Megvannak az első lépések egy univerzális koronavírus vakcina előállításához

2021. május 27. 17:45

Az elmúlt két évtizedben már folytak a kutatások egy univerzális influenza elleni oltás kifejlesztésére, hiszen a tudósok úgy vélték, ez a vírus okozhatja a következő világjárványt. Aztán amint megjelent a SARS-CoV-2 és körbefertőzte a világot, nekiláttak az univerzális vakcina ötletét átültetni a SARS víruscsalád ellen védelmet nyújtó oltás kifejlesztésére.

2021. május 27. 17:45
null

Soha többé SARS!

Az univerzális oltás hatékony védelmet jelenthet bármelyik más SARS vírus ellen, és egyúttal a COVID-19 vírus valamennyi mutációja ellen is. A vakcina a koronavírus tüskefehérjéjének egy olyan részét célozza meg, amely látszólag rendkívül ellenálló a mutációkkal szemben és szinte minden koronavírusban megtalálható. Amennyiben a vakcina valóban minden koronavírus, így köztük a mostani járványt okozó vírus, vagy a megfázások negyedéért felelős rokona, ellen képes lenne megvédeni az emberi szervezetet, akkor többé nem kellene aggódnunk a SARS vírusok és az általuk okozott járványok miatt.

Az állatkísérletek ígéretesek

Sertéseken végeztek már kísérleteket az új univerzális vakcinával, mely megvédte az állatokat két különböző betegségtől, a COVID-19-től és a PEDV-től is, ami a sertések hasmenéses fertőzését okozza. A két koronavírus természetesen rokonságban áll egymással, de csak „távoli unokatestvérek”. Az eredmények bíztatóak, hiszen így jogosan remélhetik a szakemberek, hogy bármelyik másik SARS vírussal szemben is védelmet nyújthat ez az oltás.

Sokkal kevesebbe kerül, mint a mostani vakcinák

A másik nagy előnye az új oltóanyagnak, az alacsony előállítási költsége. A kísérleti vakcina genetikailag módosított baktériumokra épül, amelyeket tömegesen lehet előállítani a jelenleg jóváhagyott COVID-19 vakcinák költségeinek töredékéért. A mostani mRNS oltások egy adagja nagyjából 10 dollárba kerül, ami a fejlődő országok számára sokszor megfizethetetlen. De például a kolera vagy a szamárköhögés elleni baktériumalapú vakcinák nagy mennyiségben is előállíthatóak, alacsony áron. 

Oltás gyorsan és olcsón, elegendő mennyiségben

A hírek szerint egy dél-koreai vállalat 6 millió adag koleraoltást állított elő egy év alatt, egyetlen 100 literes fermentor felhasználásával. Így egy adag vakcina előállítási költsége kevesebb, mint 1 dollár volt. A 100 liter pedig rendkívül kis mennyiség, hiszen egy iratszekrény helyén gond nélkül elfér. Például egy 1.500 literes kád alkalmazása hatványozottan növelheti a termelést, és ezzel tovább csökkentheti az előállítási költségeket. Néhány ilyen méretű eszköz elegendő lehet akár, hogy a Föld teljes lakossága számára megfelelő és elegendő oltás álljon rendelkezésre. 

Megvan a célpont

A kutatók úgy tervezték az univerzális vakcinát, hogy a koronavírus „virális fúziós peptid” nevű tüskefehérjéjének egy részét támadja, mely lényegében minden SARS vírusban egységesen megtalálható. Hiszen a tüskefehérje a vírusnak az a része, melynek segítségével behatol az emberi sejtekbe. A SARS-CoV-2 vírus, mely a mostani járványt okozta, eddigi összes mutációjában a tüskefehérje ezen régiója változatlan maradt.

A tudósok szerint, ez arra utal, hogy a továbbiakban sem várható módosulás a vírus ezen részében.

A mostani oltások mechanizmusai

A jelenlegi oltások az emberi sejteket tévesztik meg, és a tüskefehérje hiányos változatait tartalmazzák, amelyekre az immunrendszer reagál, és így alakít ki védelmet a teljes vírus ellen. A Pfizer és a Moderna oltásai ezt úgy teszik meg, hogy genetikai információt juttatnak el közvetlenül a sejtekbe az mRNS-en keresztül, míg a Johnson&Johnson és az AstraZeneca vakcinák adenovírust használnak, hogy a sejteket ártalmatlanul megfertőzzék. Mindkét oltástípusnak be kell hatolnia a sejtekbe, hogy utasíthassák azokat az antigének előállítására. 

Vírus helyett baktériumot használnak „csalinak”

A kísérleti univerzális vakcina egy másik megoldást alkalmaz. A kutatók genetikailag módosítottak E.coli baktériumokat, eltávolítva belőlük az emberek számára veszélyes, betegséget okozó részeket, és a koronavírus tüskefehérjéjét juttatták a baktérium felszínére. Ezután elpusztították a baktériumokat majd az állatok szervezetébe juttatták. A sertések immunrendszere, és természetesen majd az embereké is, behatolóként azonosítja az ártalmatlan baktériumokat és védekezik ellene. 

Egyszerű és kipróbált módszert alkalmaznak

Az előállítás így igen egyszerű, hiszen csak szaporítani kell a baktériumokat, majd egy kis formaldehiddel inaktiválni őket. Az ilyen baktérium alapú vakcinák már egy évszázada léteznek, és csak minimális hűtést igényelnek, ellentétben például az mRNS oltásokkal, melyek csak rendkívül alacsony hőmérsékleten tárolhatóak. 

A módszer megvan, most jöhetnek a részletek

A szakemberek szerint persze ez még csak az első lépés egy hosszú úton, melynek az eredményei nagyon izgalmasak és ígéretesek. A kísérletek során a vakcina ugyan nem akadályozta meg a fertőzést, de megvédte a sertéseket a súlyos tünetek kialakulásától. A tudósok most az ideális mennyiség, oltási mód és a legjobb ütemezés lehetőségeit vizsgálják. Kísérleteznek további anyagokkal is, melyek az oltáshoz adva esetlegesen tovább fokozhatják annak hatásosságát. Mindezeket még a kutatás mostani fázisában kell pontosítani, amíg az állatkísérletek folynak, hogy minden tökéletes legyen, mire megkezdik a vakcina tesztelését embereken is. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2021. május 29. 01:16
Reméljük, tényleg megvan a megoldás és kisgyerek korában mindenki megkaphatja majd a védőoltást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!