Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Angyalföldtől Újlipóciáig

2024. június 05. 23:34

A legvörösebb kerület, hosszan elnyúlva a Vígszínháztól a kültelki vasúti senki földjéig: fiatal, de ezerarcú városrész.

2024. június 05. 23:34
null
Nizalowski Attila

Nyitókép: A Modiano szivarkapapírgyár épülete a Váci úton 1932-ben
Fotó: FORTEPAN / ADOMÁNYOZÓ: SZEMERE ÁKOS 

Angyalföldről rendszerint Chopin jut az eszembe, és az elszámozott harmadik impromptu. Nem azért, mert nincsenek beállítva a gyógyszereim. Évek óta bicajozok az egykori Tripolisz nyomortanya táján, itt élt egyik legnagyobb hősöm, Cziffra György. Aki szépen játssza az impromptut a megosztón, amit Chopin egy magyar zenésznek, Esterházy Johannának ajánlott. A kerület sorsa éppoly Janus-arcú, mint a zongoraművészé, sírás és nevetés. Kitörni a nyomorból, a frontról, a börtönviselt létből, a kádárizmusból, elviselni a gyermekhalált, közben mégis emelkedni a század három legnagyobbja közé. Illetve dehogy. 

Angyalföld ugyan összebútorozott Újlipót­várossal, a tűz a vízzel, az ég a földdel, 

ám a fiatalság mintha megcsökött volna. Egyre többeket látok a hajnali tekeréskor, fél négykor kószálni. A Vasúttörténeti Park például múzeumból lassan fiesztáriummá lesz kolbászfesztivállal, éjjeli dj-szettel és százhúsz odarendelt taxival, a két kilométeres Tatai út járhatatlan bulikor. Amúgy ennek a kerületnek a legizgalmasabbak a határai. Itt található még az Újpesti vasúti, az Árpád és a Margit híd, metró- és vonatállomások, jeles parkok és a Duna. Kérdés, hogy a maxi-Dubaj hogyan fog hatni rá.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 06. 17:20 Szerkesztve
Angyalföldtől Újlipóciáig helyett pont fordítva Újlipóciától Angyalföldig tart a XIII. kerület. (Ostoba tollnok fordítva ül megint a lovon. Angyal föld ugyanis kijjebb van, mint Újlipócia.) "A legvörösebb kerület, hosszan elnyúlva a Vígszínháztól a kültelki vasúti senki földjéig" (a térképen is, meg a Vígszinházhoz képest is)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!