Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Palántaláz

2024. május 22. 22:36

Minden tavasszal emberek sokaságát éri el a szenvedély, amit palántaláznak nevezhetnénk. Aki egyszer rabjává vált, az nemigen szabadul többé.

2024. május 22. 22:36
Fresh,Tomatoes,In,A,Plate,On,A,Dark,Background.,Harvesting
Uri Dénes Mihály

Nyitókép: Shutterstock

A piac nagyszerűségéről egyszer már értekeztem itt, de kétségtelen, hogy ilyentájt a legcsudálatosabb. A virág- és zöldség­palánták s a fűszernövények különb-különb nemei sorakoznak pompás rendben a standokon, hogy csak győzzék betelni velük az ember. Emitt a kakukkfű illatozik, amott a bazsalikom várja sorát a rozmaring és a szurokfű társaságában. Itt egy sor fehérözön, mellette a táltos nyújtózik, amott a lugas- és az ökörszívfélék állnak peckesen az epertövek, cukkinipalánták, büdöskék és mézvirágok tengerében.

A magoncnevelés helyett, amiről korábban naplót vezettem, a múlt évhez hasonlóan idén is a könnyebb utat, a palánta­vásárlást választottam. Előbbi tevékenység valósággal olyan, mint a gyermeknevelés, a gyenge kis magoncok naponta igénylik a törődést és odafigyelést. Ha így járok el, akkor a palántaláz már február végén kitör rajtam, és a fejlődő növények bűvköre egészen szeptemberig fogva tart. Ezúttal magaságyást is készítettünk nekik, s amint arra az utóbbi esztendőkben rászoktam, egy-egy „vakon nőtt”, tehát magról kelt példányt is megőriztem. Ezek mindenkor a legegészségesebb, legellenállóbb tövekké fejlődnek, mintha csak a Szentlélek vezetné őket a napsütéses ég felé.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:18
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­k­­e­­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­z­­e­x­­­i­­ ­p­u­n­c­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
antal-2
2024. május 23. 05:15
Mi a faszom, ez? A mandi lement Szabadföldbe?... A libcsik erkélykertészek nem ezt olvassák!
hernadvolgyi-2
2024. május 22. 22:42
A tarhonya szépen fejlődik ajánlom mindenkinek. Balkonon is termeszthető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!