lehetett a létesítmény. 

Aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság miért értékesíti a legnagyobb chipgyártó létesítményét egy kínai tulajdonú vállalatnak, amikor globális chiphiány van. Az NWF ráadásul különösen érintett ebben a válságban, ugyanis szilícium chipeket gyártanak az áramellátást biztosító rendszerek számára az autóiparban, amelyet a chiphiány rendkívül erősen sújtott.

A történet érdekessége emellett, hogy a vásárlást nem vizsgálták felül az áprilisban bevezetett nemzetbiztonsági és beruházási törvény alapján, melynek pont az a lényege, hogy megvédje a nemzet technológiai vállalatait a külföldi felvásárlásoktól. Úgy tűnik, hogy a gazdasági ellenállóképesség megteremtése érdekében hozott döntéseket ezennel nyilvánosan is felrúgták.
Az NWF-nek egyébként több fennálló tartozása is van, köztük 20 millió font (nagyjából 8 milliárd forint) a HSBC Banknak és 18 millió font (úgy 7,5 milliárd forint) a walesi kormánynak, melyeket az eladást követően akarnak rendezni. A kormány szemet hunyt a tartozás felett egyelőre, ugyanis a bejelentés már most 400 munkahelyet biztosít, valamint további beruházások is tervben vannak a létesítményben, melyek gazdaságserkentő hatással lesznek a térségre. A bővítés során integrált új berendezésekből keletkezett bevétel egy részét pedig majd a walesi kormány fogja megkapni.

Az Egyesült Királyság kormányszóvivője elmondta, hogy ugyan egyelőre nem avatkoznak be a folyamatokba, de élénk figyelemmel követik a helyzet alakulását. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nocens
2021. október 03. 00:47
Kedves Laura, nem visitunk. Csak csendben kerdezzuk, mondj egyetlen olyan nemzetet, aminek tenyleg pozitiv tapasztalata van a Kinai selyemuttal kacsolatos imperialista strategiaval. Vagy te 40-50 eve a Nagy Szovjetunio nyomulasakor is igy csapoltal? Netan szemelyes tapasztolatbol beszelsz, egy kinai vallalat buszke dolgozojakent? Mondja mar ki valaki, miert jobb imperializmus a kinai az amerikaihoz kepest?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!