Orosz haditechnika: még a radioaktív sugárzásnak is ellenálló robot tankokat fejlesztenek

2021. április 30. 10:41

Oroszország hamarosan különféle fegyverekkel felszerelt robot gépeket és tankokat is integrálni fog haditechnikái közé, melyeket már gyártanak a Moszkva melletti Nakhabinóban.

2021. április 30. 10:41
null

A védelmi miniszter, Sergei Shoigu bejelentette, hogy folyamatosan bővíteni és fejleszteni szeretnék a robot állományukat az orosz hadseregben, mind a felszínen, mind a víz alatt. A tervezők pedig külön utasítást kaptak arra, hogy olyan harckocsikat készítsenek, melyek ellenállnak az erős elektromágneses és radioaktív sugárzásnak is.

Az egyik ilyen tank az Uran-9 sofőr nélküli jármű, amely 30 milliméteres automata lövedékekkel, páncéltörő rakétákkal és lángvetőkkel van felszerelve. Ez az Uran sorozat legújabb modellje az Uran-6 aknamentesítő tank és az Uran-14 tűzoltó után.

Az Uran-9 tankokat már 2018-ban letelepítették Szíriába tesztelésre, azonban azok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és nem voltak képesek végrehajtani a kijelölt feladatokat a klasszikus harci műveleteknél. Azóta az Urban sorozat tervezője szerint megoldotta a teszt során azonosított teljesítményproblémákat.

A katonák ezzel kapcsolatban pedig folyamatosan új kiképzéseken vesznek részt, ahol megtanulják a robot járművek működtetését.

Egyre fokozódik a feszültség Oroszország és Ukrajna között

A tervek már most is elég drasztikusan hangzanak, azonban senkit nem mozgat meg különösebben a téma, amíg a háborús feszültség nem fokozódik. Azonban Oroszország és Ukrajna között vészjósló jelnek tekinthető, hogy az oroszok ennyire támogatják a hadiipar fejlesztését.

Már több mint egy hónapja állomásozik 40 ezer orosz katona Ukrajna keleti határánál, illetve további negyvenezer az Ukrajnától délre fekvő Krímben – melyet 2014-ben kebelezett be Oroszország. 

Ugyan Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt állította, hogy csak belügyi okok miatt vonultak fel a csapatok. 

Mivel az indok elég átlátszó már a nyugati kormányok és a NATO is készenlétben áll, és figyelik a háború lehetőségét, amiért Oroszország rendszeresen vonultat fel nehézfegyveres egységeket az ukrán határnál.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!