Vagyok, aki vagyok

2023. november 02. 05:27

A fiatal műgyűjtő, Jáky Balázs kollekciójából látható pazar válogatás az Ybl6 Művészeti Térben. A Várkert Bazár új kiállítóhelyén a második világ­háború utáni magyar képző­művészet történetében mélyülhetünk el többek között Korniss Dezső, Bak Imre, Keserü Ilona és Molnár Vera művein keresztül.

2023. november 02. 05:27
null
Farkas Anita

Hogy az antikvár könyvek világában is jól ismert Jáky Balázs azért kezdett el már nagyon fiatalon műalkotásokat gyűjteni, mert a dédapja, Nikelszky Géza iparművész, festő a Zsolnay-gyár egyik legismertebb tervezőjeként dolgozott, így volt kihez, mihez szellemileg is kapcsolódnia, vagy ettől a családi száltól függetlenül, csupán a saját örömére is erre az útra lépett volna, bajosan lehetne megmondani. Egy biztos: a 2000-es évek végétől épített kollekciója ma olyan értéket képvisel, amit bátran meg lehet mutatni a nagyközönségnek is. Az 1945 utáni magyar művészet történetére – egyelőre a kilencvenes évek közepe-végéig – koncentráló sok száz darabos Jáky-gyűjtemény egy része, több mint száz festmény most a Várkert Bazár új kiállítóhelyén látható. A kívül igen impozáns, belső kialakításában viszont pont ezt ellensúlyozandóan szerencsésen letisztult helyszín pedig nem is passzolhatna jobban ehhez az egyre gyarapodó válogatáshoz: a Déli palotában megnyitott Ybl6 Művészeti Teret eleve abból a célból hozták létre, hogy a tárlatok, programok révén minél többeknek lehetőségük nyíljon a legkiválóbb hazai képzőművészetekkel való feszengésmentes találkozásokra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!