Demeter Szilárd nyilatkozatban kéri Csák Jánost, ne fogadja el Vidnyánszky lemondását

2023. november 14. 13:53

Vidnyánszky Attila jó vezető, de ami ennél is fontosabb, jó ember – fogalmaz a PIM főigazgatója.

2023. november 14. 13:53
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Mint lapunk megtudta, Demeter Szilárd arra biztatja a Nemzeti Kulturális Tanács tagjait, hogy testületileg érveljenek Vidnyánszky Attila mellett Csák János miniszternek, amelyben arra kérik, ne fogadja el a főigazgató lemondását. 

Az ehhez készült nyilatkozat lapunkhoz is eljutott, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Mint ismert:

Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti – Nemzeti Színházban történt – sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott az intézményben betöltött posztjáról.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a baleset a Rómeó és Júlia című előadás közben, de a díszlet nézők által nem látható részén történt. A szerencsétlen esetet megelőzően Horváth Lajos Ottó éppen karjában tartotta kolléganőjét, Szász Júliát egy kis erkélyen. A színész sajtóinformációk szerint váratlanul megszédült, emiatt mindketten átestek a korláton, majd több méter magasból a színpad deszkáira zuhantak.

A baleset miatt megsérült színészek a körülményekhez képest már jobban vannak, a Semmelweis klinika közleménye szerint állapotuk stabil. 

Ezt is ajánljuk a témában

A lapunknak eljuttatott  – Demeter Szilárd által írt – közlemény szövegét változtatások nélkül közöljük:

Alulírott Demeter Szilárt, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként föltétlen támogatásomról biztosítom Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját. 

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történt sajnálatos baleset után megtette azt, amit egy intézményvezető manapság ritkán tesz meg: lemondott a vezérigazgatói pozícióról.

Bár úgy gondolom, hogy a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője, Csák János miniszter úr helyett nem a Nemzeti Kulturális Tanácsnak kell ebben a kérdésben dönteni, mégis azzal a kéréssel fordulok Miniszter úrhoz, hogy amennyiben a jogszabályi környezet lehetővé teszi, ezt a lemondást munkáltatóként ne fogadja el.

Vidnyánszky Attila jó vezető, de ami ennél is fontosabb, jó ember.

Amennyire ismerem, elég büntetés neki az, hogy a sajnálatos esemény megtörtént és szenvedni látja nagyrabecsült művészeit. És abban is biztos vagyok, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben ilyen események ne fordulhassanak elő az általa egyébként kiválóan vezetett intézményben” – fogalmazott.

A Nemzeti Kulturális Tanács egy 2019. évi CXXIV. törvény által létrehozott magyarországi szervezet, amely biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait. A Tanács tevékenységéről évente beszámol a kormánynak. A Tanács elnökét a kormány határozatában nevezi ki és menti fel. Az elnökön túl a Tanács tagjai a törvényben nevesített kultúrstratégiai intézmények vezetői, és tagja a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is. A Tanács 2020. február 20-án tartotta alakuló ülését.

 

Tagjai:

  • Nemzeti Színház 
  • Magyar Állami Operaház
  • Budapesti Operettszínház
  • Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ 
  • Müpa Budapest – Művészetek Palotája
  • Honvéd Együttes 
  • Petőfi Irodalmi Múzeum
  • Magyar Nemzeti Múzeum
  • Szépművészeti Múzeum
  • Országos Széchényi Könyvtár
  • Magyar Nemzeti Levéltár
  • Magyarságkutató Intézet
  • Hagyományok Háza
  • Néprajzi Múzeum
  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum
  • NMI Művelődési Intézet 
  • Nemzeti Filmintézet

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. november 16. 08:38
"Demeter Szilárd nyilatkozatban kéri Csák Jánost, ne fogadja el Vidnyánszky lemondását" -úgy vélem, rossz, elhibázott a megközelítés..! Bár kétségtelen, formailag Csák János ugyan megtehetné, de erre se morális, se erkölcsi alapja nincs! Neki, a jelenlegi helyzetben, kötelessége, kötelezettsége, teljes hivatali súlyával támogatni, a le- és felmondást visszautasítani Vidnyánszky esetében! -még az esetlegesen megrendelt, megrendezett "baleset" kérdése sem tisztázott, az igazán "független" vizsgálat elmarasztalása csak súlyos társadalmi vitát generálna! A tudatos liberálisok képessége a helyzetkihasználására csodálatos! Rá is csodálkoztunk, mikor okosan megbeszélték, hasra fekszünk, kezek a tarkón, ez biztos siker, ütős lesz..!
Pelso j.
2023. november 14. 19:04
Demeter, Csák, - micsoda géniuszok...... nóri, ugyancsak aktív a ner média az ügyben. Vajon miről tereltek?
mreinstand-2
2023. november 14. 14:49
Sorban kényeztetik egymást orálisan a vezető komisszárok, veretes újfasiszták.
Átoperált Kiscsoportos
2023. november 14. 14:09
"Meleg politikusok képeiből rendezne az LMP kiállítást a képviselői irodaházban " :)))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!