Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Együtt tették tönkre (a gyerekeket)

2024. június 13. 03:00

Az ezredfordulón és azután született fiatalok körében meredeken emelkedik azok aránya, akik hajlamosak szorongásra, depresszióra és akár öngyilkosságra. Miért? A társadalom és a technológia is hibás: a mindent túlaggódó szülők és a függőséget okozó algoritmusok együtt iktatták ki a gyermeki létből a szabad, önfeledt játékot.

2024. június 13. 03:00
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az 1963-as születésű amerikai szociálpszichológus, Jonathan Haidt kutatási területe az erkölcs evolúciós eredete és az érzelmek pszichológiája. New Yorkban született orosz és lengyel zsidók unokájaként, majd filozófiát, pszichológiát és kulturális antropológiát tanult az Egyesült Államok legjobb egyetemein. Az utóbbi években több írásával és beszédével – mindenekelőtt kendőzetlen őszinteségükkel – nagy vihart kavart. Kijelentette, hogy a pszichológia és a hozzá kapcsolódó tudományágak súlyosan elfogultak a konzervatív nézőpontokkal szemben. Közölte, hogy az utóbbi tíz év a nyugati civilizáció „legbutább évtizede” volt, és előre jelezte, hogy az amerikai demokráciára a következő harminc esztendőben alighanem összeomlás vár.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. június 13. 07:29
Buzik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!