A Ford és a Michigani Egyetem összefogásával új szintre emelték a kutatás és fejlesztés területét

2021. március 22. 22:23

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a robotok és az autonóm rendszerek mindennapjaink részévé váljanak. A Michigani Egyetem és a Ford Motor Company egy egyedülálló létesítményt nyit meg, ahol olyan robotokat fejlesztenek ki, amelyek segítenek az élet jobbá tételében, az emberek biztonságának megteremtésében és egy igazságosabb társadalom kiépítésében.

2021. március 22. 22:23
null

A Michigani Egyetem és Ford együttműködése révén 75 millió dollárból építették fel a 134 000 négyzetméteres robotika központot (Ford Robotics Building), amely világszínvonalú, és a legmodernebb technológiákat használó intézetként nyitja meg kapuit. Az épületben együtt fognak dolgozni a Ford mobilitási kutatócsoportjának munkatársai és az egyetem régóta kimagasló eredményeket elérő robotika területén tevékeny szakemberei, így a siker garantált.

Fejlettebb és változatosabb robotika

Jessy Grizzle, az egyetem Robotikai Intézetének igazgatója úgy véli, hogy egy igazán nagyszerű létesítményt hoztak létre, amely a világ legfejlettebb kutatási és oktatási infrastruktúrájával rendelkezik.

A legkülönlegesebb értéke azonban az, hogy összehozza az embereket és együtt valami kimagaslót alkothatnak.

Az előcsarnok széles és nyitott, átlátszó üvegfalú laboratóriumokkal van körülvéve. Az emberek tájékoztatását szem előtt tartva tervezték, így a járókelők és a látogatók valós időben figyelhetik a kutatásokat. A tantermeket hibrid oktatásra állítják fel. Ezt a funkciót már a pandémia előtt tervezték, nem a jelenlegi járvány formálta át a terveket. 

Az egyetem és a Ford együtt dolgozik ezen funkció kiépítésén, valamint egy befogadhatóbb tananyag kialakításán, együttműködve az atlantai, történelmileg fekete intézményekkel. Ezeknek az iskoláknak a hallgatói távoli kapcsolattal is beiratkozhatnak a Robotics 101 programba, a Michigani Egyetem kísérleti tanfolyamára, amely egyenlő versenyfeltételeket kínál az alacsonyabb erőforrású középiskolák diákjai számára, ahol esetlegesen nem kínáltak haladó tanfolyamokat.

Világszínvonalú laboratóriumok az emberközpontú fejlesztésekért

A Michigani Egyetem Robotikai Intézetének célja az emberközpontú robotok – különböző gépek és rendszerek – fejlesztése, amelyek mozgásban vannak és kölcsönhatásba lépnek az emberekkel.

A laboratóriumokban különböző fejlesztéseket végeznek. Többek között a katasztrófák elhárításában is segíthetnek majd az itt megalkotott gyalogos robotok, de az önvezető légi járművek és drónok beltéri tesztelésére is van lehetőség, amelyeknek aztán később az infrastruktúrában veszik majd nagy hasznát, például szélerőművek és hidak ellenőrzésénél. 

Az egyik laboratóriumban pedig a Mars felszínét szimulálták, hogy a kutatók és a hallgató csapatok kipróbálhassák a különböző marsjárók koncepcióit. Ezenkívül létrehoztak még egy mesterséges intelligencia által vezérelt ,,játszóteret” robotok számára, ahol mozgásrögzítő kamerákkal tesztelik a robotokat egy szabadtéri akadálypályán, többek között lépcsőn, vízen és sziklákon. Nem mellesleg pedig az önvezető autókat is tovább tudják fejleszteni, hiszen szimulált városi és elővárosi környezetben próbálhatják ki őket.

Eric Michielssen, aki az elektromos és a számítástechnikai szakterület mérnök professzora, úgy fogalmazott, hogy nem ismer ehhez fogható épületet a világon. Szerinte az itt kialakított korszerű laboratóriumok a legfejlettebb tudományos eszközökkel vannak felszerelve, továbbá azzal, hogy kutatókat és hallgatókat ösztönöznek közös munkára megteremtenek egy csodálatos és különleges szellemi légkört a jövőbeli kutatásokhoz és a következő generációs robotok fejlesztéséhez.

A Ford számára kulcsfontosságú a létesítmény

Az autógyártó vállalat átalakított és modernizált kutatási és termékfejlesztési folyamataiban nagyon fontos szerepet kapott az egyetemmel való együttműködés és az új kutatóbázis felállítása. 

Számos fejlesztésen dolgoznak jelenleg, többek között nemrégiben vásároltak több úgynevezett Digit robotot, az első kereskedelemben kapható, karokkal és lábakkal ellátott robotot, amelyek emberekkel és emberi terekben dolgoznak. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetnek az önvezető autók fejlesztésére is.  

Tony Lockwood, a Ford Motor Company autonóm járműkutatásának műszaki vezetője úgy gondolja, hogy az önvezetés a jövőnk és teljesen megváltoztatja majd a közlekedést.

Összességében tehát elmondható, hogy ez az együttműködés olyan lehetőséget teremt, amely egyedülálló és mindenkit kutatásra és fejlesztésre ösztönöz.  Michigan állammal és másokkal együttműködve a Ford és az egyetem részt vesz egy közlekedési folyosó kialakításában, ahol az önvezető járművek is szerepet kapnak majd, folytatva az állam küldetését az intelligens infrastruktúra és a jövőbeli mobilitás fejlesztésében.

A cikk szerzője: Fülöp Réka
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!