Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az álmodozó császár

2024. június 13. 03:00

2024. június 13. 03:00
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Annyi talán mindenkinek rémlik, hogy Mexi­kónak volt egyszer egy Habsburg császára, bizonyos Miksa, akinek uralkodása csúfos véget ért: kivégezték. Azt viszont, hogy mégis hogyan került Miksa a tengerentúlra, nyilván kevesebben tudják. Vagy tudták eddig, mivel most a Helikon Kiadó megjelentette a brit történész, Edward Shawcross Mexikó utolsó császára című könyvét. Shawcross olvasmányosan, remek történetmesélő készséggel mutatja be nem csupán Habsburg Miksa tragikus életét, de a függetlenségét 1821-ben megszerző Mexikó kezdeti évtizedeinek történetét. Az ország egységesülését, fejlődését a kormányokat gyors bukásra ítélő, folytonos polgárháborús helyzet hátráltatta: monarchiaalapításról álmodozó katolikus konzervatívok feszültek össze Benito Juárez köztársasági liberálisaival. Konfliktusuk aztán afféle proxi háborúvá vált. III. Napóleon francia császár alkalmat látott arra, hogy egy hozzá hű mexikói kormányzatot létrehozva az amerikai kontinensen terjessze ki befolyását, az Egyesült Államok viszont ezt nem tűrhette, már csak a Monroe-elv szellemében sem, amely elutasítja, hogy Európa beavatkozzon a nyugati félgömb politikai ügyeibe. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!