Sehol nem tapasztaltam olyan áradó szeretetet a zeném iránt, mint itthon, Magyarországon – Snétberger Ferenc a Mandinernek

2024. június 19. 22:14

Nyisd ki a füled; a hangok mögé nézz – ezt a két tanácsot kapta örökül Snétberger Ferenc élete két legmeghatározóbb mesterétől.

2024. június 19. 22:14
null
Farkas Anita

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

A Snétberger nem éppen tipikus roma név. Tudja, honnan keveredett a családja Salgótarjánba?
Igen. Az édesapám szintó volt, és azt mesélte, hogy a nagyszülei Grazból érkeztek.

Vándormuzsikusok voltak?
Inkább olyan vándormutatványos-félék. Nagyapám is ilyen minőségben járta a környező falvakat, céllövöldét, ringlispílt működtetett, ha kellett, artistaként szórakoztatta a közönséget, és alapszinten tudott gitározni is. A család lovas kocsin utazott mindenhova, apám meg nyilván ment velük, sőt, kis korától zenélt is.

Hegedült?
Bár kézenfekvő lenne, nem. Sokan kérdezik, mi a különbség a szintó és a magyarországi romák között. Az mindenképpen, hogy a szintóknál hangszerileg a gitár dominál. Legjobb példa rá Django Reinhardt. Nekünk a mai napig ő az isten. Apám számára is az volt, az én számomra is, és rengeteg külföldi zenészbarátom odavan érte. A hatása sosem múlik el, ezt jól mutatja, hogy a róla elnevezett fesztiválok, például Németországban és főleg Franciaországban, évről évre népszerűbbek. Június elején Augsburgban én is felléptem, óriási élmény volt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. június 24. 12:26
Nicsak itt a föderalizmus. (meg terméke a Zsici muzsikántor.)
karakter-2
2024. június 24. 12:01
Érdekes, hogy a magasra jutott cigányok többsége szereti Magyarországot, míg a hasonlóan szerencsés zsidók többsége utálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!