Kutatás: gyorsabb adatátvitel érhető el a grafén felhasználásával

2021. április 28. 21:26

Napjaink egyik állandó kérdése, hogy hogyan lehet nagy mennyiségű adatot a lehető leggyorsabban feldolgozni és továbbítani? Sok módszert próbáltak már, melyek többé-kevésbé hatékonynak tűntek, azonban egyik sem volt eddig hiánytalan. A megoldás viszont lehet, hogy az orrunk előtt van.

2021. április 28. 21:26
null

Német és spanyol kutatók egy csoportja felismerte, hogy korábban a grafénról nem sokat tudtak, viszont az nagyon is alkalmas lehet nagy teljesítményű elektronikai eszközök alkatrészeihez. Az anyaga ultravékony és a benne lévő elektronok a kvantumhatások miatt igen különleges tulajdonságokkal rendelkeznek.

A szénatomokból álló grafén csupán egy atomnyi vastagságú grafitréteg, amelyben az atomok egy hatszögletű rácsban helyezkednek el. Ez az egyedi elrendezés pedig azt eredményezi, hogy az anyagban lévő elektronok úgy tudnak mozogni, mintha nem is lenne tömegük. A „súlytalanság” pedig nagyon jó elektromos vezetőképességhez vezet, amit szobahőmérsékleten, és más környezeti körülmények között is fenn tud tartani a grafén. Éppen ezért potenciálisan alkalmas lehet a modern elektronikai eszközökben való használatra.

Továbbá az is egyedülállóvá teszi a grafént, hogy képes megváltoztatni a rajta áthaladó elektromos áram frekvenciakomponenseit, és nagyon jól bírja azt a magas elektronikai frekvenciatartományt is, ahol a legtöbb elektronikus anyag már meghibásodik.
A kísérletek során felfedezték, amikor elektromos áram alá helyezik a grafént, megváltozik az anyagban lévő szabadon mozgó elektronok száma. Minél több szabad elektron áll rendelkezésre, annál erősebb a köztük lévő kölcsönhatás és annál erősebb az áthaladó áram erőssége. Ez pedig gyorsabb adatátvitelt is eredményez.

A kutatók szerint jelentős eredményeket értek el a grafén megismerése terén, és nagy lépést tettek a technologiai eszközökben való alkalmazása felé is.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!